VIDEO Guvernul s-a angajat la FMI ca va declansa un proiect-pilot de controale la firme
Angajamentul de a initia astfel de controale a fost avansat de Guvern in ultimele negocieri cu Fondul Monetar International (FMI), din luna februarie, si inclus in scrisoarea de intentie transmisa la Washington.
Documentul, semnat in luna martie si obtinut de Mediafax, releva, la capitolul privind administrarea fiscala, ca acest "proiect-pilot" de controale va fi prezentat public pana la finele lunii mai, printr-un comunicat.
"Vom desfasura un proiect-pilot de conformare structurala care va viza munca neinregistrata (la negru) si evaziunea fiscala, in concordanta cu versiunea UE a Modelului de Gestionare a Riscurilor de Conformare. Procesul va fi lansat printr-un comunicat de presa care va prezenta publicului proiectul pana la finele lunii mai 2014 (criteriu de referinta structural). Controalele, care vor fi organizate impreuna cu lnspectia Muncii, se vor desfasura in a doua jumatate a anului 2014. Se preconizeaza ca proiectul sa conduca la sporirea conformarii voluntare si sa reduca evaziunea pe segmentul muncii si sa aiba loc o constientizare la nivelul intregii tari cu privire la aspectele aferente", anunta Guvernul.
Documentul mai releva ca, in luna octombrie 2013, a fost creat un grup de lucru la nivel inalt pentru ca autoritatile sa "inteleaga mai bine" slaba colectare a veniturilor in trimestrele 3 si 4 de anul trecut si ca s-a constatat ca acestea reflecta doar intr-o masura limitata procesul in derulare de reorganizare a ANAF. Din acest motiv, Guvernul se angajeaza la FMI sa aloce resurse suplimentare "monitorizarii mai stricte" a numarului de companii nou-inregistrate, a activitatii de declarare - mai ales la marii contribuabili - si plata, a stocului si fluxului de arierate, a numarului de inspectii efectuate si a numarului si cuantumului acordurilor de inlesnire la plata semnate.
"Conformarea voluntara, altfel spus raportul dintre declaratiile depuse la termen si numarul anticipat al declaratiilor ce vor fi depuse, se imbunatateste. Am imbunatatit in general calitatea verificarilor efectuate in cazul impozitului pe venitul persoanelor fizice. Vom continua sa imbunatatim tehnicile noastre de control prin utilizarea metodelor indirecte de demonstrare a veniturilor, prin extinderea definitiei veniturilor a caror sursa nu se cunoaste si prin clarificarea caracterului impozabil al platilor de dividende, care sunt in prezent frecvent mascate ca rambursari neimpozabile de imprumuturi acordate companiilor", se mai arata in scrisoare.
Documentul mai indica intentia Guvernului de a crea o baza de date centrala care sa permita gestionarea si evaluarea, impreuna cu autoritatile locale, a datelor privind impozitele, taxele si contributiile datorate bugetului general consolidat, precum si informatiile despre proprietati, mizandu-se pe faptul ca aceasta va fi o sursa importanta de informatii pentru contribuabili "care ar trebui sa duca si la cresterea conformarii" pana la 31 decembrie 2014.
AUDIO Gelu Stefan Diaconu, seful Fiscului: Voi trimite inspectia fiscala la 11 persoane cu venituri mari, la care am estimat diferente de venit de 30 de milioane de euro. Evaziunea fiscala din Bucuresti este de 30-33%
In ultimele 3 luni ANAF a verificat peste 8300 de contribuabili. Amenzile aplicate: 32 milioane de euro

Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Cum să devii imun la reclame pentru a nu-ți arunca banii aiurea. Ghidul minimalistului fericit
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
De fapt " Guvernul s-a angajat la FMI ca va declansa un proiect-pilot de controale la"......Administratia Locala si de Stat in vederea depistarii enormei evaziuni fiscale, a delapidarilor si a deturnarilor de fonduri.
Astfel, vor fi vizati toti baronii locali, familiile si prietenii acestora si se vor verifica toate contractele atribuite din banii publici.
