Senatorii au aprobat proiectul legii pentru scaderea CAS cu 96 voturi, 2 abtineri si un vot contra. Proiectul merge la Camera Deputatilor. Ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu, a prezentat in fata senatorilor potentialele surse de venit care ar putea acoperi "gaura" produsa in buget de scaderea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator. Ioana Petrescu a spus ca banii ramasi la companii se vor intoarce in buget fie in urma investitiilor, fie in urma unor noi angajari. In plus, scaderea evaziunii fiscale cu minim 25% (considerata un scenariu pesimist) ar anula efectele negative ale scaderii CAS, a mai spus Petrescu.

In replica la discursul Ioanei Petrescu, senatorul liberal Sorin Rosca Stanescu a depus in fata ministrului o coroana mortuara in memoria economiei romanesti.

Ioana Petrescu a spus in discursul sau ca "la nivel macro, reducerea poate duce la cresterea PIB cu 0,1-0,2%, iar sumele suplimentare ramase la agentii economici vor merge la investitii si angajari. Daca presupunem ca jumatate din banii economisiti merg la investitii, se recupereaza 1,3 mld lei din potentiala pierdere la buget. Daca celelalte 50% merg spre noi angajari, se recupereaza alti 1,3 mld lei".

"Prin aceasta masura se reduce evaziunea fiscala. Noi la Ministerul Finantelor am realizat mai multe scenarii. Scenariul pesimist este ca se reduce evaziunea fiscala in zona pietei muncii cu numai 25%, atunci golul de venituri la buget va fi acoperit fara masuri suplimentare", a mai spus Ioana Petrescu.

Ora 17.21: Senatorii au aprobat proiectul legii pentru scaderea CAS cu 96 voturi, 2 abtineri si un vot contra. Proiectul merge la Camera Deputatilor. Este acelasi proiect de lege votat deja de Parlament si intors de presedintele Traian Basescu.