INTERVIU VIDEO Ioana Petrescu, ministrul Finantelor: Dupa intalnirea cu FMI vom afla daca scaderea CAS o vom aplica acum sau putin mai tarziu / E foarte posibil ca taxa pe stalp sa aduca incasari peste previziuni

de Dan Popa, Cristian Pantazi     HotNews.ro
Luni, 24 martie 2014, 1:07 Economie | Finanţe


Ioana Petrescu
Foto: Hotnews
Ioana Petrescu, noul ministru al Finantelor, a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro ca abia dupa intalnirea cu delegatia FMI Guvernul va sti daca poate scadea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator de la 1 iulie sau mai tarziu. Ministrul Finantelor a refuzat sa dea o data certa si pentru scaderea TVA la legume-fructe sau carne, si a spus ca neimpozitarea profitului reinvestit depinde tot de negocierile cu FMI din aceasta primavara. Ioana Petrescu a mai spus ca in acest moment au loc calculele pentru noile redevente in industria extractiva si a evitat sa spuna daca sustine subventionarea marilor consumatori de energie.

Interviul VIDEO - Partea 1
Reducerea CAS

Rep: Ati spus in repetate randuri ca reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator ar urma sa se aplice de la 1 iulie, daca spatiul fiscal va permite. Cum arata lucrurile acum?

Ioana Petrescu, ministrul Finantelor Publice: Masura reducerii CAS este o masura foarte buna si eu fac tot posibilul ca ea sa se aplice cat mai curand. Problema nu este asadar daca, ci cand. Ceea ce facem acum este sa analizam pe de-o parte care au fost veniturile in primele doua luni, facem anumite estimari privind veniturile pe urmatoarele luni, si mai estimam de asemenea care va fi impactul taxei pe constructiile speciale.

Vrem sa vedem daca impactul pe 6 luni al reducerii CAS-ului permite sa luam masura din acest an sau de anul viitor. Avem mai multe scenarii, iar decizia va fi luata in functie de veniturile la buget, de cum colectam celelalte taxe si de ce mai intervine in viitor.

Rep: Cand vom sti?

Ioana Petrescu: Dupa urmatoarea intalnire cu FMI

Rep: Care va avea loc cand?

Ioana Petrescu: Acum se decide cand va avea loc. Noi am stabilit foarte clar ca neimpozitarea profitului reinvestit si reducerea CAS sunt cele doua prioritati cu care vrem sa incepem discutiile. Dupa intalnirea cu cei de la FMI vom afla daca masura o vom aplica acum sau putin mai tarziu.

Rep: De regula in negocierile cu Fondul se porneste de la o propunere a Finantelor. De la respectiva propunere incep discutiile si negocierile. Care este scenariul de baza al Finantelor: ce veti propune in cadrul acestei intalniri?

Ioana Petrescu: Evident, va exista o propunere. Ca sa pot insa avea aceasta propunere, am nevoie de anumite date care sa ma sustina. Nu decid eu arbitrar daca aplicam masura de la 1 iulie sau de la o alta data, ci cifrele vor spune daca exista spatiul bugetar si daca el exista, vom "impinge" cat se poate de puternic si reducerea CAS cu 5 p.p. si neimpozitarea profitului reinvestit. Doar pe intentii si fara o reducere de cheltuieli si o crestere de venituri (sau o realizare de venituri suplimentare - de pilda din impozitul pe constructii speciale) nu putem sa mergem sa propunem o reducere de taxe. Si nu e vorba aici doar de FMI, va reamintesc ca noi avem si acorduri cu UE care nu ne permit sa facem acest lucru. Daca iei de la buget ceva, trebuie pus in loc altceva.

Rep: Luati in calcul pentru posibila scadere a CAS o largire a bazei de colectare a acestor contributii, astfel incat sa se completeze acea pierdere? Si daca da, care ar fi directiile in care veti actiona?

Ioana Petrescu: Luam in calcul mai multe scenarii, unele discutate deja cu cei de la FMI, iar altele inca nu. Dar pentru ca inca nu e definitivat modul in care va fi compensata acea posibila reducere cauzata de scaderea CAS, prefer sa discutam dupa ce vom incheia discutiile cu FMI. Si spun posibila reducere a colectarii CAS pentru ca s-ar putea ca aceasta reducere de CAS sa ridice nivelul angajarilor, sa reduca somajul, sa aduca mai multi angajati in piata alba si atunci efectele negative contabile sa fie absorbite de efecte pozitive. Dar, in discutiile cu FMI se ia cazul cel mai nefericit, se discuta dupa cel mai negru scenariu.

Electorata

Rep: O alta masura anuntata de Guvern este electorata. Se mai aplica? Daca da, de cand?

Ioana Petrescu: Lucram acum la o definitivare a formei. Am lucrat cu cei din MFP, cu fostii si actualii consilieri. Dar vreau sa fiu sigura ca avem in vedere toate efectele care pot aparea. Pe de o parte in acest an si la anul, dar si in 2016. Practic, vreau sa vedem ca efectele pozitive sunt mai multe sau de mai mare consistenta decat cele negative. Vreau de asemenea sa fiu sigura ca se poate implementa.

Rep: Exista reticenta din partea bancilor?

Ioana Petrescu: In momentul in care voi definitiva acest studiu si ne vom hotari pe o anumita forma care sa ia in considerare toate efectele si daca se poate aplica in 2016 in mod usor, simplu... Practic, vreau ca cei care au venituri mici si sunt indatorati foarte mult, sa aiba aceste facilitati si sa ajunga banii la ei. Acestea sunt criteriile generale, dupa care urmeaza sa venim cu o formula care sa se poata implementa.

Rep: Care e cea mai apropiata data la care ar putea intra in vigoare aceasta masura? 1 aprilie e clar ca nu poate fi...

Ioana Petrescu: Nu. Cat de repede posibil, pentru ca aceste persoane sunt indatorate si cu cat mai mult amanam, iar ele au venituri scazute, imprumuturile lor pot deveni neperformante si nu ne dorim acest lucru. Dar vrem sa fim siguri de ceea ce facem, asa ca mai bine sa masuram de trei ori si sa taiem o data. Dupa ce avem acea formula de care discutam inainte, ne vom intalni si cu reprezentantii bancilor pentru a vedea ce probleme vad ei si sugestii constructive au.

Rep: Reprezentanti ai sistemului bancar reprosau ca nu au fost consultati....

Ioana Petrescu: Vor fi consultati, va asigur ca vor fi consultati.


Reducerea TVA


Rep: La Finante exista pe agenda cateva teme sensibile: reducerea CAS, impozitarea progresiva/regresiva, reducerea TVA la 19%. Puteti sa ne detaliati stadiul in care se afla aceste masuri si cand ar putea fi ele implementate?

