Datele sectoriale din luna iulie, in principal productia industriala, indica a treia scadere trimestriala la finele lunii septembrie, ceea ce inseamna ca economia nu va iesi din recesiune tehnica, estimeaza Andrei Radulescu, senior economist la Banca Transilvania, citat de Mediafax.

"Suntem in recesiune tehnica si probabilitatea este ca sa ramanem in recesiune si dupa acest trimestru. Trimestrul al treilea a inceput foarte rau. Deci, trimestrul trei are mare probabilitate sa fie in continuare pe minus fata de trimestrul anterior, dar avem doar datele pe iulie", a spus Radulescu.

Romania a reintrat in recesiune tehnica, avand doua trimestre consecutive de contractie a PIB, cu cea mai mare scadere economica din UE 28 in al doilea trimestru al anului, de -1%, potrivit datelor publicate de Eurostat, care au relevat modificarea evolutiei pentru primul trimestru, de la +0,2% la -0,2%.

Economistul bancii a aratat ca, fata de luna iunie, industria a decelerat la 5,7% an la an in iulie, comertul cu amanuntul a decelerat la 6,3%, iar exporturile au urcat cu 12,7% luna la luna si cu 6,6% an/an, la 4,8 miliarde euro.

"Nu stiu in ce masura vor fi relansate investitiile publlice, mai ales ca intram intr-o perioada electorala. Asta ar mai putea schimba putin perspectiva, dar estimarea actuala este ca vom ramane in recesiune tehnica", a spus Radulescu.

El a explicat ca in ultimii sapte ani au fost cateva sectoare in care s-a mai investit, dar per global s-a dezinvestit pe toata aceasta perioada.

Pe de alta parte, din punct de vedere al indicatorilor macroeconomic, economia nu a aratat niciodata mai bine decat acum dupa 1990.

"Avem stabilitatea preturilor, deficite comercial si de cont curent mici, dobanzi la minime istorice", a continuat economistul Bancii Transilvania.

Radulescu a explicat ca exportul a atins record dupa record, mai ales pentru ca populatia din Vest a preferat, din cauza incertitudinilor, sa cumpere produse mai ieftine din Est.

"Exporturile romanesti au beneficiat de efectul de substitutie din Vest, dar lipsit de snobismul de marca", a aratat economistul bancii.

Potrivit lui Radulescu, este foarte probabil ca BNR sa reduca din nou dobanda de politica monetara, plasata acum la 3,25% pe an, in septembrie si noiembrie.

"Probabilitatea unei dobanzi de 2,75% pe an pana la finele anului este foarte mare", a considera analistul.

Analistii Bancii Transilvania au o prognoza de crestere economica de 2,5% pentru acest an, in scadere de la 3,8% inainte de ultimele date privind PIB. Ei vad insa premise de accelerare graduala a PIB pe termen mediu, la 3,6% in 2015 si 4,2% in 2016.

Radulescu anticipeaza totodata o decelerarare a exporturilor si accelerarea importurilor, incepand cu anul viitor.