Noul Cod Fiscal: Persoanele fizice cu mai multe case nu vor mai fi impozitate suplimentar; Guvernul va impune firmelor impozit pe cladire calculat la valoarea pietei, nu de inventar

de V.M.     HotNews.ro
Duminică, 27 iulie 2014, 14:40 Economie | Finanţe


Persoanele care detin mai multe proprietati in afara celei de domiciliu nu vor mai fi impozitate suplimentar, conform sistemului aplicat in ultimii ani, aceasta impunere urmand sa fie eliminata de anul viitor, prin noul Cod Fiscal, potrivit ultimei forme a proiectului, obtinuta de Mediafax. De asemenea, Guvernul va schimba radical modul de calcul al impozitului pe cladirile firmelor, stabilit in prezent in functie de valoarea contabila, si va impune un mod de calcul bazat strict pe valoarea cladirii rezultata dintr-un raport de evaluare, similara valorii de piata, suma de plata urmand sa creasca, informeaza Mediafax citand ultima forma a proiectului noului Cod Fiscal.

Legislatia actuala impune persoanelor fizice care au in proprietate doua sau mai multe cladiri un impozit majorat cu 65% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua cladire si cu 300% pentru a treia cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu.

Ultima forma a proiectului noului Cod Fiscal, redactata dupa retragerea documentului de pe site-ul Ministerului Finantelor si obtinuta de Mediafax, indica insa faptul ca aceasta impozitare suplimentara va fi eliminata.

Renuntarea la impozitarea suplimentara in cazul persoanelor care detin mai multe proprietati in afara celei de domiciliu este explicata de Guvern prin faptul ca aceasta masura a fost considerata "inechitabila" de catre contribuabili si a generat si numeroase "probleme de administrare" la nivel local.

In ceea ce priveste impozitul pe cladiri, in prezent, pentru persoanele juridice, acesta este calculat prin raportare la valoarea de inventar a imobilului respectiv, reprezentand valoarea de intrare a cladirii in patrimoniu, inregistrata in contabilitatea proprietarului.

Ultima forma a proiectului noului Cod Fiscal, redactata dupa retragerea documentului de pe site-ul Ministerului Finantelor si obtinuta de Mediafax, releva insa intentia Guvernului de a schimba criteriul de raportare si de a lua in calcul doar la valoarea de piata a cladirii, pentru majorarea veniturilor astfel atrase din aceasta sursa.

Argumentul Guvenului este ca, in prezent, valoarea impozabila a cladirilor persoanelor juridice este cea inregistrata in contabilitatea acestora, insa aceasta poate fi substantial diferita de valoarea reala a cladirii, in functie de metoda contabila folosita.

"Pentru a avea o abordare unitara, se renunta la calcularea impozitului bazat pe valoarea contabila si se va lua in considerare valoarea cladirii rezultata dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat", se arata in document.

Astfel, valoarea impozabila de la 31 decembrie a anului anterior celui pentru care este datorat impozitul va fi, dupa caz, ultima valoare impozabila inregistrata in evidentele organului fiscal, valoarea rezultata dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat, valoarea finala a lucrarilor de constructii, in cazul cladirilor noi, construite in cursul anului fiscal anterior sau valoarea cladirilor care rezulta din actul prin care este transferat dreptul de proprietate, in cazul cladirilor dobandite in cursul anului fiscal anterior.

Pentru cladirile rezidentiale aflate in proprietatea firmelor, impozitul pe cladiri va reprezenta 0,1% din valoarea impozabila a cladirii, iar pentru cladirile nerezidentiale impozitul va fi cuprins intre 0,25% - 1,50% din valoarea impozabila a cladirii, calculata insa dupa noul criteriu.

In cazul in care valoarea impozabila a cladirilor nu a fost actualizata in ultimii trei ani anteriori anului fiscal de referinta, pe baza unui raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat, cu exceptia cladirilor care apartin persoanelor fata de care a fost pronuntata o hotarare definitiva de declansare a falimentului, cota de impozit va fi cuprinsa intre 5% - 10% din valoarea impozabila.

Cota exacta a impozitului este stabilita de consiliul local.

In cazul cladirilor cu destinatie mixta, cand valorile suprafetelor folosite in scop rezidential si cele folosite in scop nerezidential nu pot fi evidentiate distinct, atunci valoarea acestora va fi determinata proportional cu ponderea suprafatelor ocupate in scop rezidential, respectiv nerezidential din total suprafata a cladirii.

In cazul in care suprafetele nu sunt evidentiate distinct si cheltuielile aferente imobilului sunt inregistrate in sarcina persoanei care desfasoara activitatea economica, se va considera ca destinatia cladirii este nerezidentiala, impozitul fiind astfel mai mare.

