Guvernele italian, spaniol si portughez, precum si Comisia Europeana, au cerut miercuri lansarea unei politici de reindustrializare "mai ambitioase si mai eficiente", care sa permita Europei sa-si relanseze economica de o maniera durabila, scrie AFP.

"Noi aparam o politica industriala mai eficienta si mai ambitioasa pentru industrializarea Europei", au afirmat, intr-o declaratie comuna, ministrul italian al Educatiei, ministrul spaniol al Economiei si vicepresedintele Comisiei Europene Antonio Tajani.

"Este esential sa continuam activ reindustrializarea Europei pentru a mari capacitatile sale de productie, in special in momentul in care semnale economice pozitive apar de o maniera consistenta pe continent, in special in Portugalia, in Spania si in Italia", se arata in aceasta scrisoare.

Din anul 2000, numarul locurilor de munca in industria Europei a scazut cu 10% iar ponderea acestui sector in PIB-ul celor 28 s-a redus la 15,1%, potrivit datelor citate in acest document.

Membrii celor trei guverne si Tajani, comisarul italian insarcinat cu Industria si Turismului, participa miercuri la Lisabona la o conferinta a antreprenorilor din cele trei tari.

"Excesul de austeritate a slabit puternic baza noastra productiva. Am pierdut investitii si milioane de locuri de munca", a spus vicepresedintele Comisiei Europene.

"Fara industrie nu exista crestere si nici angajari", a subliniat Tajani, in cadrul unei ceremonii la care au participat presedintele portughez Anibal Cavaco Silva, omologul sau italian Giorgio Napolitano si regele Spaniei, Juan Carlos.

"Criza ne-a aratat fragilitatea unei economii private de o baza industriala solida si de capacitatea de a inova", a adaugat Tajani.