Presedintele Traian Basescu a anuntat miercuri seara ca a aprobat memorandumul pentru semnarea scrisorii de intentie cu Fondul Monetar International. Aceasta decizie vine dupa o serie de contre intre seful statului si premierul Victor Ponta legate de o noua acciza asupra combustibililor, care in cele din urma nu a mai fost inclusa in scrisoare.

"Am aprobat si memorandumul pentru semnarea scrisorii cu FMI (...) Sper ca acest acord cu Fondul, care este practic un program de guvernare, sa fie indeplinit spre binele Romaniei", a spus seful statului, in cadrul ceremoniei prilejuite de depunerea juramantului de catre noii ministri ai Guvernului Ponta III.

"Chiar daca unele masuri nu sunt cele mai placute, am convingerea ca vor duce la cresterea competitivitatii Romaniei si cred ca aici Romania are cea mai mare problema, in special in companiile de stat", a mai spus Traian Basescu.

Premierul Victor Ponta a anuntat, la sfarsitul lunii februarie, ca scrisoarea de intentie cu FMI nu contine referiri la acciza pe carburanti si nici la sprijinul fiscal pentru rate.

Potrivit primului ministru, sprijinul fiscal pentru rate si acciza la carburanti nu figureaza in scrisoarea de intentie cu Fondul Monetar International: "Nici nu aveau ce cauta acolo ( in scrisoarea de intentie cu FMI - n.red.) in sensul in care acciza este un act in vigoare ori intr-o noua scrisoare nu se trec decat viitoare obligatii, nu ceea ce este deja in vigoare, iar proiectul cu sprijinul fiscal pentru rate a fost discutat cu FMI, este agreat de ei, nu este niciun fel de problema, deci nu trebuie sa fie in scrisoare, nu este o obligatie pentru Romania", a precizat atunci Ponta.

Presedintele Traian Basescu anuntase anterior ca va semna scrisoarea cu FMI cu conditiile ca in document sa nu fie trecute acciza pe combustibil si "celebra electorata".