Legea americana Fatca privind lupta impotriva evaziunii fiscale a intrat marti in vigoare in Statele Unite si obliga mii de banci din intreaga lume sa furnizeze informatii despre clientii lor americani, a anuntat Trezoreria, citata de AFP.

Peste 80.000 de institutii financiare si aproape 100 de tari, printre care Elvetia, Luxemburg sau insulele Canare s-au angajat sa se conformeze acestei legi, a precizat ministerul american, intr-un comunicat, evocand o "etapa majora" in lupta impotriva evaziunii fiscale.

Potrivit acestei reglementari adoptate in 2010, aceste banci straine vor trebui de acum sa informeze sistematic Fiscul SUA despre conturile si depozitele clientilor lor americani mai mari de 50.000 de dolari.

Daca nu isi indeplinesc obligatiile, se expun unei retineri de 30% asupra veniturilor brute pe care le au in SUA.

Adoptata dupa mai multe scandaluri de evaziune in SUA (UBS, Credit Suisse), aceasta lege este "cutremurul care va prabusi barajul" secretului bancar, a afirmat recent Pascal Saint-Amans, seful unitatii de lupta impotriva paradisurilor fiscale a Organizatiei de Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

Foreign Account Tax Compliance Act (Fatca) ramane totusi contestata de sectorul bancar, care denunta complexitatea sa si se teme de amenzile foarte mari legate de neaplicarea sa.

Criticii afirma ca legea se afla la originea unei cresteri fara precedent a numarului de americani care renunta la cetatenie pentru a scapa de Fisc.