Noul sistem este justificat de Guvern prin faptul ca Fondul Monetar International a recomandat schimbarea regulii de impozitare a proprietatii, astfel incat acestea sa se bazeze pe valoarea de piata.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

19362 vizualizari

 • +17 (21 voturi)    
  si la masini (Duminică, 27 iulie 2014, 14:56)

  rov [utilizator]

  de ce nu se ia in considerare valoarea???!???
  • +20 (24 voturi)    
   Impozitul pe masina e o hotie (Duminică, 27 iulie 2014, 16:30)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui rov

   Maine poimaine or sa-ti impoziteze astia trotineta, surubelnita, papucii din picioare.
   • +4 (8 voturi)    
    Ponta da cu o mana si ia cu doua (Duminică, 27 iulie 2014, 23:00)

    ty [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

    Prapastia se adanceste.
 • +24 (30 voturi)    
  CONCLUZIE : (Duminică, 27 iulie 2014, 14:59)

  romania_curata [utilizator]

  Reducerea CAS se va duce pe cresterea impozitului pe cladiri, asadar sa ne explice HABARnista cum mai este cu cele 70.000 locuri de munca care se vor crea datorita reducerii CAS!!!!
  • +2 (10 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 27 iulie 2014, 20:34)

   [anonim] i-a raspuns lui romania_curata

  • +6 (10 voturi)    
   nerusinare!! (Duminică, 27 iulie 2014, 20:57)

   cinic [utilizator] i-a raspuns lui romania_curata

   un evaluator autorizat cere si DOUA MII lei pentru o evaluare. Adica diferenta de impozit pe PATRU ani la cladirile mici.
   Habarnista, dar si nerusinata!
  • +6 (10 voturi)    
   Gogu (Luni, 28 iulie 2014, 9:01)

   mgu [utilizator] i-a raspuns lui romania_curata

   Habarnista nu stie ca in prezent imp. pe cladiri la pers.juridice se calculeaza inn urma unui raport de evaluare efectuat de un expert evaluator ,odata la trei ani.Altfel,daca nu faci evaluarea,platasti impozit 10% din valoarea contabila.Inca odata,daca mai era nevoie,Guvernul si Habarnista sunt pe linga Codul Fiscal.Tara nimanui!
  • 0 (4 voturi)    
   Salariul statului (Luni, 28 iulie 2014, 10:55)

   Cetatean97513 [utilizator] i-a raspuns lui romania_curata

   E foarte simplu, bugetul (salariul statului) e fix... orice cheltuiala noua trebuie compensata cu exact aceeiasi valoare.
   Pierzi de la CAS 10 mld., tre sa faci rost ed ei din alta parte.... taxe mai multe si mai mari.
   Si mai nou iau de unde nu tipa lumea, de ex de la gravide. Casa de asigurari a tait masiv fonduri .. ca deh.. gravidele nu tipa :(.
   Asta e economia Romaniei, luam bani dintr-o parte si-i invirtim de colo colo...
   • 0 (2 voturi)    
    impozitarea muncii (Luni, 28 iulie 2014, 11:39)

    Paul_ [utilizator] i-a raspuns lui Cetatean97513

    Sau mai putin de la mai multi.

    Problema cea mai mare este impozitarea muncii. In Romania platesc impozite pe munca cam 4.5 milioane. Ceilalti beneficieaza pe asistenta medicala, scoala gratuita, politie pe strazi. Daca suni la 112 nu te intreaba ca ti-ai platit impozitele si apoi trimite salvarea.

    De asemenea taxele pe proprietate sunt cel mai dificil de fentat. Cladirea este acolo. Romania are 90% proprietari deci este de unde sa se colecteze cate putin de la mai multi.

    PS: Sunt de acord ca bugetul reprezinta prea mult din PIB si ca birocratii costa prea mult. Eu as incepe cu ministerul educatiei de exemplu. Avand in vedere ca educatia se face in clasa, cred ca daca s-ar concedia 50% din birocratii din minister si ISJ-uri nu le-ar simti nimeni lipsa.
 • +9 (27 voturi)    
  ... (Duminică, 27 iulie 2014, 15:38)

  vitan.sandu [utilizator]

