Termenul de redactare a motivarii la decizia privind Legea insolventei expira sambata, spune premierul Ponta, reluand ideea ca legea nu este promulgata la "presiunile grupurilor de interese si oamenilor politici" si spunand, ironic, ca judecatorii Curtii Constitutionale au lucrat "cu viteza" 30 zile, transmite Mediafax.

"Primul lucru extraordinar pentru incasarile la buget, extraordinar de bun, va fi daca, dupa nenumarate piedici de toate tipurile, puse de tot felul de grupuri de interese si de oameni politici, o sa avem promulgata noua lege a insolventei. A fost adoptata de Parlament, Curtea Constitutionala, cu 9 la 0, a considerat-o consitutionala. Acum, prin tot felul de tertipuri si hatisuri birocratice, inca nu e promulgata. Inteleg ca cele 30 de zile se implinesc pe 21 (...) deci, sambata se implinesc cele 30 de zile. Curtea Constitutionala a lucrat cu viteza 30 de zile ca sa motiveze, de fapt, decizia. Important este ca presedintele sa o promulge", a spus Ponta, in sedinta de guvern.

Premierul Victor Ponta a transmis, marti, o scrisoare presedintelui Curtii Constitutionale, in care arata ca netransmiterea catre presedintele Traian Basescu a deciziei privind Legea insolventei, procedura care sa permita promulgarea actului, genereaza neincasarea unor venituri.

In replica, presedintele CC a precizat ca motivarea deciziei din 21 mai privind Legea insolventei, prin care se constata ca este constitutionala, este redactata in cel mult 30 de zile de la data pronuntarii.

Luni, Ponta a acuzat existenta unei "neglijente grave" pe traseul CCR - Presedintie si a unui "circuit de interese" care blocheaza Codul insolventei, el aratand ca le va scrie lui Traian Basescu si Augustin Zegrean pentru a-i ruga sa urgenteze promulgarea acestui act normativ.

Premierul considera ca reducerea CAS cu 5 puncte la angajator poate fi mentinuta pentru o perioada de aproximativ 8 ani, la un cost bugetar de 4,8 miliarde de lei pe an, daca vor fi recuperate cele aproape 40 de miliarde de lei datorate de catre contribuabilii aflati in insolventa catre ANAF.

In proiectul de lege privind reducerea CAS se arata ca, impactul negativ bugetar pentru anul viitor va fi compensat din diferite surse, inclusiv prin recuperarea debitelor curente si diminuarea volumului arieratelor pe baza noii Legi a insolventei.

Impactul negativ este calculat la 850 milioane lei pentru acest an, la 4,86 miliarde lei pentru anul viitor, la 5,2 miliarde lei pentru 2016, la 5,5 miliarde lei pentru 2017 si tot la 5,5 miliarde lei pentru 2018.

Curtea Constitutionala a decis, in mai, ca Legea privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa este constitutionala, respingand sesizarea PNL, care a contestat mai multe articole din actul normativ adoptat de Camera Deputatilor in 15 aprilie.