Posibilitatea unei actiuni a Bancii Centrale Europene (BCE) la inceputul lui iunie impotriva inflatiei persistente din zona euro "a crescut considerabil", a declarat luni Yves Mersch, membru al Comitetului executiv al BCE, citat de AFP.

"Probabilitatea unei actiuni a consiliului guvernatorilor in urmatoarea sa reuniune de politica monetara, in iunie, a crescut considerabil", a afirmat Mersch, intr-un discurs sustinut in cadrul unei conferinte a bancii BayernLB, la Munchen, si comunicat de BCE.

BCE nu vede in continuare semne legate de un scenariu deflationist in zona euro, a reafirmat Mersch, subliniind ca "perspectivele inflatiei sunt solid ancorate" si ca "nu exista semne de amanare a deciziilor de cumparare ale cumparatorilor", care, din contra, afiseaza "un moral la cel mai inalt nivel in sapte ani".

"Cu toate acestea, trebuie insa sa fim pregatiti in cazul unui risc rezidual de inflatie", a adaugat luxemburghezul.

"O faza prea lunga de inflatie foarte scazuta nu ne lasa reci" deoarece risc", a precizat el.

Saptamana trecuta, economistul sef al BCE Peter Praet declarase si el ca BCE nu poate lasa inflatia sa evolueze la nivele prea reduse foarte mult timp.

Cresterea preturilor in zona euro a fost de 0,7% in aprilie, in cifre anualizate, dupa +0,5% in martie, departe de obiectivul BCE de a o mentine in apropiere de 2%.

In fata acestui pericol, BCE este pregatita sa puna in practica o masura sau o "combinatie de masuri", a mentionat el, citand posibilitatea acordarii unui nou imprumut pe termen foarte lung bancilor, pentru a incuraja creditarea la dobanzi mici

Dobanda pentru depozite ar putea in schimb sa treaca la nivele negative, ceea ce ar constitui o premiera. Aceasta dobanda, cu care BCE plateste lichiditatile plasate de banci la ea pentru 24 de ore, stationeaza la 0% din iulie 2012. O astfel de masura, pe langa faptul ca va determina bancile sa acorde mai multe credite, va contribui si la reducerea cotatiei euro. Cu un euro mai slab, pretul importurilor va creste ceea ce va antrena si majorarea inflatiei.

Urmatoarea reuniune de politica monetara a BCE va avea loc in 5 iunie.