UPDATE Acordul cu FMI: Guvernul si BNR merg la Bruxelles pentru urmatoarea evaluare, fara participarea Presedintiei/ Ponta: Ministrii care pleaca la Bruxelles vor avea discutii tehnice cu CE si FMI, nu au ce sa negocieze
UPDATE: Premierul Victor Ponta a declarat joi, la Bistrita, ca ministrii care vor pleca saptamana viitoare la Bruxelles pentru a se intalni cu reprezentantii Comisiei Europene si ai FMI vor avea doar discutii tehnice cu acestia, pentru ca "nu au ce sa negocieze", citeaza Agerpres.
Premierul a precizat ca negocierile oficiale vor avea loc la Bucuresti, la sfarsitul lunii noiembrie.
"Informatia adevarata este urmatoarea: la Bruxelles, ministrul de Finante, doamna Petrescu, cu ministrul Transporturilor si probabil si cu domnul Valcov, ministrul Bugetului, vor avea discutii tehnice cu reprezentantii Comisiei Europene si ai FMI. Au discutii tehnice, nu au ce sa negocieze, pentru ca nu se negociaza nimic. Intalnirea oficiala, in cadrul programului pe care il avem cu CE, FMI si Banca Mondiala, va fi la sfarsitul lunii noiembrie, la Bucuresti, evident in prezenta mea. In rest, sunt discutii tehnice pe care le-au mai avut si cu alte ocazii ministrii, care merg destul de des la Bruxelles", a spus Ponta, intr-o conferinta de presa.
Reprezentantii Fondului Monetar International si autoritatile romane vor discuta saptamana viitoare, la Bruxelles, despre pregatirea celei de-a doua rectificari a bugetului pentru 2014, a declarat joi, pentru Agrpres, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa.
"Decizia a fost legata de contextul intern al campaniei electorale, ambele parti intelegand ca discutiile sa nu fie folosite in scopuri politice, fiind mai degraba discutii tehnice. FMI are ca regula sa nu se implice in politicile interne pe perioada campaniilor electorale, dar era necesar ca aceasta misiune de evaluare sa aiba loc", au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale.
Spre deosebire de misiunile de la Bucuresti, care se intindeau pe o perioada intre zece zile si doua saptamani, negocierile de la Bruxelles vor fi foarte concentrate, pe parcursul a patru zile, incepand de marti, 16 septembrie, si pana vineri, 19 septembrie.
Delegatia FMI va fi condusa de Andrea Schaechter, cea a CE de catre Istvan Szekely, iar delegatia Bancii Mondiale de Elisabetta Capanelli, directorul de tara pentru Romania si Ungaria.
Guvernul Romaniei va fi reprezentat, potrivit programului actual, la nivel de ministri, dar nu este exclus ca la ultimele discutii, din 19 septembrie, sa participe si premierul Victor Ponta, au mentionat sursele.
Banca Nationala a Romaniei va fi reprezentata la nivel de conducere de catre guvernatorul Mugur Isarescu, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu si viceguvernatorul Cristian Popa.
Negocierile din primele doua zile se vor purta la nivelul staffurilor tehnice si vor privi exclusiv executia bugetara de pana in prezent si cea de-a doua rectificare bugetara din acest an, care va include si reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, incepand cu 1 octombrie.
Joi, 18 septembrie, vor incepe discutiile la nivel de ministri, printra care se numara ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu si ministrul Transporturilor, Ioan Rus.
In ultima zi figureaza o intalnire la nivel de conducere executiva a BNR cu misiunile complete ale FMI, Comisiei Europene si a Bancii Mondiale, urmata de o discutie ampla pe rectificarea bugetara, proiectul de buget pentru 2015, taxarea energiei (redeventele) si prognozele privind evolutia incasarilor ANAF.
O alta tema importanta a ultime zile o reprezinta reforma in sectorul energetic, unde va participa ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.
Autoritatile romane intentioneaza sa amane cu doi ani calendarul de liberalizare a pretului la gazele naturale furnizate populatiei, negociat in cadrul acordului cu FM, CE si BM.
Premierul Ponta a declarat miercuri ca raportul Ministerului Finantelor privind sistemul de redevente petroliere va fi discutat cu delegatia FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale in luna noiembrie, la viitoarea vizita in Romania a misiunii organismelor financiare internationale.
"Cu siguranta, raportul pe care il intocmeste Ministerul de Finante, cu asistenta Bancii Mondiale, va fi discutat la urmatoarea vizita a delegatiei Comisiei Europene, Fondului Monetar Internationale si Bancii Mondiale la Bucuresti, vizita care, din cate stiu eu, va fi in luna noiembrie", a afirmat seful Executivului.
Misiunea FMI a plecat din Romania la finele lunii iulie fara a-si da acordul pe masurile promovate de Guvern, principala discutie vizand reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, chiar daca fusese amanata de la 1 iulie la 1 octombrie.
Misiunea comuna a aratat in acele discutii ca planurile autoritatilor sunt nerealiste, mai ales din perspectiva executiei bugetare de pana atunci, dar si in ceea ce priveste bugetul pentru 2015, cand trebuie realizata o noua reducere a deficitului bugetar, de la 2,2% din PIB la 1,4% din PIB, concomitent cu cresterea cheltuielilor pentru aparare.
Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, declara ulterior ca proiectul de buget pentru 2015 nici nu va putea fi eleborat pana spre sfarsitul anului, atunci cand se vor cunoaste mai bine mai multi indicatori macroeconomici.
Mai multi analisti contactati de Mediafax apreciaza ca exista un mare risc ca acordul cu FMI sa fie rupt daca Executivul va pune in aplicarea toate promisiunile electorale, inclusiv majorari de pensii si salarii.

VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO De ce nu pot să aleg tipul de vaccin cu care mă vaccinez?
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
INTERVIU Răsvan Radu, UniCredit: Au scăzut mult cererile de suspendare la plată a ratelor în ianuarie-februarie 2021 față de 2020
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Omul e prins cu campania electorala a parasutistei.
punctul de vedere,poate se repeta povestea cu
"ajutorul umanitar"
Eu cred ca FMI i-a chemat la Bruxelles ca sa nu poata
Ponta sa se fofileze de nici un fel!!
Ponta ca este chemat la Bruxelles!
Ceea ce a facut guvernul lui Ponta seamana ingrozitor de mult si ingrijorator pentru UE cu ceea ce a facut Grecia.
Diferentele sunt semnificative:
1. Primul Mincinos nu a reusit sa minta asa de mult ca si omologii sai si,
2. RO inca nu este in zona EMU, dar doreste sa intre si trebuie sa se supuna cel putin cerintelor din tratatul de la Maastricht...
Lelito Ponta ai pus-o de mamaliga!!!!
Cred ca Isarescu nu uita si nu iarta!
Doare rau de tot prostia Prim Plagiatorului - oare o sa plateasca de tot si irevocabil Ponta???
Sa dea Bruxelles-ul cu el de pamant, de tot!
Rumanii par sa fie fiinte mult prea tolerante la prostie.
Opozitia din Polonia ( Andrej Lepper) a profitat mizerabil, cerand 'Plecarea lui Balcerowicz' autorul reformei.Cota de simpatie a populatiei in acesta se prabusise brusc si dramatic, ca in cazul lui Traian Basescu.
Iata un extras dintr-un comentariu facut de un prestigios finantist, asupra reformei Balcerowicz :
Plan was a series of reforms, which sought to end hyperinflation and balance the national budget. The prices of most consumer goods were freed and caps for annual increases established in state-sector employees' wages. Poland's currency, the Złoty was made convertible within the country's borders. This resulted in a substantial increase in prices and had forced state-owned companies to become competitive. This amounted to a real shock to the Polish economy
The reforms were controversial and made Balcerowicz an object of harsh criticism, especially in his homeland. On the other hand most economists agree that without introducing such radical changes, Poland's economic success and steady economic growth would not have been possible. Since 1989, Poland's annual growth rate was one of the highest of all post-Communist countries.
Tanasescu, Florin Georgescu si alti prestigiosi finantisti trebue sa aiba onestitatea sa afirme ca sitatia actuala a Romaniei, mentionata in declaratia lui Tanasescu este datorita poporului, plonjat brusc in austeritatea 'Traian Basescu', readus brusc la nivelul salariilor si pensiilor de dinaintea majorarii
Dupa ce i s-a luat ce i se daduse, poporul s-a revoltat, a trecut brusc, de la adularea lui Traian Basescu, la urarea neimpacata a acestuia - 7,4 milioane au votat pentru demiterea presedintelui.
Multi dintre noi, ingrati, admiram succesul Poloniei, fiindca n-am fost noi in pielea poporului polonez, dar nu-l iertam pe Traian Basescu, nu-i recunoastem meritul de a fi adus tara in situatia mentionata de Tanasescu acum, inaintea intalnirii finantistilor nostri cu specialistii FMI, intalnire la care nu a scapat ocazia sa participe Ponta, ca sa se impauneze el, exclusiv, hoteste, electoral, cu succesul tarii, al poporului roman si al lui Traian Basescu.
Blaga si intregul PDL trebue sa se mandreasca 'la vedere' cu acest succes, fiindca l-a sprijinit puternic si eficient pe Traian Basecu, sa recunoasca si meritul lui Boc.Este un bun prilej ca toti cei ce au alcatuit PDL, din PDL de azi si din PMP sa isi dea mana, sa se reuneasca pentru a-l impiedeca pe Ponta sa ajunga presedinte.
Este un bun prilej si pentru PNL sa isi arate, chiar indirect gresala de a fi intrat in combinatia nociva USL, din care a iesit cu un picior dat in spate de PSD, sa redevina niste autentici liberali care, asa cum le recomandase Patriciu in 1990, sa recunoasca meritul lui Traian Basescu de a fi 'taiat coada pisicii dintr-o data'.
Trecutul vostru, de realizari cu totul remarcabile, nu vi-l poate sterge nimeni, nu va fi dat uitarii, nici chiar de catre voi, cand ii dati cate un bocanc, ca sa fiti pe placul oportunist al unor mediocritati care n-au lasat niciun fel de urme laudabile in politica.
Fruntea sus, constructori ai Romaniei, membri ai PDL, ( din actualul PDL, din PMP si de oriunde!), fiti demni, nu va terfeliti trecutul. Daca nu faceti asa, se va spune despre faptele voastre demential auto-distrugatoare, de acum : 'Ce-si face omul cu mana lui, nici dracu' nu mai poate desface?