Rusia intentioneaza sa majoreze taxele vamale pentru mai multe tipuri de produse provenite din Republica Moldova, la cateva saptamani dupa ce a limitat drastic importurile de carne, a anuntat miercuri ministerul rus al Economiei, care pregateste un proiect in acest sens, scrie AFP.

Proiectul de decret propune astfel majorarea taxelor vamale, care erau zero, pana in prezent, pentru un numar de marfuri moldovenesti precum vinul, carnea, legumele si cerealele.

Comertul dintre Rusia si Moldova este acum reglementat de un acord de liber schimb semnat intre fosta republica sovietica si Comunitatea Statelor Independente, ceea ce permite Chisinaului sa beneficieze de un regim preferential pentru exporturile sale.

Moldova a semnat in iunie un acord de liber schimb cu Uniunea Europeana, spre nemultumirea Rusiei, care a avertizat imediat ca va introduce "masuri de protectie" daca va constata ca acest acord ii afecteaza economia.

Moscova a decis deja sa limiteze drastic importurile de carne din aceasta tara, justificandu-si decizia prin "incalcari grave ale exigentelor veterinare si sanitare".

Rusia este acuzata in mod regulat ca foloseste arma comerciala, in special motive sanitare, ca un mijloc de presiuni diplomatice asupra vecinilor sai.