Romania vinde obligatiuni denominate in euro, revenind pe piata internationala pentru a doua oara in acest an, in incercarea de a profita de randamente minime istoric pentru a-si finanta deficitul bugetar, scrie businessweek.com.

Guvernul intentioneaza sa vanda obligatiuni pe zece ani la un randament de 210 puncte procentuale peste mid-swaps, potrivit unei surse familiare cu dosarul, care nu a dorit sa fie citata, avand in vedere confidentialitatea informatiei. Citigroup Inc., ING Groep NV, Societe Generale SA si UniCredit SpA se ocupa de intermediere, a precizat Diana Popescu, director adjunct al Trezoreriei romane.

"Ma astept la o cerere buna pentru obligatiunile Romaniei", a spus Raffaella Tenconi, economist la Londra pentru Bank of America Corp., intr-un e-mail. "Cererea mondiala este inca ridicata, deci as spune ca este un moment bun pentru Romania".

Romania, care a inregistrat cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana in trimestrul IV din 2013, incearca sa absoarba o parte din capitalul care a fugit din Ucraina, noteaza businessweek.com. Investitorii isi retrag fondurile din fosta tara sovietica de teama ca Rusia ar putea anexa si mai mult din teritoriul Ucrainei.

Randamentul euro-bondurilor romanesti cu scadenta in 2020 a crescut la 3,13 la suta la ora 2:32 p.m., ora Bucurestiului, dupa ce au atins un minim record de 3,11 la suta in 11 aprilie.

"Disputele dintre Rusia si Ucraina raman importante, dar as spune ca investitorii au digerat faptul ca, atat timp cat negocierile continua in Ucraina, impactul asupra Europei centrale este minim", a adaugat Tenconi.