Cresterea s-a accelerat in zona euro in trimestrul IV, depasind usor asteptarile, a anuntat vineri institutul european pentru statistici Eurostat, citat de AFP.

In perioada octombrie - decembrie, PIB-ul zonei euro a crescut cu 0,3%, dupa o crestere de 0,1% in precedentele trei luni, potrivit unei prime estimari. Majoritatea analistilor mizau pe o crestere de doar 0,2%.

Cresterea a fost mai buna decat se credea in Germania, prima economie a zonei euro, cu o cifra de 0,4% (fata de estimarea de +0,3%).

In Italia, cresterea a fost mai mica (+0,1%), dar tara a revenit la o modesta crestere economica, dupa opt trimestre consecutive de contractie si unul de stagnare.

PE ansamblul anului 2013, zone euro este in recesiune, cu un PIB in scadere de 0,4%, o cifra conforma cu previziunile Comisiei Europene din toamna.

Marea Britanie a afisat o sanatate de invidiat, cu o crestere de 0,7% la sfarsitul lui 2013 si 1,9% pe ansamblul anului. Pentru 2014, Banca Angliei (BoE) mizeaza pe o crestere de 3,4%.

Cresterea Uniunii Europene in ansamblu (28 de tari) a fost de 0,4% in trimestrul IV si de 0,1% in 2013, potrivit Eurostat.