Intre timp, Sova va anunta ca a gasit contractul cu Bechtel si il va face public, permitand astfel organelor de cercetare sa ii ancheteze pe cei vinovati de acel dezastru financiar.
Votez pentru asa ceva !
Sau poate ca dvs ati fost prea subtil si nu am inteles eu ironia.
In tot cazul, votul pe care l-am promis nu este pentru politicieni ci pentru actiunile respective, de care sunt sigur ca nu se vor intampla in acest sistem politic ticalos.
Astfel de actiuni ar ataca insasi baza sistemului.
Asta in conditiile in care si pana acum sefii tuturor institutiilor de control le dau ordine clare celor din subordine sa nu existe nici o inspectie fara amenda.
In conditiile in care inspectorii au norma la amenzi, si primesc bonusuri in functie de realizari.
De curiozitate, sa zica unul care ar fi auzit de vreun control la orice firma, la care sa fi venit garda financiara ori antifrauda in inspectie si sa fi scapat firma fara amenda. Eu nu cunosc pe nimeni atat de fericit.
Iar amenzile alea tot din firma sunt scoase. Ca un soi de impozit obligatoriu, prezentat sub forma de amenda.
Si in timp ce prostimea se bucura ca s-a dat o lege pentru firmele celor mari si bogati, in fapt legea se aplica deja pe cei multi, mici si saraci.
Stie cineva de utopia cu neimpozitarea profitului reinvestit? Evident ca vorbim despre o fantezie. Nu exista asa ceva in Romania. Asa ca investitorul este nevoit sa scoata altfel banii din firma pentru a-i putea reinvesti, ca sa nu ii ia statul(24% tva, 16% profit, 16% dividende, 73% impozitarea pt fiecare angajat). Automat vin baietii veseli si te intreaba de unde ai avut bani de investit, dupa care iti imputa toate investitiile tale, adauga penalitati si hop! firma e pe chituci, iar angajatii someri si patronul se spanzura de un copac in padure, cu casa luata, nevasta fugita in italia iar copiii la centru de plasament...
Eu cred ca cineva acolo sus ne vrea extirpati cumva...
Mai ''desteptilor'' din """"cel mai cinstit guvern""", marea evaziune nu se face din munca la negru, ci din ingineriile financiare si din tzepuirea bugetului national, nu de catre muritorii de rand, ci TOCMAI DE VOI care clamati sus si tare ca vreti sa prindeti...hotii...
Codul Fiscal se modifica. Fiscul va putea folosi ca mijloace de proba date stocate pe orice fel de servere si inregistrari audio-video. Se majoreaza TVA aprobata la rambursare fara control de fond. Vezi toate noutatile din OUG nr. 8/2014 pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi alte măsuri fiscal-bugetare.
Doamna Ministru de Finanta, Ioana Petrescu-Harvard este la curent cu modificarile Codului Fiscal sau domnia sa este doar "maneta" de care trage Ponta3, cand constata ca nu mai are bani in buget! Daca nu v-ati dat seama inca, aflati ca de cateva zile Romania este condusa de un guvern socialist, care conform traditiei "de stanga" are o singura ideie economioca: SA II IMPOZITAM BINE DE TOT PE INTREPRINZATORII PRIVATI SI SA DISTRIBUIM BANII STRANSI PE TOT FELUL DE PROGRAME FANTASMAGORICE, CARE NU PRODUC NIMIC! Vreti un exemplu concret?! Rezultatele catastrofale ale guvernului socialist francez condus de vesnicul celibatar inamorat Francois Hollande, a carui cota de incredere a scazut la cote ne mai atinse in Franta celei de-a cincea republici!
Adica pana acum nu se verificau firmele daca au angajati la negru sau se face evaziune fiscala? care era rolul ANAF-ului pana acum, as vrea sa stiu si eu.
Din cand in cand apare cate un politician si zice, de maine ne apucam de treaba. Mie asa imi suna acest proiect-pilot. Pentru mine prouiect-pilot inseamna ca vrei sa incerci ceva ce nu s-a mai facut pana atunci pentru a se vedea daca ideea e buna.
Numa bine