Rusia ar putea incasa miliarde de dolari dintr-un ajutor al UE, SUA si FMI pentru Ucraina
O parte a banilor va ajunge cu siguranta in Rusia ca plata pentru importurile de energie. Situatia este insa mai complicata, intrucat acordul dintre cele doua tari privind imprumutul primit de Ucraina la sfarsitul anului trecut permite Rusiei sa ceara plata anticipata, daca Kievul primeste o finantare externa masiva, potrivit CNBC, preluat de Mediafax.
In decembrie, Putin s-a inteles cu presedintele ucrainean de la acel moment, Viktor Ianukovici, asupra unui imprumut de 15 miliarde de dolari. La momentul respectiv nu au fost anuntate alte detalii, decat ca Rusia va acorda finantarea cumparand in transe obligatiuni emise de partea ucraineana.
Pana in prezent a fost acordata o singura transa din imprumut, de 3 miliarde de dolari in decembrie, cand Ianukovici era inca presedinte. O a doua transa, programata pentru sfarsitul lunii februarie a fost blocata, dupa inlaturarea de la putere a presedintelui pro-rus.
Obligatiunile cumparate de Rusia in decembrie au fost emise sub incidenta legii britanice, fiind exclusiv in jurisdictia instantelor din Marea Britanie.
In prospectul emisiunii, a fost inclusa o prevedere ciudata dar cruciala, care va avea un impact direct asupra banilor contribuabililor europeni si americani, noteaza CNBC.
"Atat timp cat obligatiunile raman scadente, emitentul (Ucraina) se va asigura ca volumul datoriei totale a statului si datoriei garantate de stat nu va depasi, in niciun moment, 60% din PIB anual al Ucrainei", se arata in prospect.
Ca urmare a acestei clauze, in momentul in care UE, FMI si SUA vor acorda un imprumut semnificativ Ucrainei, tara va depasi pragul de indatorare de 60% din PIB, iar obligatiunile vandute Rusiei vor intra in default, permitand guvernului rus sa ceara plata imediat.
Ucraina nu va putea, cel mai probabil, sa evite plata datoriei folosind noile fonduri primite de la UE, FMI si SUA, intrucat instantele britanice sunt foarte stricte in privinta respectarii termenilor obligatiunilor, motiv pentru care sunt preferate de multi investitori la nivel global.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Oricum, lasand asta la o parte, crearea unui spatiu cat mai mare de democratie si economie de piata este important. Asa ca sunt bani bine cheltuiti. Tot ce inseamna influenta ruseasca = inapoiere, saracie, oligarhie, dictatura si coruptie. Restul trebuie sa fie puternici si cat mai multi ca sa-i faca fata. N-ai vazut ce s-a intamplat si la noi? Cum incepuse USL-ul sa se uite spre rasarit, de cand cu "impertinenta" UE de a ne cere sa respectam statul de drept?
Ca sa nu mai vorbim ca nu noi platim, ci nemtii, francezii etc., aia care mai si produc ceva prin Europa...
Dar poate ne spuneți și cui exact datorează Ucraina cele 35 de mld. de euro despre care se tot vorbește. Am citit că doar vreo 2 mld. sunt pentru Gazprom.
Cum Pib-ul Ucrainei nu poate fi triplat in 2 saptamani, ramane solutia ca acordul de imprumut sa nu fie acordate direct statului. Ucraina le va garanta, dar nu va avea access direct la bani.
Creditorii vor fi cu totii multumiti, banii vor ajunge la destinatie.
Trebuie vazut daca coruptia din Ucraina lasa suficient spatiu pentru a lasa o astfel de solutie sa fie viabila, altfel banii vor fi sifonati in cel mai pur stil de fost agent KGB devenit intre timp "om de afaceri" local.
dar in conditiile in care rusia devine stat paria si este izolata la nivel international, prosti sa fie ucrainenii sa plateasca si un cent catre moscova