Ioana Petrescu: Din punct de vedere al prioritatilor, s-a discutat foarte mult de neimpozitarea profitului reinvestit si de reducerea CAS. Despre reducerea TVA la 19% si relaxarea fiscala pentru persoanele fizice cu venituri mici, ele raman pe agenda, dar nu exista un orizont ferm pentru ca e nevoie de spatiu fiscal. Reducerea TVA la 19% implica o posibila reducere- cel putin pe hartie- a colectarii si atunci e nevoie sa fie compensata cu altceva. La fel si relaxarea fiscala de care va spuneam pentru persoanele fizice, din moment ce vor fi impozitate cu 8,12 si 16% - dar nu cu 16% cei mai saraci - atunci este o relaxare fiscala. Deci, posibil sa antreneze venituri mai putine la buget care vor trebui compensate. In masura in care exista acest spatiu bugetar, avem in vedere si luarea celor doua masuri.

Rep: Dar luati in calcul anul acesta reducerea TVA la anumite categorii de produse - de pilda legume, fructe si carne?

Ioana Petrescu: Practic, ceea ce s-a facut si ceea ce continui sa fac este o analiza e ceea ce s-a intamplat dupa ce am redus la paine...

Rep: Cum arata rezultatele?

Ioana Petrescu: Deocamdata avem rezultatele pe trei luni. Pe cele 3 luni rezultatele arata bine. Dar 3 luni sunt 3 luni, nu inseamna foarte mult...

Rep: Dar au trecut deja 7 luni..

Ioana Petrescu: Da, da, acum urmeaza sa analizam rezultatele pe mai multe luni, dar nici 7 luni nu e o perioada destul de lunga pentru a ne face o parere daca aceasta masura a dus la reducere a evaziunii si la o crestere a colectarii. Ceea ce stim sigur este ca a dus la o scadere a preturilor. Sigur, si acesta este un lucru foarte bun, dar...

Rep: O secunda! Preturile au scazut doar doua luni: in septembrie si octombrie. Din noiembrie au reinceput sa creasca …

Ioana Petrescu: Nu, au scazut preturile la paine. Ele au scazut, conform datelor pe care le avem, dar nu acesta a fost scopul esential al masurii. E imbucurator ca oamenii mananca paine si foarte multi oameni saraci consuma acest aliment, dar repet, nu acesta a fost scopul...

Rep: Ce perioada de timp ar trebui sa fie analizata astfel incat rezultatele sa fie relevante?

Ioana Petrescu: Importante vor fi si rezultatele la 7 luni si la 12 luni, dar dupa 3 luni e greu sa iti faci o idee. Datele nu iti spun prea mult...

 • Regimul taxelor si impozitelor

Rep: Spuneati intr-o emisiune recenta ca veti face un audit al tuturor taxelor. L-ati facut? ce rezultate aveti?

Ioana Petrescu: Aici sa nu ne imaginam ca discutam de taxele mari gen TVA, ci de taxele mici pe care le plateste fiecare. Exista taxe mici, parafiscale, Acolo e putin mai complicat care se duc in acelasi cont mai multe taxe si trebuie defalcate ca sa vedem impactul fiecarei taxe. Si mai e ceva: vreau sa stiu pentru fiecare taxa care nu merge la bugetul consolidat, ce finanteaza ele. Poate fi o taxa cu impact mic pe care ai putea-o taia dar din care traieste o intreaga agentie si atunci omorand taxa, omori agentia in cauza. Sunt peste o suta si ceva de taxe in aceasta situatie si daca vad ca exista taxe care nu finanteaza ceva relevant ci doar adauga ceva la costurile de administrare si care nu u un impact bugetar extrem. Daca impactul e foarte mic, nici nu e cazul sa negociem acest lucru cu cei de la Fond.

Rep: Exista voci care spun ca, indiferent cine este ministru al Finantelor, pozitia lui este foarte limitata in prezent in Romania din cauza acordurilor cu finantatorii straini. Avand in vedere aceste limite, considerati ca veti putea imprima o amprenta personala asupra finantelor tarii? Care ar putea fi ea?

Ioana Petrescu: Este putin exagerata aceasta amprenta a Fondului. Daca e sa fim sinceri cu noi, FMI ne spune ca e bine sa ai un deficit bugetar mic, sa nu ai arierate, sa ai inflatie mica samd. Sau ca trebuie restructurate si imbunatatite companiile de stat. Exista aceasta zona a reformelor specifice pe care dansii vor sa le faca. Acum, intre aceste lucruri si a spune ca nu poti sa ai o amprenta peronala e o mare diferenta. In spatiul fiscal- care e limitat nu doar de acordul cu Fondul ci si cu UE- in acest spatiu poti sa iti impui propriile reforme.

Rep: Un loc in care aceasta amprenta s-ar putea vedea este negocierea din acest an privind nivelul redeventelor din industria extractiva, o tema cu mare impact electoral. Care este pozitia Dv cu privire la acest sistem?

Ioana Petrescu: Inca se lucreaza la asta, lucram cu ajutorul unor experti. Este in lucru - si aici nu as putea sa dau foarte multe detalii - dar discutam despre asta si cu FMI. Este foarte important ca acest sistem sa fie adaptat foarte bine situatiei Romaniei. Nu vrem sa luam un model de undeva si sa il copiem in Romania. Lucram cu ajutor extern din punct de vedere al asistentei tehnice la acest lucru si va asigur ca il luam foarte in serios.

Rep: Sunteti adepta unui sistem care sa incurajeze mai mult investitiile cu grad mai mare de risc precum gazele de sist si exploatarile off-sore fata de cele onshore?

Ioana Petrescu: Inca lucram la acest sistem, dupa cum v-am spus, si nu as vrea sa dau prea multe detalii. Dupa ce o sa avem un sistem care va fi definitivat vom putea oferi mai multe informatii.

Rep: Inca o singura intrebare pe aceasta tema: In tari care au avut, la fel ca Romania, diverse framantari pe plan local din cauza explorarilor si apoi exploatarii gazelor de sist s-a ajuns la o solutie prin care o parte din impozitele platite de companiile in cauza sunt orientate catre autoritatile locale. Luati in cacul o astfel de modificare fiscala astfel incat si autoritatile locale sa beneficieze de aceste investiti cu un grad mai ridicat de risc?

Ioana Petrescu: Luam in calcul mai multe scenarii legate de modul in care poate fi solutionata aceasta problema.

 • Limitarea platilor cash

Rep: Spuneati la audierile din cadrul comisiilor reunite ale Parlamentului ca ati contribuit la programul de guvernare al USL. Care anume a fost partea la care v-ati adus contributia si in ce a constat aceasta contributie?

Ioana Petrescu: Ceea ce am facut cata vreme eram in Washington a fost sa ofer consultanta primului ministru - ma rog, si inainte de a fi prim-ministru. Partea pe care m-am axat a fost partea de evaziune fiscala si am facut o lista de mai multe masuri usor aplicabile Romaniei..

