Banca centrala americana (Fed) ar putea schimba politica monetara "mai devreme" decat se avea in vedere daca imbunatatirea pietei muncii continua sa depaseasca asteptarile, a declarat marti presedintele institutiei, Janet Yellen, citata de AFP.

"Daca piata muncii continua sa se imbunatateasca mai rapid decat se anticipa (...), cresterea dobanzii de interventie ar putea probabil sa intervina mai repede si sa fie mai rapida decat este avut in vedere in prezent", a declarat aceasta, intr-o audiere in fata Congresului american.

De la sfarsitul lui 2008, Fed mentine principala sa dobanda in apropiere de zero pentru a sustine relansarea si creditarea, creand astfel o perioada de "bani ieftini" care sustin pietele financiare.

Dar, pe masura ce economia americana se reface, Fed se pregateste sa majoreze progresiv aceasta dobanda, alimentand speculatiile si fluxurile de capital volatile.

Pietele se asteptau la o majorare la jumatatea lui 2015, dar nicio data oficiala nu a fost avansata iar chestiunea starneste diviziuni in cadrul Fed.

Yellen a refuzat din nou marti sa precizeze o scadenta precisa si a repetat ca o viitoare schimbare nu va interveni decat daca economia continua sa avanseze spre dublul obiectiv al Fed, somaj scazut si o inflatie anuala de circa 2%.

Imbunatatirea pietei muncii depaseste asteptarile Fed, cu o rata a somajului care a scazut la 6,1% in iunie, in conditiile in care banca centrala nu se astepta la un nivel atat de scazut inainte de finalul anului.

"Economia continua sa faca progrese", a rezumat Yellen, confirmat ca injectiile masive de lichiditati ale Fed ar putea sa ia sfarsit in octombrie, in cazul in care economia continua sa creasca.