Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei solicita autoritatilor sa repuna spre analiza si dezbatere publica proiectele privind Codul Fiscal si cel de Procedura Fiscala, care au fost retrase recent de pe site-ul Ministerului de Finante, in urma unei interventii a primului ministru Victor Ponta.

"(...) pentru ca un proiect de o asemenea complexitate si importanta precum rescrierea Codului Fiscal si a Codului de Procedura Fiscala sa fie continuat si finalizat cu succes si sa genereze rezultatele asteptate, un proces consultativ transparent si asumat de autoritati precum si o analiza atenta si constanta a prevederilor sale sunt imperios necesare", afirma CDR, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Coalitia este o initiativa privata, apolitica, construita ca un acord de colaborare prin participarea colectiva a membrilor sai si nu este o entitate inregistrata juridic. Membrii Coalitiei contribuie voluntar cu resursele si expertiza necesara formularii unor opinii comune cu privire la politici publice cu impact asupra mediului de afaceri.

Coordonarea Coalitiei este asigurata de un Consiliu Director format din Presedintii si vice-presedintii AmCham Romania, AOAR, FIC si RBL, prezidat prin rotatie, cu un mandat de sase luni, de un membru al conducerii uneia dintre organizatiile reprezentate in Consiliul Director. Radu Florescu, vice-presedintele AmCham este in prezent secretarul general al Coalitiei.

In acest comunicat, CDR trage "un important semnal de alarma cu privire la retragerea de pe site-ul MFP a proiectelor Codului Fiscal si a celui de Procedura Fiscala, considerand ca retragerea acestor proiecte fara consultarea mediului de afaceri si a partilor afectate de modificarile propuse este de natura a genera suspiciuni serioase cu privire la continutul final al acestor documente".

CDR precizeaza ca organizatiile reunite sub egida sa "sustin proiectul de rescriere a Codului Fiscal si doresc ca acest proces sa fie transparent si deschis".

"Reamintim autoritatilor romane faptul ca acest proiect are o istorie marcata in principal de momente de blocare si chiar stopare a procesului de rescriere iar modificarile legislative adoptate in ultima perioada nu au fost supuse unui proces de consultare, influentand intr-o extrem de mare masura predictibilitatea si stabilitatea cadrului economic autohton in integralitatea sa.

CDR aprecieaza dorinta autoritatilor romane de a limita extinderea poverii fiscale si de a adopta masuri care sa contribuie la continuarea cresterii economice, insa atrage atentia ca aceste deziderate de o importanta cruciala pentru schimbarea fundamentala a mediului economic actual pot fi atinse doar printr-o cooperare constanta cu mediul de afaceri si societatea civila", se mai arata in acest comunicat.