Rep: Una concreta?

Ioana Petrescu: Limitarea platilor cash, - o masura foarte buna de a reduce evaziunea fiscala, pentru a face tranzactiile putin mai vizibile. Am insistat si insist pe acest proiect, am postat si pe site acest proiect. In urma consultarilor cu mediul de afaceri am postat acum o noua versiune care sper sa...

Rep: V-ati utat si spre zona rurala, unde Internetul lipseste...?

Ioana Petrescu: Da, modificarea plafoanelor a fost gandita pentru cei din zona rurala. Dar dorim sa marim si gradul de bancarizare al Romaniei care ne plaseaza la coada Europei- si care e numai 57%- poate ca aceasta masura va fi si un stimulent pentru cei care nu utilizeaza bancile si nu au conturi bancare, in sensul de a-i impulsiona sa faca acest lucru. Chiar si cei din mediul rural trebuie stimulati spre dezvoltare. Trebuie sa dai putina motivatie, sa impulsionaezi dezvoltarea tranzactiilor financiare. E o miza mai mare... nu poti sa tinzi spre nivelul tarilor europene si sa ai un comportament ca acum 50 de ani. E momentul sa incepem sa facem plati online, poate sa si simplificam lucrurile si sa intram in rand cu restul Europei, care e mult avansata.

 • Acciza speciala pentru combustibili si taxa pe stalp

Rep: A propos de Europa, suntem tara cu preturi printre cele mai mici la combustibili. De la 1 aprilie acest pret va creste din cauza accizei. Exista vreo sansa ca introducere acesteia sa fie amanata din nou?

Ioana Petrescu: Asa este, avem printre cele mai mici preturi in prezent. Noi monitorizam in mod constant aceste preturi. Impactul aciizei depinde de mai multe lucruri- daca ea va fi transferata in pret in totalitate sau doar in parte. Suntem intr-o perioada cu inflatie la nivel minim...sunt foarte multi factori care actioneaza in sensul reducerii efectului accizei in buzunarele oamenilor. Aceasta acciza este necesara la buget pentru a acoperi cheltuielile. Deja avem o lipsa de 670 milioane de lei, iar eu cand fac acel calcul daca se poate face neimpozitarea profitului reinvestit sau reducerea CAS, eu mai trebuie sa pun undeva, acolo, ca mai trebuie sa scot 670 de milioane...

Rep: Din cate stiu, acea celebra taxa pe stalp va aduce bani peste previziuni...

Ioana Petrescu: Este foarte posibil sa aduca peste previziuni pentru ca atunci cand noi am negociat cu FMI au existat anumite divergente de opinii. Si pentru a fi foarte precauti, ei ne-au sfatuit sa punem un impact bugetar mult mai mic decat estimasem noi initial. Noi credem ca estimarea noastra e mai aproape de ralitate

Rep: Cat anume estimati Dvs?

Ioana Petrescu: Am un impact acum, dar eu zic ca vom avea raspunsul la sfarsitu lui mai si atunci se va vedea cine a avut dreptate. Dar ceea ce vreau sa va spun este ca in toate calculele noastre eu trebuie sa mai adaug de unde mai scot 670 de milioane pentru ca nu am colectat aceasta acciza pe primele luni, desi in planul mare de buget ea era inclusa. Acum trebuia sa apara din alta parte

Rep: Deci pe scurt, nu exista nicio sansa de amanare a accizei

Ioana Petrescu: Da, ea intra in vigoare.Interviul VIDEO Partea a doua:

Rep: Legat de taxa pe stalp, se poate lua in calcul aplicarea la valorea contabila neta a activelor si nu la cea bruta?

Ioana Petrescu: Din cate stiu eu, am citit parerile mediului de afaceri...in acest moment nu e posibil sa facem nicio modificare pe aceasta taxa. Asta ar insemna sa re-negociem cu Fondul si nu cred ca vor fi facute schimbari pe aceasta taxa in acest an. Ramane de discutat pentru anul viitor, dupa ce vedem impactul bugetar al aplicarii acestei taxe pe constructii speciale.

 • Managementul companiilor de stat

Rep: Una din mizele Romaniei si a bunei performante a MFP este modul in care companiile de stat performeaza. Tintele sunt trecute dealtfel si in acordul cu FMI. De curand a aparut o propunere a ministrului Economiei, ca marile companii energetice sa treaca inapoi la Min Economiei de la Energie Ar fi un fel de ping-pong cu aceste companii care anul trecut au fost mutate de la min Economiei la departamentul pentru Energie. Practic, e greu de inteles ce se intampla cu ele. Care e parerea Dvs?

Ioana Petrescu: Parerea mea despre companiile de stat este ca trebuia sa fie bine gestionate, ca trebuia sa aiba un bun management. Am avut chiar in aceasta dimineata (vineri- n.red.) discutii cu sefi ai ANAF din diferite judete pe care i-am intrebat de ce au avut rezultate atat de slabe in 2013 si acestia mi-au spus ca au anumite companii de stat care au intrat in insolventa si ei nu mai pot face nimic acolo. Nu vreau sa deviez de la raspuns, dar problema insolventei este una foarte serioasa. Atat la companiile de stat cat si la cele private. Incontinuu mi se spune de catre directorii din ANAF ca sunt foarte multe insolvente si nu mai au ce face. Asta e o alta prioritate pentru ca in acest fel nu putem colecta bine.

Rep: O alta intrebare tot din zona energiei: in ultima vreme au aparut ideea facilitatilor acordate marilor consumatori de gaze. Nu distorsioneaza aceste facilitati mediul economic?

Ioana Petrescu: Aceasta e o idee pe care trebuie sa o discut cu ministrul Energiei ca sa nu ma exprim separat.

 • Cum s-a intalnit cu Victor Ponta si de ce a studiat in SUA

Rep: In 1999 ati plecat in SUA, sa studiati la Colegiul Wellesley. Ce v-a motivat sa va indreptati catre SUA si nu spre alte scoli europene de pilda?

Ioana Petrescu: In primul rand am vrut sa merg la cea mai buna scoala care imi oferea o bursa intreaga si aceea a fost Wellesley. Pe de alta parte, si ideea aceasta de vis american este tentanta, mai ales pentru cineva de 19 ani care nu are bani, fara ajutor din partea parintilor, sa te duci acolo si totusi sa razbesti. O mare parte din universitaile din Anglei de pilda nu ofera burse intregi, ori pentru mine asta era oarecum esential.

Rep: Si cum v-ati intalnit cu dl. Ponta?

