Institutul National de Statistica (INS) a omis o informatie esentiala dintr-un comunicat de presa difuzat joi, omisiune "reparata" doua ore mai tirziu de Eurostat (oficiul de statistica al UE). Informatia omisa arata ca economia Romaniei a intrat in recesiune, avind doua trimestre consecutive de crestere negativa. Care este explicatia omisiunii? Tudorel Andrei, seful INS, a declarat pentru HotNews.ro ca INS a transmis datele catre Eurostat inca de marti, dar nu le-a prezentat in comunicatul de joi pentru ca "s-a folosit un model de comunicat din 2009".

Tudorel Andrei, presedintele INSFoto: Hotnews

Scurt instoric al controversei

Informatia ca Romania a intrat in recesiune tehnica a fost difuzata in premiera de Eurostat, fara ca INS sa o fi facut-o publica. Eurostat a aratat ca economia Romaniei a scazut in Trimestrul 2 fata de Trimestrul 1, dar si in Trimestrul 1 din 2014 fata de Trimestrul 4 din 2013 (aceasta scadere fiind rezultatul unei revizuiri a datelor initiale, care aratau o crestere de 0,1%).

Institutul National de Statistica a comunicat si el joi dimineata datele privind cresterea economica din Trimestrul 2 fata de Trimestrul 1, dar nu a comunicat si revizuirea privind performanta economica din primul trimestru, asa ca romanii au aflat de la Eurostat, nu de la INS, ca am intrat in recesiune.

Tudorel Andrei, presedintele Institutului National de Statistica, a declarat pentru HotNews.ro ca "INS a folosit un format din 2009 al comunicatului de presa flash. La urmatorul comunicat, din luna septembrie, vor fi publicate mai multe date despre PIB, despre cresterea economica, contributia diferitelor sectoare la cresterea economica etc".

"Celelalte institute nationale comunica la fel datele catre Eurostat. Diferenta intre datele initiale privind performanta din trimestrul 1 si datele de acum provin din aplicarea unui model care a recalibrat datele", a mai spus Tudorel Andrei.

Reamintim ca, la inceputul lunii iulie, INS comunicase public faptul ca a revizuit in urcare datele referitoare la cresterea economica inregistrata de Romania in trimestrul 1 din 2014 fata de ultimul trimestru al anului trecut, de la 0,1% la 0,2%.

Istoricul cresterii economice din Trimestrul 1 din 2014 fata de Trimestrul 4 din 2013:

Cine este Tudorel Andrei:

Tudorel Andrei a devenit presedintele INS in ianuarie 2013, dupa ce Victor Ponta l-a demis pe Vergil Voineagu de la sefia institutiei pentru revizuirea datelor macroeconomice pe 2011. El este conducator de doctorate la Academia de Studii Economice, specializarea Statistica si Cibernetica Economica. Din octombrie 2007, Andrei Tudorel este si cercetator stiintific asociat la Institutul de Previziune Economica al Academiei Romane. In 1998 a fost statistician la Banca Mondiala, pentru analiza unor aspecte legate de reforma finantarii sistemului de invatamant, iar in 2006-2007 a lucrat la Comisia Nationala de Prognoza, ca membru in proiect Phare.