  Nici macar nu aveti minima decenta de a va informa inainte de a publica ceva! Si in actuala varianta de cod fiscal cladirile se impoziteaza pe baza valorii reevaluate cel putin odata la trei ani. Ori, reevaluarea se face pe baza valorii de piata. Cel mult se poate cere ca reevaluarea sa se faca anual. Ar fi o mare lovitura pentru firme, nu pentru ca ar creste valoarea de piata de la un an la altul chiar asa mult, ci pentru ca ar trebui sa reevalueze anual cladirile. Ori asta inseamna bani pentru evaluator, mai mult decat cresterea de impozit. In consecinta nimic nou din acest punct de vedere. Numai ca unii afla tot mereu noutati (cei care nu stiu despre ce este vorba).
  • +1 (13 voturi)    
   absolut corect (Duminică, 27 iulie 2014, 15:56)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui vitan.sandu

   Ce sa le cer, sa fie informati?
  • +5 (7 voturi)    
   Totusi, CheVio e groasa si indecenta ! (Duminică, 27 iulie 2014, 18:17)

   Plagarus [utilizator] i-a raspuns lui vitan.sandu

   Reevaluarea este obligatorie la 3 ani.Dar daca chiar nu doresti te taxeaza cu 10% din valoarea imobilului si atunci o faci de nevoie
   Un alt esec prefigura noua baza de impozitare a cladirilor : “Scăderea TVA pentru produsele de panificaţie de la 24% la 9% a impus găsirea unor măsuri de contrabalansare a pierderilor de încasări la buget în domeniul accizelor, arată guvernul în Memorandumul cu FMI, publicat pe site institutiei.”
   “Vom pregăti o strategie pentru reformarea taxelor pe proprietate şi un nou sistem de evaluare care va introduce principiul folosinţei dar care să se axeze pe proprietar ca principal contribuabil.” !!!
  • +2 (8 voturi)    
   hbar n-ai! (Duminică, 27 iulie 2014, 20:59)

   cinic [utilizator] i-a raspuns lui vitan.sandu

   in special in orase mici si zone rurale, raportul e intocmit de expertul contabil care semneaza bilantul. Iar acesta nu are ca baza de calcul altceva decat cele SCRISE in contabilitate.
   PS> ce se intampla cand se prabuseste piata imobilara? scade cumva impozitul/
   NERUSINARE si HABARNISM
   • -2 (6 voturi)    
    serios? (Duminică, 27 iulie 2014, 22:46)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui cinic

    Este vorba de PJ-uri. De cand a devenit expertul contabil evaluator? Este o cu totul alta meserie. Eu zic sa te mai interesezi de lege si altele. Daca unii comit infractiuni, nu inseamna ca asa este legea.
 • +8 (14 voturi)    
  Impozit de 10% (Duminică, 27 iulie 2014, 17:31)

  AdrianBorza [utilizator]

  Asta nu e impozitare, e nationalizare. Parca e interzisa prin constitutie.
 • +15 (19 voturi)    
  De ce nu spuneti nimic? (Duminică, 27 iulie 2014, 17:33)

  Vasile375 [utilizator]

  De ce nu spuneti nimic de faptul ca se prevede, in noul codul fiscal, impozitarea cu pana la 2% a cladirilor nerezidente detinute de persoanele fizice? Adica se prevede o marire de impozit de 20 de ori pentru persoanele fizice!!! Aceasta masura va afecta marea majoritate a populatiei pentru ca foarte multi romani au sediile firmelor lor mici la ei acasa? Cum vor putea plati romanii sume de zeci de milioane de lei, drept pedeapsa ca au indraznit sa isi deschida o firma la ei in apartament? Nu este decat o solutie trebuie votat contracandidatul ciumei rosii, oricare ar fi acela!
 • +11 (17 voturi)    
  Dezastru P$D-ist! (Duminică, 27 iulie 2014, 17:38)

  Matrafirefox [utilizator]

  Sa vedeti jupuiala acuma, sper ca n-aveti investitii de genul asta...

  Si care-i justificarea? Ca FMI ne-a zis? Pe bune?

  Adica P$D-istii sunt atat de cretini incat asculta de FMI ? Parca pana mai ieri se plangeau comunistii pro-P$D ca Basescu a vandut tara FMI-ului, dar cine face tot ce vrea FMI-ul? Guvernul de cretini P$D-isti.
 • +7 (11 voturi)    
  Bravos!Valoarea pietei o stabileste Adelu psedelul (Duminică, 27 iulie 2014, 18:01)

  Plagarus [utilizator]

