Scaderea cheltuielilor limiteaza deficitul bugetar la 0,24% din PIB dupa opt luni
La finele lunii iulie, deficitul bugetar s-a plasat la 0,2% din PIB, in scadere de la 0,5% la jumatatea anului. Guvernul s-a anagajat ca deficitul bugetar sa nu treaca de 2,2% din PIB la sfarsitul acestui an.
Veniturile bugetare au ajuns dupa opt luni la 136,8 miliarde de lei si reprezinta 20,7% din PIB, potrivit Ministerului Finantelor.
Comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, veniturile au urcat cu 4,3% in termeni nominali, avans foarte apropiat de cel inregistrat la sapte luni (4,1%).
Premierul Victor Ponta declara la mijlocul lunii septembrie ca programul de incasari bugetare a fost realizat in proportie de 100,01% dupa primele opt luni,
Datele Finantelor arata incasari mai mari la contributiile de asigurari sociale (+2 miliarde de lei), impozite si taxe pe proprietate (+1 miliard de lei), accize (+1,5 miliarde de lei), impozitul pe profit (+943 milioane de lei) si TVA (+345 milioane de lei).
Veniturile din taxe pe utilizarea bunurilor au scazut aproape la jumatate, ca urmare a incasarii in 2013 a taxelor de licenta pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio in suma de 2 miliarde de lei.
La nivelul administratiilor locale au fost inregistrate cresteri la impozite si taxe pe proprietate (+5%), taxe pe utilizarea bunurilor (+2,8%) si venituri nefiscale (+1,5%).
Sumele primite de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate inregistreaza in continuare un nivel relativ scazut, reprezentand 0,7% din PIB, fiind cu 2,9% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 138,3 miliarde lei, au fost mai mici atat in termeni nominali, cu 0,5% fata de aceeasi perioada din anul precedent, cat si in termeni reali, acestea fiind inferioare cu 1,2 punct procentual ca pondere in PIB. Dupa sapte luni, scaderea cheltuielilor a fost in termeni nominali de 0,5%, iar ponderea in PIB mai redusa cu 1 punct procentual.
Cheltuielile de personal au avansat cu 3,1%, ca urmare a cresterii salariului minim brut de la 800 lei (la asfarstul anului trecut) la 900 lei (iulie 2014) si a platii drepturilor stabilite prin hotarari judecatoresti.
Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 0,3%, influentate in principal de plata arieratelor catre furnizorii de medicamente.
Sumele alocate investitiilor au fost de 14,1 miliarde lei, respectiv de 2,1% din PIB, fata de 17,3 miliarde lei in aceeasi perioada a anului precedent. In perioada corespunzatoare din 2013 au fost platite arierate ale Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale in suma de circa 2 miliarde lei si arierate ale administratiilor locale din imprumuturi din trezorerie in suma de 800 milioane de lei.

Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 de hectare, dotat cu teren de hochei, tunele spre Marea Neagră și podgorii VIDEO
Ultimele ore la Casa Albă: Trump l-a grațiat pe fostul său consilier Steve Bannon, acuzat de fraudă- UPDATE
Ursula von der Leyen: După patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
PIB = Consum + Investiții + Cheltuieli guvernamentale + Export net
Cheltuielile guvernamentale nu fac decât să reducă spațiul disponibil pentru cheltuieli și investiții private.!!!!!
Nimic nu este mai ridicol decât să crezi în raționalitatea economică a politicii guvernului. Dovadă, premierul Ponta a anunțat că deficitul bugetar de doar 0,2% din PIB este prea mic față de cel planificat și, în consecință, ministerele trebuie să angajeze rapid cheltuieli altminteri ratăm momentul de a stimula economia:
“Fac un apel către toţi miniştrii, mai departe instituţiile publice, am bătut un record pe care nu ni-l doream, după şapte luni avem deficit 0,2%, cred că doar cu Germania ne putem compara. Avem bani pe care nu îi cheltuim. Ca să ajungem la 2,2 atât cât este calculat în buget înseamnă că aveţi în continuare sume la dispoziţie, proiecte, investiții.
Vă rog să reţineţi că aveţi în continuare sume importante de investit, de cheltuit şi dacă nu le cheltuim până în octombrie, noiembrie, după aceea iarăşi nu mai lucrează nimeni în decembrie şi faptul că o să fim una din ţările europene fără deficit nu mă încălzeşte, înseamnă că nu ne putem dezvolta în continuare şi că ceea ce am avut ca şi creştere economică se va duce în perioada următoare”
P.S. Și un cântecel vesel să cântăm:
Am bani de dat, de la proști i-am luat
Am bani de dat, de la proști i-am luat
Yo tengo dinero, yo tengo dinerooo
Banii zboară, banii zboară…(logec.ro )