Salariile directorilor intreprinderilor publice necotate, controlate de ministerul italian al Economiei, vor fi plafonate incepand cu 1 aprilie, a anuntat vineri ministerul, citat de AFP.

Un decret ministerial in acest sens, emis in decembrie, va intra in vigoare la aceasta data, precizeaza un comunicat al ministerului. Acesta vizeaza remuneratiile directorilor intreprinderilor controlate direct sau indirect de minister, dar nu si societatile cotate pe bursa, precum Eni, Enel sau Finmeccanica, si nici cele care emit obligatiuni pe piete precum Ferrovie dello Stato (caile ferate), Cassa Depositi e Prestiti (casa de consemnatiuni) sau Poste Italiane (posta).

Decretul, care face parte din politica "spending review" lansata de guvernul Matteo Renzi pentru a reduce cheltuielile si pentru a degaja marje de manevra bugetara, prevede ca salariile administratorilor delegati nu pot fi mai mari decat cel al presedintelui Curtii de Casatie, respectiv 311.000 euro brut pe anul 2014.

Intreprinderile sunt repartizate in trei categorii, in functie de marime, si salariul fiecarui director este plafonat la 50, 80 sau 100% din maximul sumei prevazute, potrivit categoriei.

Societatile cotate sau care emit obligatiuni nu sunt supuse acestor plafonari, dar Ferrovie dello Stato, Cassa Depositi e Prestiti si Poste Italiane vor trebui sa reduca cu 25% marimea salariilor administratorilor lor.

Ministerul cere, de asemenea, adunarilor generale ale actionarilor Eni, Enel si Finmeccanica sa voteze in favoarea unor decizii similare la proxima schimbare a consiliilor de administratie si precizeaza ca reprezentatii sai in AGA vor trebui sa voteze in acest sens. Ministerul Economiei recunoaste insa ca ar putea sa nu reuseasca sa isi impuna punctul de vedere, in conditiile in care nu detine majoritatea in aceste grupuri.

Acest anunt vine dupa polemica lansata in ultimele zile in Italia in jurul salariului directorului Ferrovie dello Stato, Mauro Moretti, estimat la aproape 900.000 de euro anual, si al celui al directorului general al Postei, Massimo Sarni, care depaseste 2,2 milioane de euro.