Ucraina va intra intr-o profunda recesiune in acest an iar Rusia ar putea urma aceeasi cale, din cauza crizei ucrainene, care prezinta un risc si pentru economica mondiala, a avertizat miercuri Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, citata de AFP.

"Criza din Rusia si din Ucraina a avut un impact sever asupra economiilor celor doua tari si ameninta sa incetineasca relansarea pentru ansamblul regiunii (unde actioneaza) BERD, respectiv sa o stopeze total", a spus banca, in deschiderea reuniunii sale anuale, la Varsovia.

Potrivit noilor previziuni ale institutiei care isi are sediul la Londra, creata in 1991 pentru a ajuta trecerea tarilor din fostul bloc comunist spre economia de piata, economia ucraineana, care tocmai iesise la finele lui 2013 dintr-o recesiune de peste un an, ar urma sa se contracteze cu 7% in 2014 iar economia Rusiei va stagna.

In 2015, Ucraina ar trebuie sa stagneze iar Rusia sa inregistreze o crestere de 0,6%.

In ianuarie, inainte de inceperea acestei crize, BERD miza pe o crestere de 1,5% in acest an pentru Ucraina si de 2,5% pentru Rusia.

Fondul Monetar International (FMI) mizeaza pe o contractie de 5% a economiei ucrainene in acest an.

Impactul asupra economiei mondiale

Subliniind "nivelul ridicat de incertitudine" care planeaza asupra previziunilor sale, BERD a prezentat si un alt scenariu, "mai negativ", care ia in calcul sanctiuni financiare impotriva Rusiei, care ar urma sa fie introduse in cazul agravarii crizei, economia acestei tari ar urma sa intre in recesiune.

"La acel punct, criza dintre Rusia si Ucraina va incepe sa aiba un impact asupra economiei mondiale", spune BERD.

La finele lui aprilie, FMI aprecia ca economia Rusiei se afla deja in recesiune.