Congresul american a aprobat definitiv miercuri o masura care autorizeaza Statele Unite sa imprumute fara limite, pana in martie 2015, dezamorsand astfel riscul unei incetari partiale de plati a primei economii a lumii in acest an, scrie AFP.

Senatul, cu majoritate democrata, a adoptat cu 55 de voturi pentru si 43 impotriva textul adoptat marti de Camera Reprezentantilor, dominata de republicani. Tehnic, legea prevede ca plafonul datoriei, fixat in prezent la 17.211 miliarde de dolari, nu se aplica pana in 15 martie 2015.

"Ceea ce trebuia facut a fost facut", a declarat senatorul republican Bob Corker, care se opunea unei majorari fara conditii a limitei datoriei, dar care a votat da la un vot de procedura pentru a permite votul final. "Am putea crea haos in aceasta tara timp de doua saptamani sau sa lasam in urma acest vot".

Adoptarea de catre Congres a acestui vot a fost permisa de liderii republicani din Camera, care au renuntat marti sa ceara alte actiuni in schimbul votului. Acestia au estimat ca raportul de forte nu este in favoarea lor, in conditiile in care Casa Alba si Senatul au refuzat sa negocieze.

Trezoreria americana ceruse Congresului sa voteze o noua autorizatie de imprumut pana in 27 februarie, data la care SUA s-ar fi putut trezi din nou in situatia unei incetari partiale de plati.