Produsul Intern Brut (PIB) al Rusiei s-a contractat cu 0,5% in primul trimestru din 2014 in raport cu trimestrul precedent, a declarat miercuri ministrul Economiei, Alexei Uliukaev, intarind astfel temerile legate de intrarea tarii in recesiune, scrie AFP.

Legat de evolutia PIB-ului, "fata a tine cont de factorul sezonier, exista o scadere de circa 0,5% comparat cu trimestrul IV" din 2013, a declarat acesta, citat de agentiile rusesti de presa.

Ministrul a precizat insa ca se mentine tinta de 0,8% in primul trimestru, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Luni, premierul Dmitri Medvedev a apreciat cresterea PIB-ului la circa 1% in primul trimestru, in cifre anualizate.

Rusia s-a confruntat in ultimii ani cu o incetinire economica puternica, in conditiile in care numerosi analisti considera ca modelul economic actual, bazat pe preturile mari ale hidrocarburilor, se sufoca.

Fenomenul s-a agravat insa net in martie, din cauza confruntarii cu tarile occidentale, care a urmat anexarii Crimeei.

Iar autoritatile ruse incep sa se alarmeze la scena deschisa.

Marti, ministrul Finantelor a estimat ca avansul economic risca sa fie zero in 2014 din cauza tulburarilor "geopolitice" legate de criza din Ucraina.

O opinie impartasita si de Uliukaev: "La factorii interni s-au adaugat incertitudinile de pe pietele valutare si financiare, importante fugi de capitaluri si reticente ale investitorilor de a luat decizii avand in vedere situatia internationala, care s-a deteriorat in ultimele doua luni", a spus acesta.

Saptamana trecuta, guvernul rus a revizuit in scadere previziunea de crestere pentru 2014, la in interval cuprins intre 0,5% si 1,1%, fata de 2,5% anterior, adaugand ca tabloul ar putea fi si mai sumbru in cazul unor sanctiuni occidentale severe.

Pentru moment, sanctiunile americane si europene tintesc in special personalitati si cateva entitati financiare. Dar Occidentul nu inceteaza sa agite spectrul unor sanctiuni mult mai extinse.

Analistii si observatorii au subliniat riscul unei recesiuni al economiei Rusiei, foarte dependenta de veniturile din exporturile de hidrocarburi.

"Rusia este mai vulnerabila la masuri severe ale Occidentului mai mult decat o cred multi", apreciaza analistii de la Capital Economics, intr-o nota publicata marti.

Enormele rezerve de valute de care dispune Moscova, evaluate de banca centrala la 493,4 miliarde dolari la 21 februarie, ar putea "sa se epuizeze repede", au avertizat acestia.