Puternic indatorata, capitala Italiei, Roma, este in pragul falimentului, dupa ce parlamentul a respins un ajutor financiar, iar primarul Ignazio Marino a amenintat ca va suspenda toate serviciile municipale (transport, salubritate etc) daca nu se gaseste o solutie, scrie AFP.

"Nu voi fi un nou Nero", a spus el, facand aluzie la teribilul imparat roman care canta la lira privind orasul incendiat.

Marino, care administreaza capitala italiana de la alegerile din iunie 2013, este confruntat cu un deficit bugetar de 816 milioane euro.

Primarul i-a reamintit proaspatului premier Renzi, lider de centru-stanga si fost primar de Florenta, ca promisese ca va adopta masuri urgente pentru a ajuta Roma.

"Rome a risipit bani timp de decenii. Nu vreau sa cheltuiesc un singur euro care sa nu fi fost bugetat", a declarat Marino, dupa criticile venite de la Liga Nordului, un partid de opozitie apropiat de extrema-dreapta si care au contribuit la respingerea textului care ar fi permis injectarea de bani in vistieria orasului.

Acest text ar fi permis finantare din partea statului, ca o compensatie pentru rolul jucat de capitala, prin enormul aflux turistic si prin numeroasele manifestari nationale.

Alte oras, confruntate si ele cu mari probleme financiare, nu considera insa ajutorul echitabil.

Potrivit primarului Romei, autobuzele s-ar putea opri duminica deoarece nu dispune decat de 10% din banii necesari pentru plata combustibilului in martie.

"Cu banii de care dispunem astazi in buget, pot sa repar o strada din Roma la fiecare 52 de ani. Nu este exact ceea ce eu numesc intretinere", a comentat el.