  Raport de (sub-supra)evaluare in care este estimativa valoarea de piatza ?!
  Asta-i circul ce va naste noi " doctorate " scandaloase.
  Le reduce CAS-ul si le ia banii pe cladiri !!!
  La momentul introducerii impozitului pe cladiri, societatile mari de stat nici nu cunosteau ce patrimoniu real au.
  O serie de cladiri anexe sunt impozitate de autoritatile locale. acum se intampla ca acea cladire sa aiba un impozit local si un impozit suplimentar ca si cladire speciala.
  Oricum deja impozitul pe cladiri anul asta a ajuns sa fie de 3,8 ori mai mare decat anul trecut
  - Clădiri industriale;
  - Construcţii uşoare cu structuri metalice;
  - Centrale hidroelectrice, staţii şi posturi de transformare, staţii de conexiuni;
  - Centrale termoelectrice şi nuclearo-electrice;
  - Piste şi platforme;
  - Sonde de ţiţei, gaze, sare şi platforme marine de foraj şi extracţie;
  - Turnuri de extracţie minieră;
  - Puţuri de mină, galerii, planuri înclinate şi rampe de puţ;
  - Structuri de susţinere, estacade şi culoare pentru transportoare cu bandă;
  - Rampe de încărcare-descărcare;
  - Construcţii miniere subterane;
  - Coşuri de fum şi turnuri de răcire;
  - Iazuri pentru decantarea sterilului;
  - Camere de fum, de desprăfuire, de uscare;
  - Lucrări de construcţii de decopertă pentru exploatări miniere;
  - Poligoane de încercări experimentale în aer liber sau în încăperi închise;
  - Alte construcţii industriale neregăsite printre cele menţionate mai sus;
  - Clădiri agrozootehnice;
  - Construcţii agricole uşoare;
  - Depozite de îngrăşăminte minerale sau naturale;
  - Silozuri pentru furaje;
  - Silozuri pentru depozitarea şi conservarea cerealelor;
  - Pătule pentru depozitarea porumbului;
  - Construcţii pentru creşterea animalelor şi păsărilor, padocuri;
  - Heleştee, iazuri, bazine; ecluze şi ascensoare; baraje; jgheaburi etc. pentru piscicultură;
  - Terase pe arabil, plantaţii pomicole şi viticole;
  - Sere, solarii, răsadniţe şi ciupercării;
  - Alte construcţii agricole neregăsite printre cele menţionate mai sus;
  • Constru
 • +8 (12 voturi)    
  Cam 1% pe valoarea proprietatii (Duminică, 27 iulie 2014, 19:02)

  Fu Leng [utilizator]

  Asa se practica in Canada iar proprietatea este evaluata anual de primarie.
  Buba e ca daca nu vezi unde se duc banii...atunci e jumuleala. Adica ai pretentii la piste de biciclete, terenuri de fotbal/tenis/baschet/baseball etc, parcuri si locuri de joaca, strazi/trotuare/locuri de parcare, sali de sport, etc etc.
  Unde se duc banii in Romania? Is papati in mare parte de Boierii de Moda Noua si resturile ajunge in sistemul bugetar supradimensionat.
  Asta e reteta sigura pt faliment national.
  • -5 (11 voturi)    
   Nationalizare in 100 de ani (Duminică, 27 iulie 2014, 21:51)

   Victtor [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

   Vad ca in Canada este mai bine, proprietatile firmei sunt nationalizate intr-o 100 de ani, nu in 60, ca in Romania.
   • 0 (6 voturi)    
    Nu inteleg ce spui, nu are sens (Luni, 28 iulie 2014, 0:49)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Victtor

    Banii de taxe se reintorc sub formele enumerate mai sus la cetatean, minus salariile celor care lucreaza la public system....foarte putini dealtfel.
  • +3 (5 voturi)    
   :) (Duminică, 27 iulie 2014, 22:37)

   calin22 [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

   Eu nici nu as merge atat de departe. As vrea strazi asfaltate cu utilitati si iluminate in toate zonele unde se platesc impozite. Sa stim pentru ce platim acele impozite.
   • +3 (7 voturi)    
    Platesti impozite ca sa aiba Ponta limuzina (Luni, 28 iulie 2014, 9:32)

    Matrafirefox [utilizator] i-a raspuns lui calin22

    si viloi.

    Nu va faceti iluzii, banii de la buget in Romania se duc direct in buzunarele mafiei politice.

    Orice impozit platiti se duce intr-un viloi, intr-o excursie pentru Ponta, intr-o limuzina pentru un ministru etc.

    Ce ati primit pentru impozitele voastre pana acum?

    De ce sunt scandaluri de coruptie in fiecare saptamana, aproape in fiecare zi?