Ioana Petrescu: Putin din intamplare. Dl Ponta a venit intr-o vizita de lucru in 2012 si s-a intalnit, din cate stiu eu, cu foarte multi economisti si a cerut sfaturi referitoare la cateva masuri pe care urma sa le ia ca viitor prim-ministru- pentru ca nu era in acel moment premier. Am fost invitata pentru ca intalnirea avea loc la American Entreprises Institute, unde eu lucrasem inainte si am avut o discute cu dl Ponta si mi-a propus sa colaboram. Am colaborat circa un an si jumatate inainte si dupa ce a devenit premier, dar mi-am dat seama la un moment dat ca ajutorul meu de acolo e foarte limitat. Pot sa reactionez la ceea ce vad in media - pentru ca urmeaream de acolo ceea ce se intampla in tara - sau pot sa vin eu cu idei mai mult sau mai putin nastrusnice, dar m-am gandit ca daca vreau intr-adevar sa ajut, hai sa fac un pas inainte si sa vin pentru a face un pas mai informat si mai bun.

Rep: Nu a fost un soc sa treceti din lumea academica, plina de modele econometrice, in cea a economiei reale?

Ioana Petrescu: Noi avem o vorba in mediul academic american: politica din mediul academic e atat de crunta pentru ca mizele sunt atat de mici!. Lasand insa gluma de-o parte, este o oportunitate extraordinara sa iei ceva din ceea ce ai invatat si sa aplici asta in tara ta.

Nu a fost un soc, pentru ca nu veneam dintr-un mediu academic in alt mediu academic. Apreciez ca am aceasta ocazie, e o posibilitate extraordinara sa aplici in tara ta despre ceea ce ai invatat in alta parte. O teorie poate arata foarte bine pe hartie, dar pe urma trebuie sa te gandesti daca e aplicabila, daca e fezabila politic, nu doar daca e aplicabila pe hartie.

Rep: Pana acum am discutat despre agenda de dinaintea preluarii de catre Dv a functiei de ministru de Finante. Aveti pe termen mediu sau pe termen lung anumite idei la care tineti foarte mult si pe care ati dori sa le implementati?

Ioana Petrescu: Da, dar in mare parte si agenda de dinaintea mea era o agenda foarte buna. Adica reducerea CAS sau neimpozitarea profitului reinvestit sunt lucruri pe care le-am sprijinit inainte si le sprijin si de acum incolo. Ceea ce am in vedere este o eficientizare a colectarii, atat prin reducerea evaziunii si apoi prin imbunatatirea conformarii voluntare.

Rep: Spuneati intr-un interviu ca veti face un audit al modului in care functioneaza sistemul de plata al taxelor. De multe ori e o umilinta...

Ioana Petrescu: Este printre primele lucruri pe care vreau sa le fac. Daca il fac din punct de vedere al ANAF, totul merge bine pentru ca sistemele sunt facute intr-un anume fel. Dar daca il facem din punct de vedere al contribuabilului care vrea sa isi achite impozitul pe chirie sau alte taxe, trebuie sa vedem cu ce se confrunta el, care sunt problemele …

Rep: E suficient sa intrati pe forumurile de discutii si veti vedea care sunt probemele reale...

Ioana Petrescu: Nu vreau sa intru pe forumuri si nu stiu daca acolo e esantionul reprezentativ. Eu vreau sa vad care sunt problemele cu care se confrunta cei mai multi contribuabili si sa imbunatatesc experienta contribuabilului pentru ca oricine vre sa isi achite taxele, sa o poata face cat mai usor.

Rep: Cand credeti ca va fi gata?

Ioana Petrescu: Nu stiu exact cand va fi gata, dar e una dintre prioritati. Trebuie sa avem respect fata de contribuabil, iar acest respect se reflecta si in modul in care reactionam cu el. De la deschiderea si transparenta Ministerului in masurile pe care le ia, pana la cum tratam contribuabilul care vine la ghiseu cand vrea sa plateasca o taxa sau cate optiuni ii dai acestuia astfel incat sa i se potriveasca orarului persoanei respective.

Rep: In afara de reducerea cu 5 pp a CAS si neimpozitarea profitului reinvestit, ce alte puncte include agenda discutiilor cu FMI la urmatoarea intanire?

Ioana Petrescu: Deocamdata cam acestea sunt principalele puncte, dar vor mai exista si alte intalniri.

Rep: Pana la finele anului ati putea sa ne spuneti o masura fiscala care se va aplica ?

Ioana Petrescu: Plafonarea platilor cash, speram sa fie una dintre ele daca trece prin Parlament. Alte masuri - tot pentru imbunatatirea colectarii - sunt modernizarea Directiei de Transfer pricing. Am scos deja la concurs cateva posturi, suntem in discutii privind schimbul de bune practici cu alte agentii fiscale. E un lucru pe care l-am sprijinit de pe cand eram consilier de stat al Primului Ministru si pe care il sprijin si acum.

Rep: Cat timp petreceti in minister?

Ioana Petrescu: Mult. I-am speriat pe multi inca din primul week-end cand am stat pana la 12 noaptea si sambata si duminica, dar o sa incerc macar in week-end sa nu stau chiar atat pentru ca daca stau eu stau si consilierii, stau si asistentele, ii mai chem pe cei din ANAF. Dar a fost foarte mult de lucru in aceasta perioada, am vrut sa inteleg care sunt proiectele in derulare, sa vad ce se poate continua si ce nu. Nu am vrut sa stric ceea ce s-a facut bun inainte. Am vrut sa vad acordurile cu FMI.

Rep: Dar acelea le stiati de cand erati la Guvern.

Ioana Petrescu: Da, dar eu veneam cu alte idei si alte propuneri si trebuia vazut daca se aliniaza cu directia in care se mersese pana atunci. Aveam o idee in ce directie vreau sa merg, dar ca sa pun pe hartie un plan pe 32 de luni si acum principiul meu e foarte clar: ceea ce e in plan, ii acord 110% energie si sustinere. Nu face parte din plan, nu e in prioritati... Aici in minister sunt foarte multe de facut si nu vreau sa-mi risipesc energia pe 2000 de lucruri cand pot face 12, pe care sa le fac foarte bine.

Rep: Avem situatia din Ucrana, care e extrem de serioasa. Unul din scenariile de lucru la nivelul aliatilor nostri din UA si de peste Ocean este acela de impunere a unor sanctiuni economice Rusiei daca aceasta tara nu respecta dreptul international. Evident, Rusia a anuntat masuri de retaliere in cazul in care se va ajunge la masuri punitive. Exista un plan de rezerva in cazul in care Rusia va lua aceste masuri - de pilda incetarea furnizarii de gaze?

Ioana Petrescu: Mai intai ar trebui sa vedem daca vor exista aceste sanctiuni la adresa Rusiei..

Rep: Ele ar trebui pregatite din timp.

Ioana Petrescu: Noi pregatisem un material cu impactul situatiei din Ucraina inca de cand eram consilier al Premierului, dar trebuie vazut cum vor evolua lucrurile pentru ca nu numai Romania stie ca daca vor fi impuse sanctiuni, vor exista retalieri, ci si alte tari care au relatii cu Rusia. Asta va avea un efect asupra deciziei, dar bineinteles ca trebuie sa fim pregatiti si cum va spuneam, avem pregatit un studiu de impact la care incepusem sa lucram inca din ainte sa vin la minister.

