Bugetul general consolidat a inregistrat in prima luna a anului un excedent de 1,5 miliarde lei, sustinut pe partea de venituri de incasari mai mari din TVA si accize, iar la nivelul cheltuielilor de plati mai mici cu 57% pe segmentul capital (investitii), potrivit datelor Ministerului Finantelor, citate de Mediafax.

Cheltuielile de capital s-au cifrat in ianuarie la 312 milioane lei, in scadere cu 412 milioane lei, de la 725 milioane lei in ianuarie 2013.

In nota atasata executiei bugetare pe ianuarie, Ministerul Finantelor precizeaza ca totalul cheltuielilor pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 674,1 milioane lei, respectiv 0,1% din PIB.

In prima luna din 2013, Finantele au raportat cheltuieli totale pentru investitii de 1 miliarde de lei, respectiv 0,16% din PIB, ceea ce inseamna ca proiectele cu finantare externa si interna au compensat doar partial scaderea cheltuielilor de la buget.

Diferenta pe cheltuieli de capital vine de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, care a cheltuit in ianuarie, potrivit datelor din executie, doar 0,5 milioane lei, fata de 449 milioane lei in prima luna din 2013.

Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 17,6 miliarde lei, respectiv 2,7% din PIB, au fost cu 10,2% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Cresteri semnificative fata de aceeasi perioada a anului precedent s-au consemnat la incasarile din impozitul pe profit (+27,0%), la 247 milioane lei, si TVA (+17,8% ), la 5,02 miliarde lei, aproape 30% din total.

In acelasi timp, la impozitul pe venit incasarile s-au redus cu 13%, la 1,98 miliarde lei.

Nu acelasi lucru s-a intamplat cu incasarile din contributiile de asigurari sociale, care au crescut cu 1,2%, la 4,74 miliarde lei, Finantele aratand ca se datoreaza cresterii veniturilor salariale, ca urmare a majorarii salariului minim de la 1 februarie 2013 si respectiv 1 iulie 2013.

Accizele au crescut cu 12,7% ca urmare a urmare a majorarii accizei la bere si tigarete, precum si a influentei cursului de schimb luat in calcul la plata accizelor.

La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul precedent la venituri nefiscale, cu 14,8%.

"Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate au crescut cu 204% (la 676 milioane lei - n.r.) fata de aceiasi perioada din anul precedent. Este de mentionat ca in bugetul general consolidat, sunt inregistrate numai sumele rambursate de Uniunea Europeana aferente proiectelor al caror beneficiari sunt institutiile publice, nefiind incluse si cele destinate sectorului privat", se arata in nota atasata executiei bugetare.

La nivelul cheltuielilor se remarca cresteri la cele mai multe capitole, cu exceptia investitiilor. Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 16,1 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 7,8% fata de aceeasi perioada din anul precedent, mentinandu-se la acelasi nivel ca pondere, respectiv 2,4% din PIB.

S-au inregistrat cresteri la cheltuielile de personal (+1,9%), ca urmare a platii obligatiilor stabilite prin hotarari judecatoresti.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 34,9% (+740 milioane lei) fata de aceeasi perioada a anului precedent, la 2,86 miliarde lei.

"Cresterea cu aproximativ 700 milioane lei se regaseste la bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, datorita necesitatii platii arieratelor catre furnizorii de medicamente, ca urmare a implementarii Legii nr. 72/2013 prin care s-a transpus in legislatia romaneasca Directiva nr. 7/2011 privind combaterea intarzierilor in efectuarea platilor comerciale", se explica in nota.

O crestere semnificativa s-a inregistrat si la subventii, cu 161,5%, la 782 milioane lei, explicata prin plata anticipata in luna ianuarie a sprijinului acordat fermierilor.

Tinta de deficit pentru acest an a fost negociata cu institutiile financiare internationale la 2,2% din PIB.

Potrivit prognozei publicate marti de Comisia Europeana, Romania va inregistra in acest an o crestere economica de 2,3%, iar deflatorul se va cifra la 2,9%, ceea ce duce la un PIB de circa 660 miliarde lei.