    Pentru ca statul roman e construit special sa ne jefuiasca!
 • +6 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 27 iulie 2014, 19:16)

  [anonim]

 • +3 (5 voturi)    
  la rugamintile (Luni, 28 iulie 2014, 10:29)

  Gobelin [utilizator]

  insistente ale "pretenului" Negoita, cu sute de apartamente pe persoana fizica, care este, s-a renuntat la supra-impozitare.
  lucru care nu e rau in sine, insa din pacate a cam fost facut cu dedicatie.
  in schimb partea cu re-evaluarile anuale e penibila, toata lumea stie ca asa-zisii evaluatori autorizati nu fac mare lucru, vin si fac niste poze si-ti iau o tona de bani pentru a-ti elibera o hartie.
  cam ca nesimtitii de notari.
  plus ca te poti intelege cu ei la ce valoare sa-ti scoata "evaluarea".
 • +1 (7 voturi)    
  sarabanda legislativa! (Luni, 28 iulie 2014, 11:21)

  allph [utilizator]

  Dincolo de alte comentarii,care oricum se dovedesc a fi de prisos, toti care ajung la putere schimba legislatia ca pe ciorapi! Totul este putred in aceasta tara??!!!...
 • +1 (5 voturi)    
  vrem sa fim consultati inainte de a schimba ceva (Luni, 28 iulie 2014, 13:24)

  misa2002_2006 [utilizator]

  Vrem sa fim consultati inainte de a schimba ceva in legislatie!
  Este dreptul nostru!
  Cum se fac publice toate aceste schimbari? De ce nu sunt tiparite modificarile si date fiecarui cetatean al Romaniei, sa ia cunostinta de el?
  De ce nu sumtem consultati? De ce suntem obligati sa traim dupa niste legi votate de niste puscariabili?
  Stie nea cutare din varf de munte ce s-a schimbat in lege, atata vreme cat nu este informat?
  Cum este posibil ca toate legile sa fie reformulate pt a se putea face colectare in folosul ministerelor?
  Aceste ministere trebuie sa lucreze in folosul poporului, nu in defavoarea lui!
  Noi cei multi si prosti, cum suntem considerati, ii tinem pe salariile obraznice pe care au grija sa si le modifice in plus in fiecare an!
  Oameni buni pt ce s-a murit in Revolutie?
  Pentru democratie? Asta se poate numi democratie? Unde mai este democratie, daca cineva dicteaza si noi tb sa jucam cum ni se dicteaza? FMI este o mare pacaleala, din care sa traiasca bine niste tari!
  FMI nu are nici un interes ca poporul roman sa o duca bine! Vrea numai sa mai jumuleasca ce mai e de jumulit de la noi! Petrol, pamant, toata bogatia noastra!
  Cat o sa mai permitem acesta jumuleala?
  • 0 (2 voturi)    
   vrem sa fim consultati inainte de a schimba ceva (Luni, 28 iulie 2014, 16:23)

   misa2002_2006 [utilizator] i-a raspuns lui misa2002_2006

   probabil, cei care ati dat unlike la acest mesaj, sunteti dintre cei cu salarii obraznice, sau care beneficiaza de venituri dupa adoptarea acestei schimbari.. altfel nu va inteleg!
   sau probabil ca sunteit de acord cu toate legile astea abuzive care se voteaza peste noapte si se adopta in ziua urmtoare!
   pt unii ca voi, suferim toti in ziua de azi!
   sau poate sunteti de acord cu FMI-ul asta drag!
   aveti legatura cu neamul asta? va numiti romani?
  • 0 (2 voturi)    
   sa imi spuneti si mie (Luni, 28 iulie 2014, 16:37)

   misa2002_2006 [utilizator] i-a raspuns lui misa2002_2006

   ce va intriga mai mult in comentariul meu?
   ce bine ne-a facut noua, poporului roman, FMI-ul pana acum?
   enumerati macar un bine si eu ma declar o persona care lasa comentarii fara rost aici, si imi desfiintez contul...
   sau poate nu am citit eu bine..
   Noul sistem este justificat de Guvern prin faptul ca Fondul Monetar International a recomandat schimbarea regulii de impozitare a proprietatii, astfel incat acestea sa se bazeze pe valoarea de piata.
 • -1 (1 vot)    
  Intr-o societate moderna (Marţi, 29 iulie 2014, 23:28)

  Gabu [utilizator]

  Dreptul de a avea un loc in care sa locuiești (proprietate) ar trebui garantat de către stat. Si nimeni nu ar trebui sa câștige de pe urma faptului ca altcineva nu are unde sa stea.
  Numărul de proprietăți ar trebui sa fie limitat prin lege la unul plus numărul de copii! Ce spui despre asta guvernare social-democrata? Bănuiesc ca o sa ramai la părerea ta si anume ca toți puscariabilii care te alcătuiesc, deținători de nenumărate proprietăți, trebuiesc scutiți de taxe...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by