Rep: Ce veti face dupa ce vi se incheie mandatul? Va intoarceti in SUA, ramaneti in Romania?

Ioana Petrescu: Am discutat cu cei de la Universitatea Maryland si este extrem de probabil sa imi inghete postul pe toata perioada in care sunt ministru. Initial, postul meu era inghetat doar pana in august 2014, dar dupa numire am discutat si e extrem de probabil sa continui. E un post extraordinar, e unul din primele 10 universitati pe domeniul respectiv ... au fost 500-600 de candidati pe acel loc, e drept ca poate si recesiunea a contat. Mi-a placut foarte mult perioada in care am predat acolo, am colegi extraordinari. Eu predau acolo politici publice acolo si poate ca perioada de aici imi va fi utila iar la intoarcere voi putea sa predau mult mai aplicat.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11974 vizualizari

 • -14 (22 voturi)    
  Neimpozitare profit reinvestit = crestere evaziune (Luni, 24 martie 2014, 3:39)

  dumitrica [utilizator]

  Neimpozitarea profitului reinvestit este o noua portita de scapare pentru patroni prin care vor evita plata impozitelor sub pretextul ca au reinvestit profitul.
  • +11 (11 voturi)    
   va sa zica (Luni, 24 martie 2014, 12:10)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

   Eu bag de doi ani toti banii din profit in firma( amenajari, stoc de marfa, echipamente) ca sa imi maresc cifra de afaceri si implicit toate taxele catre maritul stat iar tie ti se pare normal ca statul sa ma impoziteze in prealabil pentru sumele reinvestite.
   Oricum bisnitzarii aia care fac evaziune nu au vazut profit contabil in viata lor, probabil firmele suveica ale PSD-ului nici macar nu apuca sa depuna un bilant.
 • +31 (31 voturi)    
  Aproape la toate (Luni, 24 martie 2014, 6:46)

  banateanul. [utilizator]

  intrebari a raspuns (sau nu a raspuns ) ca nu stiu acum lucram la impactul acum calculam , sunt curios ce impact va avea munca enorma ce o depune la minister ?
  • +19 (21 voturi)    
   Da, si eu am avut impresia asta (Luni, 24 martie 2014, 8:56)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui banateanul.

   Ori e f. alunecoasa ori nu prea stie ce sa faca si se simte depasita.

   Apopo de "cunoastere" oare Daciana o cunoaste?
   >:)
  • -10 (20 voturi)    
   Si ce ai vrea sa raspunda dupa 1 luna? (Luni, 24 martie 2014, 10:11)

   Mdv [utilizator] i-a raspuns lui banateanul.

   Nu ma tranform eu in avocatul d-soarei, insa nu inteleg de unde asteptarile acestea ca dupa 1 luna sa aiba toate raspunsurile. Nu stiu in ce domeniu lucrezi, insa asta nu se intampla nicaieri. Normal ca acum este intr-o etapa de culegere a informatiilor/datelor de care are nevoie pentru a-si face propriile planuri. Nu te arunca asa la judecati.
   • +18 (20 voturi)    
    Ea va fi ministru doar vreo cateva luni... (Luni, 24 martie 2014, 10:40)

    Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui Mdv

    Fata asta NU are experienta, nu stie ce trebuie sa faca si ...NU VA FACE NIMIC dar nu pt ca teoretic nu ar sti ci pt ca nu o va lasa PSD. Ea e doar o gurista de partid, vorbeste mult si evaziv si la fel va face si peste 2 luni si peste 3 luni pana cand va plecat inapoi in SUA
   • +3 (3 voturi)    
    Pai sta doar pana in august... (Luni, 24 martie 2014, 11:26)

    abisala [utilizator] i-a raspuns lui Mdv

    O luna la ea ar trebui sa se puna cat 6 luni la alt ministru, mai serios poate. Parerea mea :).
   • +8 (8 voturi)    
    Departe gandul de judecata . (Luni, 24 martie 2014, 14:06)

    banateanul. [utilizator] i-a raspuns lui Mdv

    Dar dupa intalnirea intamplatoare cu Ponta <<care stia ca va fii prim-ministru>> in 2012 si colaborarea imediata, ca consilier ,cred ca ar trebuii sa stie mai mult
   • +2 (2 voturi)    
    Poate nu stii (Marţi, 25 martie 2014, 9:30)

    naica [utilizator] i-a raspuns lui Mdv

    Domnisoara a fost consiliera plagiatorului victor,asa ca-i in tema.Nu-i mai cautati scuze
 • +6 (18 voturi)    
  Da (Luni, 24 martie 2014, 6:57)

  omnormal [utilizator]

  Am sa incerc sa nu ma las prada emotiilor dar, acum, am remarcat cateva puncte:
  1. Preponderent in pozitiile doamnei ministru a fost cuvantul "colectare"
  2. Evident modul de lucru dambovitean nu si-a pus inca amprenta pe dansa.
  3. Daca va fi lasata sa lucreze, cred ca avem de castigat.
  4. Nu stiu cat de mult va rezista

  Acum ma las prada emotiilor.
  Cea mai buna miscare pe care putea sa o faca hotul de Ponta. Nu neaparat pentru el dar pentru noi. Imi place. Si cum gandeste si ce cred ca ar putea face. Acelasi sentiment l-am avut cand a devenit Diaconescu ministru de externe. Pregatit si serios.
  De aceea ar trebui ca tara sa fie condusa de oameni pregatiti si nu de politicieni analfabeti si infractori.
  Asta e parerea mea acum. Timpul va spune daca o pastrez sau o schimb.
  • +12 (12 voturi)    
   gauri! gauri! (Luni, 24 martie 2014, 9:26)

   cinic [utilizator] i-a raspuns lui omnormal

   Fiecare leu care NU -prin CAS- ajunge la pensii mareste gaura. LUNAR pensiile depasesc cu 300 mil.euro colectarea. Inca UNA SUTA mil. vor prabusi pensiile.
   Asa ca NU se va face, dar propaganda e buna.
   • +2 (2 voturi)    
    Pe termen scurt asha e (Luni, 24 martie 2014, 11:03)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui cinic

    Dar pe termen mediu, ai si efecte benefice.
    Scaderea costurilor cu salariile creste ori profitabilitatea, ori competitivitatea. Adica ori produsul final ramane cu acelasi pret si patronul cistiga mai mult, ori scade pretul si produsul se vinde mai bine. In primul caz, vor fi mai multi interesati sa investeasca pentru ca se cistiga bine, in al doilea caz, va creste numarul de angajati ca sa faca fata cererii.

