Rusia se confrunta cu o fuga de capitaluri, estimata la 65 - 70 de miliarde de dolari in primul trimestru, peste nivelul inregistrat in intreg anul 2013, din cauza evenimentelor din Crimeea, a afirmat luni Andrei Klepach, ministrul adjunct al Economiei, care a creionat un tablou ingrijorator pentru economia Rusiei: crestere aproape de zero, inflatie in urcare.

"Racirea relatiilor (cu Occidentul) apare drept un factor negativ important pentru cresterea economica si afecteaza fuga de capitaluri", a subliniat acest responsabil, citat de agentia Prime Tass, preluata de France Presse.

Fuga capitalurilor este un indicator foarte urmarit de mediul economic, fiind considerat un barometru al climatului afacerilor intr-o tara.

Iesirile nete de capitaluri private au crescut cu 15%, la 62,7 miliarde dolari, anul trecut, potrivit statisticilor bancii centrale a Rusiei, dupa ce inregistrasera o scadere in 2012.

Klepach a apreciat ca PIB-ul Rusiei ar trebuie inregistreze in primul trimestru o crestere "un pic peste zero" si a evocat o "problema de stagnare".

Acesta a observat, de asemenea, o accelerare a inflatiei in martie, pe care o atribuie devalorizarii rublei.

"Ne asteptam in martie la o accelerare a inflatiei la 0,9-1%, superior asteptarilor noastre. In ritm anualizat, aceasta inseamna o crestere (a preturilor) de 6,9% - 7%", a explicat acesta.

Cresterea inflatiei arata cum o dubla devalorizata majoreaza costurile cu importurile, in conditiile in care atat rusii cat si strainii se grabesc sa scape de investitiile in ruble.

Agentia Reuters noteaza ca aceste cifre economice reprezinta un semnal ca tensiunile internationale legate de Ucraina au inceput deja sa genereze costuri severe pentru economica Rusiei.

In februarie, produsul intern brut a crescut cu doar 0,3 % in cifre anualizate, fata de 0,7 % in februarie.

Anul trecut, cresterea economica a fost de doar 1,3%, mult sub estimarile initiale, dar existau sperante ca activitatea economica se va accelera in acest an. Dar performantele economice ale Rusiei se deterioreaza in continuare.