Banca centrala a Statelor Unite (Fed) a anuntat miercuri ca a redus palierul superior al cresterii pentru 2014 si 2015, imbunatatind insa proiectiile legate de somaj, scrie AFP.

Astfel, produsul intern brut al tarii (PIB) ar urma sa creasca cu 2,8% pana la 3,0% in cifre anualizate in ultimul trimestru din 2014, o usoara reducere fata de precedentul palier de 2,8% - 3,2% estimat in decembrie, potrivit noilor previziuni trimestriale ale Comitetului de politica monetara (FOMC).

Fed se arata mai pesimista si pentru 2015, cand activitatea economica ar urma sa progreseze sub estimarile initiale. Pentru anul viitor, se estimeaza acum o crestere de 3,0% - 3,2%, fata de intervalul anterior de 3,0% - 3,4%.

Banca centrala americana se arata insa mai optimista in ceea ce priveste locurile de munca. Pentru 2014, Fed se asteapta la o rata a somajului cuprinsa intre 6,1 - 6,3%, fata de 6,3 - 6,6% in estimarea anterioara.

In luna februarie, rata somajului se ridica la 6,7% in SUA.

Pentru 2015, Fed prevede o imbunatatire a tabloului general, cu o rata a somajului cuprinsa intre 5,6% si 5,9%, fata de intervalul anterior de 5,8 - 6,1%.

Rata somajului este unul dintre elementele-cheie luate in calcul de Fed pentru a mentine in apropiere de zero dobanda de interventie pe piata.

In ceea ce priveste inflatia, previziunile sunt usor mai ridicate pentru 2014 (1,5 - 1,6%, fata de estimarea anterioara de 1,4 - 1,6%).

Potrivit acestor noi previziuni, obiectivul de inflatia urmarit de Fed (2% anual) ar putea fi in continuare atins in 2015.

In conformitate cu aceste estimari, Fed a decis miercuri miercuri sa-si reduca si mai mult sustinerea pentru economia americana, renuntand sa mai lege o eventuala majorare a dobanzii de interventie de pragul de somaj de 6,5%.

Prezidat pentru prima oara de Janet Yellen, FOMC a decis, in conformitate cu asteptarile, sa scada cu zece miliarde de dolari injectiile lunare de lichiditati destinate fluidizarii creditului si sustinerii activitatii.

In linie cu deciziile din decembrie, achizitiile de active, in special titluri de Trezorerie americane, vor fi reduse incepand cu aprilie la 55 de miliarde de doalri fata de 65 miliarde in prezent, a precizat FOMC.