    In ambele cazuri, va creste numarul de angajati, adica de platitori de CAS, ceea ce poate duce la cresterea incasarilor.
    • +12 (12 voturi)    
     Astea-s strict teorii. (Luni, 24 martie 2014, 11:24)

     MagnusLucian1320675938794 [anonim] i-a raspuns lui bogdan1477

     Teoretic ai dreptate, practic te rog sa vad cum reusesti tu sa-ti tragi niste analize pe banii pe care-i dai la CAS, adica vreo 5.5% din salariu?

     Mergi la 200 de cabinete, si-ti spun ca nu mai sunt fonduri, dar sa vi la inceputul lunii. Daca e o urgenta, tot din buzunar trebuie sa scoti.

     Dar lasa, e ok, ca ne-ajuta Dumnezeu, ca biserici avem destule cat sa le dam la export, scoli putine, profesori platiti la limita subzistentei si toti doctorii de viitor zboara definitiv spre Germania.

     Si cat e 5% din 5%? Facem un calcul si ne dam seama de prostiile cu care se ocupa acest guvern incompetent.
     • 0 (0 voturi)    
      Incurci notiunile (Miercuri, 26 martie 2014, 15:23)

      bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui MagnusLucian1320675938794

      Aia cu sanatatea se numesc CASS. CAS e casa asigurarilor de sanatate, de unde se platesc pensii si ajutoare sociale. Angajatul si angajatorul platesc impreuna 31.5% din brut iar scaderea de 5% se aplica la salariul brut, nu la cuantumul actual al CAS. Adica dupa scaderea cu 5% a CAS, el va reprezenta 26% din brut
      • 0 (0 voturi)    
       Rectificare (Joi, 27 martie 2014, 10:59)

       bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

       "CAS e casa asigurarilor de sanatate". Gresit
       CAS e casa asigurarilor sociale
  • -4 (12 voturi)    
   Corect spus! (Luni, 24 martie 2014, 10:18)

   marchi [utilizator] i-a raspuns lui omnormal

   Și eu am aceeași părere. Îmi place cum vorbește! Corect, coerent, la obiect, o „rara avis” într-un Guvern care stă prost la toate: comunicare, decență, competență. Ca să nu mai vorbim de... alte bube.
   Succes, Ioana Petrescu! Sper din suflet să nu te mănânce de vie rechinii din jurul tău!
 • +6 (8 voturi)    
  pe mine m-ai impuscat, (Luni, 24 martie 2014, 7:14)

  Stapanu [utilizator]

  dar cu calul ce-ai avut?
  "Poate fi o taxa cu impact mic pe care ai putea-o taia dar din care traieste o intreaga agentie si atunci omorand taxa, omori agentia in cauza."
  • +8 (8 voturi)    
   E de bine (Luni, 24 martie 2014, 10:43)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui Stapanu

   Mai scapam de contopisti aroganti, acrii, incompetenti si corupti. Probabil multi sunt nu numai inutili dar si daunatori tarii!
 • +11 (13 voturi)    
  fmi (Luni, 24 martie 2014, 7:58)

  tot [utilizator]

  Daca la fiecare masura preconizata astepti sa vezi ce spune fmi , mai bine punem ministru de finante pe fmi, ca tu nu vad ce sa mai cauti acolo !
  • +6 (6 voturi)    
   e grele cu finatele (Luni, 24 martie 2014, 11:10)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui tot

   In conditiile in care ai un acord cu FMI, esti obligat ca fiecare masura s-o discuti cu FMI inate de aplicare.
   Pe de alta parte FMI nu se ocupa de politicile economice, ci doar calculeaza daca te incadrezi in deficit. Vrei sa scazi CAS cu 5%? Rezulta o gaura la incasari de 2 mld eur. In concluzie, trebuie sa convingi FMI ca fie scazi cheltuielile cu 2 mld, fie cresti incasarile cu 2 mld (prin noi taxe sau prin imbunatatirea colectarii), fie cite putin din ambele.
   • +3 (3 voturi)    
    nu numai! (Luni, 24 martie 2014, 20:40)

    cinic [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Gaura e la pensii, adica e deficit STRUCTURAL, limitat STRICT de U.E.
    • 0 (0 voturi)    
     Asta se rezolva (Joi, 27 martie 2014, 11:12)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui cinic

     Nu suntem noi nici pe departe cei mai indisciplinati financiar din UE...

     Ideea e ca da, avem o gaura la pensii pentru ca 4.8 mil salariati (plus firmele la care lucreaza) contribuie cu 0.31*2300 = 713 lei, iar 5.4 mil pensionari cu pensia medie de 800 de lei. Deci e clar ca trebuie facut ceva.

     O cale de atac mai complexa ar fi ca toata populatia ocupata a Romaniei sa participe la fondul de pensii, incluzind aici avocatii, taximetristii, artistii, PFA-urile si toate celelalte forme de evaziune fiscala din Romania. Dar asta e greu de facut, deoarece toate aceste gasti vor sari ca arse.

     O a doua cale e lupta cu salariatii la negru, lupta care e greu de dus cu un anaf politizat pina-n firful urechilor.

     O alta cale e sa cresti numarul de salariati prin cresterea atractivitatii economiei. aici e loc gramada de mai bune. De la justitie la administratie, de la autostrazi la stabilitatea fiscala, se pot face muuuulte pentru a atrage investitii. Da' e greu cu niste politicieni a caror principala grija e sa-si apere propriul posterior de DNA si in acelasi timp sa adune bani de mituit electoratul propriu. Si e la fel de greu cu electoratul care-i voteaza pe cei de mai sus, adica asistatii sociali, pensionarii, bugetarii si alte categorii de sugative de la buget.

     Si atunci... solutia mai simpla e sa scazi fiscalitatea, in speranta ca vor creste investitiile.
 • +13 (15 voturi)    
  Comment sters de user (Luni, 24 martie 2014, 8:26)

  tenere [anonim]

 • 0 (8 voturi)    
  fmi (Luni, 24 martie 2014, 8:55)

  NelucuRoman [anonim]

  Ceausescu ne-a scapa de FMI, Iliescu-Ponta-Basescu ni i-au pus inapoi pe cap!
 • +5 (7 voturi)    
  Hotii (Luni, 24 martie 2014, 8:59)

  Matrafirefox [utilizator]

  Asa hotilor, luati-ne tot, ca ce naiba, sunt 10 incapabili la unul capabil in tara asta, hai sa redistribuim ca-n comunism, ca de-acolo se trage P$D-ul.
 • +7 (7 voturi)    
  drumuri,autostrazi sau furt electoral? (Luni, 24 martie 2014, 9:02)

  tkd [utilizator]

  pai acum se folosesc la astupat gauri in buget nu?
  pai nu ziceau ei ca fac drumuri si autostrazi ?
  nu cumva astia vor fi bani furati pt campania electorala?
  nu cumva guvernul ponta-monta("Dottore-Plagiatore)
  isi bate joc de noi?
  unde sunt transportatorii care sa blocheze drumurile si sa ii lase pe nenorocitii astia de guvernanti cu dintii la gard?
  halal tara ,halal oameni daca ne mai pun o noua taxa pe combustibili
  • +2 (2 voturi)    
   taxa (Luni, 24 martie 2014, 11:52)

