Premierul Victor Ponta a declarat miercuri, in deschiderea sedintei de Guvern, ca intentioneaza sa introduca masura de reducere a contributiilor de asigurari sociale de la 1 octombrie, subliniind ca aceasta este sustenabila. Seful Executivului le-a cerut ministrilor care au si calitatea de parlamentari sa mearga in legislativ in luna septembrie pentru a revota legea pentru reducerea CAS.

"Am spus foarte clar ca facem dreptate sociala dar mentinem masurile de crestere economica. Avem cota unica si o sa avem in continuare, am introdus de la 1 iulie scutirea de impozit a profitului reinvestit, s-au desfiintat peste 90 de taxe parafiscale si acestea reducere a CAS completeaza un tablou foarte corect pe care toata comunitatea de afaceri ni l-a cerut", a declarat Victor Ponta.

In ceea ce opriveste sustenabilitatea reducerii CAS, Ponta a afirmat ca "dl Voinea ma intreba daca dl presedinte stie ca acea reducere a deficitului, faimosul MTO - pe care l-a invatat toata lumea asa deodata - este trecut si in legea bugetului de stat si in strategia fiscal bugetara, nu era ceva rau. Ceea ce romanii nu stiu este ca e decizie criminala, antiromaneasca a presedintelui Basescu. Va spun doar ca Polonia si Ungaria ajung la aceleasi tinte de deficit structural in 2018, nu in 2015. Franta, Italia, Portugalia, toti ceilalti in 2017. Dl Basescu a vrut 2015 ca eventual, stiti cum, dupa noi potopul."

"Strict ca si sustenabilitate, m-am uitat inca o data pe toate datele, avem anual o incasare suplimentara de 2,6 miliarde din acciza, din cresterea accizei - bun, presedintele s-a opus, nu vrea nici sa crestem accize, nu vrea nici sa scadem taxe, nu vrea nimic -, 1,5 miliarde din taxa speciala din contructii, am verificat si acum, fata de anul trecut, la venituri curente pe primele 6 luni avem 3 miliarde de lei in plus, deci daca e vorba de contabilitate, acoperim contabil, doar ca economia nu e doar contabilitate, mai un pic de minte, care unoeori lipseste la cel mai inalt nivel", a continuat premierul.

Ponta a readus totodata in discutie veniturile care ar urma sa fie atrase pe baza noii Legi a insolventei, statul avand de recuperat 41 miliarde lei de la firme in insolventa, si din reorganizarea ANAF.

"Daca nu facem acum reducerea CAS, cu crestere economica, incasari suplimentare si venituri certe, inseamna ca nu o sa mai putem sa o facem niciodata", a spus Ponta afirmand ca evaziunea fiscala la CAS a crescut de la 10 la 19 miliarde lei cand Guvernul Boc a marit contributiile de asigurari sociale.

Premierul le-a cerut ministrilor care au si calitatea de parlamentari sa mearga in legislativ in luna septembrie pentru a revota legea privind reducerea CAS:

"Vreau sa va rog pe toti cei care sunteti membrii ai Guvernului, dar mai ales membri ai Parlamentului, in septembrie, sa mergem sa revotam proiectul de lege care probabil va fi retrimis Parlamentului de presedinte si sa asiguram pentru mediul de afaceri stabilitate si predictibilitate. Acesta este lucrul cel mai important intr-o economie care se dezvolta".

Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator a fost trecuta in programul de guvernare inca din 2012 cand s-a instalat primul Guvern Ponta. Atunci a fost si o tema de campanie electorala. Dupa alegerile din 2012 a urmat o pauza de cateva luni in care nu s-a pomenit nimic de reducerea CAS. La sfarsitul lui august 2013, Guvernul USL a revenit cu ideea, urmand sa convinga FMI ca este necesara masura incepand din 2014.

Nimeni nu putea contesta ca pentru toti angajatorii din Romania ar fi fost o masura cu efecte benefice. Dar de fiecare data, Guvernul a esuat in incercarile sale de a primi unda verde de la FMI, motivul fiind clar: nu au fost gasite si masuri de contracarare a impactului bugetar negativ. Argumentele Guvernului legate de CAS nu au fost niciodata suficiente pentru tripleta FMI-Comisia Europeana-Banca Mondiala