Economia Statelor Unite s-a contractat mai mult decat estimarile in primul trimestru, potrivit celei de-a doua estimari a departamentului Comertului, publicata joi si citata de AFP.

Produsul Intern Brut (PIB) american a scazut cu 1% in cifre anualizate in perioada ianuarie-martie, dupa ce crescuse cu 2,6% in ultimul trimestru al anului trecut.

Previziunea medie a analistilor miza pe o contractie de 0,5% in conditiile in care ministerul a estimat initial o crestere de +0,1%.

Este pentru prima oara din primul trimestru al anului 2011 cand prima economie mondiala isi vede PIB-ul in scadere.

Iarna deosebit de aspra a afectat toate sectoarele economiei cu exceptia cheltuielilor pentru consum, care s-au mentinut la +3,1%, sustinute de cheltuielile in servicii (+4,3%).

Totusi, aceasta contractie nu ridica temeri legate de o recesiune, definita de doua trimestre consecutive de recul al PIB-ului.

Economistii se asteapta la o crestere mai dinamica in sectorul II, in jurul a 3%

Revizuirea negativa anuntata joi "reflecta contributiile negative ale stocurilor, exporturilor, investitiilor rezidentiale si nerezidentiale precum si ale cheltuielilor guvernelor statelor", precizeaza departamentul Comertului, intr-un comunicat.

Revizuirea in scadere cu 1,1 puncte se explica in special printr-o noua estimare a stocurilor, care arata ca oamenii de afaceri au apelat la stocuri mai degraba decat sa produca noi bunuri pentru a satisface cererea. Doar stocurile au costat 1,6 puncte in cresterea economica.

Cheltuielile de investitii au scazut cu 11,7%, marcate de un recul al investitiilor nerezidentiale (-1,6% fata de +5,7% in trimestrul IV).

Exporturile au scazut si ele cu 6% dupa o crestere de 9,5% in trimestrul precedent.

Departamentul Comertului va publica in 25 iunie a treia si ultima estimare a PIB-ului.