   MNC [utilizator] i-a raspuns lui tkd

   Eu din ce stiam taxa era pt constructia de autostrazi, nu avea treaba cu bugetul, cati km de autostrazi se estimeaza ca se vor construi din ac taxa? 0? Pai atunci spuneti fratilor, marim fiscalitatea degeaba si asta e, stim toti ca socialistii impart bugetul dupa bunul plac dar asta e deja nesimtire sa deturnezi o taxa introdusa pt drumuri ca sa acoperi gaurile create de baronii locali.
 • +9 (9 voturi)    
  Vorbeste vorbe........ (Luni, 24 martie 2014, 11:08)

  CetateanulRoman [utilizator]

  adunate din carti si din mediul universitar....
  Fiindca e specialist in taxare.... vede ca rezolvare a tuturor problemelor cresterea veniturilor la buget: "Deci, posibil sa antreneze venituri mai putine la buget care vor trebui compensate." Nu are deloc in vedere o reducere sau o eficientizare a cheltuielilor - mult mai important pentru un adevarat ministru de finante.
  Personal cred ca e inca o catastrofa adaugata celorlate adunatein guv tonta - e pusa tocami ca sa recolteze simpatie din piata. Puterea ei de decizie - poate face orice atunci cind mai inventeaza o taxa, poate sa isi puna fantezia la lucru; dar in rest ciocu mic! Ea povesteste ca sint gauri la buget si sefu' anunta cresteri de pensii si electorata?? Pai cum? Ar trebui sa ii spuna ministrul taxarii......
  De asemenea rog doamnele si domnisoarele ce scriu pe acest site sa o ajute sa isi imbunatateasca imaginea! Un stilist ceva.....la hainute, par....Imi plac enorm femeile cu parul lung dar ea are doar late. Pacat!
 • +7 (7 voturi)    
  De ce ati acceptat sa fiti ministru pt 5 luni??? (Luni, 24 martie 2014, 11:28)

  abisala [utilizator]

  Mi se pare o mare dovada de oportunism si neseriozitate... Cv-ul dumneavoastra se imbogateste, dar Romania? Romania va stagna in cel mai bun caz, lipsita de viziune si de oameni care sa doreasca sa faca treaba.
  • +5 (5 voturi)    
   Isi imbunatateste cv-ul de profesor din sua (Luni, 24 martie 2014, 13:11)

   fosta zoezoe [utilizator] i-a raspuns lui abisala

   (unde probabul avea 1/1000 de norma) cu practica in politici publice la nivel inalt....
 • +9 (9 voturi)    
  .. (Luni, 24 martie 2014, 11:46)

  Crop [utilizator]

  inca nu am inteles cum ajuta economia cresterea de taxe. Doamna de la finante, cel mai probabil fiica de rechin, pana la urma cine dracu are bani sa plece in sua si mai ales in perioada aceea, nu pre
  a le are spre deloc. Nu-mi pasa ca e de o luna in pozitia de minstru, trebuia sa se informeze inainte.
  • +4 (4 voturi)    
   ... (Luni, 24 martie 2014, 14:17)

   HP [utilizator] i-a raspuns lui Crop

   Pe ce lume traiesti ? Ce treaba au socialistii cu binele economiei ?

   Ei vor binele maselor, ca sa aiba voturile celor multi si saraci.

   Pentru socialisti - firmele si patronatul nu sunt decat o vaca de muls. Ii dispretuiesc profund.
   • +3 (3 voturi)    
    Corect! (Marţi, 25 martie 2014, 7:20)

    soundtrack [utilizator] i-a raspuns lui HP

    Daca miss.P avea putin respect, nu intra in guvernul penal.Oricum, e fata cuiva de pe-acolo, care a platit studiile si acum o scalda cu 'nu stiu inca', evaziva, neconvingatoare si agramata.Chestia cu 'sa o lasam sa lucreze' e paguboasa si predictibila. Economie fara firme private si IMM-uri e minunata, dar lipseste cu desavarsire, vb. lui Nenea Iancu!
 • +9 (9 voturi)    
  Pentru spatiul fiscal... (Luni, 24 martie 2014, 12:06)

  canuta [utilizator]

  pe care il cautati,va dau eu o solutie: reduceti cu 50% furturile de la buget pe care le practica colegii dvs. din guvern,parlament,administratii centrale si locale,precum si acolitii si neamurile acestora si iata sursa de bani din care puteti implementa toate masurile pe care le-ati pomenit precum si o parte din cele pe care le veti promite la viitoarele alegeri.
  De curiozitate: la scoala de comunicare l-ati avut cumva diriginte pe dl.Ion Iliescu?
 • +7 (7 voturi)    
  Tocmai ca esti in trecere pe aici credeam (Luni, 24 martie 2014, 13:16)

  fosta zoezoe [utilizator]

  ca macar vei vorbi ca un specialict daca nu actionezi. Adica "vinzi"aceleasi texte psd cu "fmi nu ne lasa"!FMI TE LASA ORICE (ca orice banca) daca ii arati ca ai din ce ! Si asta (daca ai din ce ) sa faci una sau alta ar trebui deja sa stii ! Ca FMI nu aproba/respunge o masura in functie de vreme sau de dispozitia din ziua aia !
 • -2 (6 voturi)    
  Dragii mei (Luni, 24 martie 2014, 13:35)

  omnormal [utilizator]

  De ce nu va opriti o ora sa vedeti interviul (este in articol si video), sa ascultati atent si sa aveti propriile idei. Pro sau contra, nu conteaza, dar proprii.
  Spun asta pentru ca am remarcat informatii eronate in comentariile dumneavoastra. De ce a venit pt 5 luni? Daca vedeati interviul nu puneati asemenea intrebari.
  Cu respect
 • +8 (10 voturi)    
  Dezamagire crunta! (Luni, 24 martie 2014, 14:21)

  un dac [utilizator]

