Europa trebuie sa ia in calcul serios riscul unei deflatii, a apreciat miercuri secretarul american al Trezoreriei, Jack Lew, citat de AFP.

"Riscul unei cereri slabe si al deflatiei" in Europa "este un lucru caruia trebuie sa ii fie acordata o mare atentie", a spus Lew, la televiziunea de stiri economice CNBC.

Secretarul american al Trezoreriei a reafirmat ca in Europa tarile excedentare, "in special Germania" ar trebui sa "dopeze cererea". "Exista o problema de cerere in Europa. Exista un anumit numar de tari care ar putea face mai mult", a adaugat el, salutand proiectele de cheltuieli in infrastructura anuntate de Germania.

Lew a precizat ca Statele Unite sunt "un puternic vector" al cresterii economice mondiale si "isi fac partea lor de treaba".

"Judecand din punct de vedere al performantelor mondiale, cresterea economiei americane functioneaza foarte bine", a explicat el, in conditiile in care FMI estimeaza o crestere a Produsului Intern Brut al primei economii mondiale de 2,8% in 2014.