Cancelarul german Angela Merkel a declarat miercuri ca nu considera necesara modificarea pactului european de stabilitate, dupa ce afirmatiile faucte de ministrul sau pentru Economie Sigmar Gabriel au fost interpretate in acest sens, scrie AFP.

In cadrul guvernului german, "suntem de acord ca nu exsista necesitatea de a modifica pactuld e stabilitate", a declarat Merkel. Pactul actual ofera deja "suficienta stabilitate, este convingerea noastra comuna", a adaugat ea, intr-o conferinta de presa sustinuta la Berlin, subliniind ca a avut o discutie cu Gabriel in cursul diminetii.

Vice-cancelarul si ministrul social-democrat al Economiei a propus luni, la Toulouse, excluderea din calculul deficitului public in zona euro a "costurilor ocazionate de masurile de reforma", pentru a "oferi mai mult timp" tarilor care se confrunta cu deficite excesive.

Aceasta declaratie a fost inteleasa ca o mana intinsa Italiei si Frantei, care solicita o relaxare a regulilor de stabilitate bugetara din Europa pentru a relansa cresterea si angajarile.

Conservatorii lui Merkel au adoptat intotdeauna o atitudine ortodoxa si intransigenta asupra acestei chestiuni foarte sensibile pentru opinia publica germana.

Sigmar Gabriel a incercat sa rectifice afirmatiile, intr-un interviu publicat miercuri dimineata. "Nu trebuie sa ne indepartam in Europa de pactul de stabilitate. Nu este suficient sa anuntam reforme. Pactul de stabilitate ofera flexibilitate si timp doar daca ele (reformele) sun aplicate", a declarat acesta, pentru Bild.