Prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, joi, ca este "greu de explicat cum s-ar putea face" impozitarea regresiva avand in vedere ca se pierd "cateva miliarde de lei", insa a sustinut ideea de a se cobori cota de impozitare sub 16%, transmite Mediafax.

Klaus Iohannis a fost intrebat, joi, intr-o conferinta de presa, ce parere are despre impozitarea regresiva si daca este doar o tema adusa in fata publicului "de dragul discutiei".

"Discutia a fost din partea noastra sa nu intram intr-o schema de impozitare progresiva, sa nu mergem de la 16% in sus, ca nu este bine. S-a discutat, la un moment dat, intrarea pe o impozitare regresiva, asta cred ca este un termen corect si platesti cu atat mai putin impozit cu cat castigi mai putin. Finalul ar fi nu depasirea cotei de acum, de 16%, ci coborarea cotei", a spus Iohannis.

El a precizat insa ca este "greu de explicat cum s-ar putea face asta".

"Specialistii sustin ca s-ar pierde la incasare cateva miliarde de lei care, pur si simplu, nu mai sunt", a mai spus Iohannis, care a adaugat ca "se va mai discuta chestiunea asta".

Premierul Ponta a amintit, in Guvern, ca intentiile privind impozitul diferentiat pentru anumite categorii de persoane fizice si reducerea CAS sunt anuntate si semnate public de trei ani si a spus ca apreciaza ca presa a relatat, miercuri, despre aceste masuri, deoarece se face "reclama" Guvernului.

"Apreciez foarte mult ca astazi s-a aflat in sfarsit un lucru pe care l-am stabilit in USL din 2011, l-am pus in Acordul de Parteneriat al USL, in programul de guvernare, l-am anuntat impreuna cu totii, si anume: ca nu creste cota unica de la 16%, ramane unica pentru toate societatile comerciale si pentru anumite categorii de persoane fizice defavorizate incercam sa o ducem la 12% si la 8%, asa cum am trecut, in acelasi program, reducerea contributiilor de asigurari sociale si reducerea TVA. Daca azi au aflat ceea ce tot am semnat si am anuntat de 3 ani de zile in USL, e bine ca ne fac reclama pentru masurile noastre bune pe care ni le dorim si pentru care am obtinut votul oamenilor. Nu e nicio schimbare in programul USL de patru ani si au aflat azi ca vrem sa punem 12% cu 8%", spunea Ponta in sedinta de guvern, zambind, in fata presei.

El a sustinut declaratia dupa ce presa a relatat, miercuri, pe larg, intentia Guvernului de a introduce impozitul diferentiat pe venitul salarial, de 8%, 12% si 16 %, si reducerea CAS cu 5 puncte procentuale incepand cu luna iulie 2014, citand Strategia fiscal-bugetara pe 2014-2016, prezentata insa public pe site-ul Ministerului Finantelor din luna mai 2013 si aprobata tot anul trecut de catre Guvern si Parlament.

Astfel, in Strategia fiscal-bugetara 2014-2016, postata pe site-ul Ministerului Finantelor in primavara anului trecut si aprobata tot in 2013 de Guvern si Parlament, se afirma, la capitolul privind "Tendinte ale principalelor taxe si impozite pe orizontul 2014-2017", ca se intentioneaza "introducerea impozitului diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati fiscale: cote 8%, 12% si 16 % ce vor putea fi stabilite pe grile de venit, precum si reducerea semnificativa a CAS cu 5 puncte procentuale incepand cu luna iulie 2014, care prin masurile ce vor fi intreprinse va avea un impact bugetar neutru".

Aceste doua intentii au facut in numeroase randuri obiectul declaratiilor si dezbaterilor publice.