  Tot ii asteptam pe tinerii aia scoliti pe-afara sa vina sa guverneze. Na ca unul dintre ei a acceptat. Rezultatul? Limbaj de lemn, nimic concret, vorbe goale, planuri de nu pot fi dezvaluite etc. Pare unul dintre cei 15,000 de specialisti pe care-i promitea Constantinescu.
  Vine cu prostia asta cu cash-ul. De parca nu stim cu totii care sunt marii evazionisti. Doamna tocmai este colega cu ei de Guvern. Intr-o Romanie eminamente rurala, aici includ si taranii de la Cora, Mega Image, hoteluri si pensiuni etc unde merge cardul cand vor ei, asta este prima solutie la care m-as fi gandit si eu:-)
  Intr-o tara in care bancile au demonstrat ca sunt incompetente si puse doar pe profit, fara analize de proiecte, credite cu buletinul date ca sa raportezele ele profit, iar gaurile sa si le recupereze de la mine si alti oameni onesti care platesc, cel mai bine este sa indrumam inclusiv taranii catre banci.
  Bai, du-te bai inapoi la scoala in America. Esti de nivelul clasei a V-a. Vino inapoi dupa bacalaureat.
  Si, la final, ceva despre CAS. Tanti, ideea principala ar fi sa plateasca angajatul toate taxele, nu angajatorul. Dar va e frica ca in acest fel iese lumea in strada cand constientizeaza cat furati voi fara sa faceti nimic. Sictir, pardon de expresie, sunteti totusi o doamna.
 • +3 (5 voturi)    
  a colaborat un an si jumatate cu ponta (Luni, 24 martie 2014, 14:24)

  fosta zoezoe [utilizator]

  inainte de a fi premier , ca de la doctor in economie la dottore dar cu privire la ce ? Ca usl nu a avut decat niste sloganuri si nu un program/viziune economic ?Tanti credeam ca vrei sa-ti imbunatatesti cv-ul profesional dar daca te manifestezi ca un grajdan de partid si de stat inseamna ca te intereseaza cv-ul politic!!
 • +3 (3 voturi)    
  din ce in ce mai bine (Luni, 24 martie 2014, 14:28)

  nede [anonim]

  ce bine ca tara are parte numai de minciuni si incompetenti..si-o merita din plin..Nu stiu vreo persoana serioasa sa faca parte din anturajul lui POnta, Sarbu, si totii nomenclaturistii...
  • +1 (1 vot)    
   dilema (Luni, 24 martie 2014, 14:54)

   Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui nede

   aproape toti pensionarii sunt nostalgicii lui Ceausescu...cum dracu sa evoluezi ca tara cand pensionarii se mobilizeaza la vot iar tinerii absenteaza in masa..
 • +5 (5 voturi)    
  Copy paste (Luni, 24 martie 2014, 20:00)

  catalin72 [utilizator]

  Bine ca a-ti pus si filmuletele ca altfel credeam ca i-ati luat interviu lu Ponta ....d-soara indruga fix balariile obisnuite ale prim-mincinosului !
  Absolut dezamagitor !
 • +2 (2 voturi)    
  Asta vine din America (Luni, 24 martie 2014, 21:14)

  Fu Leng [utilizator]

  ea e familiarizata cu taxarea de acolo, simpla si eficienta si fara birocratie.
  ce am citit mai sus...is vorbele lui Puonta, care este numai unul, indubitabil.....doar vuvuzela lui Puonta e fatuca asta, ei ii da bine la CV, poate prinde un post regional mai tarziu (in slujba americanilor, bineinteles)...iar Puonta o foloseste drept carne de tun si in scop electoral, pt tinerii analfabeti.
 • +2 (2 voturi)    
  Putin mai tarziu.... (Luni, 24 martie 2014, 21:31)

  Ronin [utilizator]

  ....parca-l aud pe Ponta...
 • +3 (3 voturi)    
  da, taxa pe stalp va creste incasarile ! (Luni, 24 martie 2014, 21:32)

  nash pandelica [utilizator]

  dar, daca s'ar adauga si fumaritul, chiar ca s'ar aduna bani buni pentru baronii si jupanii locali.
  si ar mai ramane si ceva pe la centru.
  e loc pentru mai bine ! :))
 • +1 (1 vot)    
  in concluzie (Luni, 24 martie 2014, 22:29)

  Rusine [utilizator]

  creste taxa pentru carburant , colectam taxa pe stalp , mai inventam altele , iar cu ce-am promis mai vedem?!!
  Mi-e lehamite ! D-na ministrul nu are nici o vina , ea doar a fost prostita sa vina pe post de marioneta , nimic bun nu aduce acest guvern de incapabili , mincinosi , tradatori de neam si tara.
  • +1 (1 vot)    
   Ba are vina (Luni, 24 martie 2014, 23:48)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Rusine

   Trebuia sa isi vada de treaba iei...nu sa-i faca treburile murdare lui Dottore.
   • +1 (1 vot)    
    100002128917839@facebook.com (Marţi, 25 martie 2014, 9:55)

    DanielaDaniela [anonim] i-a raspuns lui Fu Leng

    Ioana Petrescu, ministrul Finantelor : DECLARATIE
    E imbucurator ca oamenii mananca paine si foarte multi oameni saraci consuma acest aliment acest lucru este "imbucurator"
    https://www.youtube.com/watch?v=In2A-0JJwKo
 • +1 (1 vot)    
  limbaj de mucava (Marţi, 25 martie 2014, 10:56)

  Ion Zapada [utilizator]

  domnule pe mine unul la sperie limbajul de mucava in sine, nu neaprat ca asteapta FMI-ul sa-i dea instructiuni.

  um naiba sa afirmi: oamenii saraci mananca paine, e imbucurator ca mananca multa paine?? Da, cu proteine, vitaminele, cum ramane? Ca numai de paine, ne tampim dracului cu totii.

  Raspunsuri gen: eu stau tare mult la munca" sunt de-a dreptul tampite.
 • +1 (1 vot)    
  taxa pe stalp (Marţi, 25 martie 2014, 13:15)

  misa2002_2006 [utilizator]

  luata din buzunarele prostilor..
  ca asa tb sa ne numim daca tot permitem nenorocitilor astora sa faca ce vor, cu viata noastra.
  RCS RDS a avut un pachet la vanzare pt atragre de clienti.. acum ca si-a facut clientii, mai bine decat toti ceilalti furnizori, pt a putea achita taxa pe stalp, fara a scadea bugetul lor cu vreun sfant, au trecut la schimbarea conditiilor contractuale abuziv.. dar nimeni nu vede, nimeni nu aude nimic.
  la un pachet de cablu cu HBO si internet, au dat telefonie gratuit, cu minute incluse in reteaua lor, ctr cu durata nedeterminata.
  Acum ne pune sa ne ducem la ghiseu sa schimbam contractele, de care spun ei ca in acest moment suntem liberi, si pt a mai beneifcia de telefonie, sa incheiem un ctr de 2 eur+TV/luna.

  Ponta sa nu mai apuci sa mananci mancare calda,
  sa ti se umple gura aia spurcata de bube negre, sa nu mai aiba nimeni cum sa te faca bine..

  Domisoara cu finantele..cred ca la altceva esti buna, dar la ce magarii fac astia in tara asta, nu ai cum sa faci fata..decat cu arma la tampla lor.
  N-ai muschi, asa ca..mai bine ti-ai schimba job-ul acum, pana nu iti baga lumea si tie in frigider, ca sa iti fie de folos..


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by