Datoriile comerciale sunt unul dintre principalele active pe majoritatea bilanturilor companiilor arata un studiu Euler Hermes realizat pe 2.000 companii din 10 tari europene. Desi pot reprezenta pana la 35% din activele totale, creantele comerciale raman neasigurate in timp ce activele bilantiere - cladiri, stocuri, masini si echipamente, sunt primele asigurate. De ce este importanta o polita de asigurare a creantelor pentru un IMM? Cum se calculeaza prima de asigurare si care sunt conditiile pentru ca o companie mica sa poata beneficia de o astfel de asigurare? Cristina Rusuleanu a discutat online cu cititorii despre Simplicity – polita de asigurare a creantelor dezvoltata special pentru IMM-uri de catre Euler Hermes.

Cristina Rusuleanu, Country Manager Euler Hermes RomaniaFoto: Hotnews

Euler Hermes ofera companiilor mici, care lucreaza cu plata la termen, o solutie de protectie impotriva riscului de a nu fi platite de clienti, prin Asigurarea de Credit Simplicity. Un aspect foarte important al politei, este asigurarea clientilor unei companii, fara o analiza prealabila a acestora si urmarirea istoricului creantelor. In mod standard, companiile sunt acoperite in caz de neplata sau de insolventa a clientului lor pentru un minim de 60% din valoarea datoriei neachitate. Acoperirea poate fi crescuta la 90%, cu o raspundere maxima mai mare, daca asiguratul aplica pentru o clasa de risc la Euler Hermes si clientul sau este evaluat ca un risc acceptabil.

Fragmente din interviul video:

Asigurarea creditelor comerciale poate fi esentiala pentru garantarea succesului continuu intr-o afacere mica. Solutiile Euler Hermes pentru companiile mici sunt simplu si rapid de implementat, acestea putand beneficia de asigurare in mai multe moduri:

  • Ofera siguranta afacerii, aceasta fiind protejata impotriva neincasarii creantelor.
  • Asigura un partener de incredere pentru o companie mica, care nu dispune de resursele necesare pentru a gestiona corect creditele comerciale precum livrarea de bunuri sau prestarea de servicii cu plata la termen.
  • Asigurarea Simplicity este foarte accesibila. Costul politei de asigurare are la baza cifra de afaceri. Majoritatea companiilor considera costul politei de asigurare foarte avantajos chiar inainte de a lua in considerare beneficiile suplimentare precum managementul riscului, finantarea bancara, accesul la date economice sau capacitatea extinderii vanzarilor in conditii de siguranta.
  • Este usor de gestionat.

Asigurarea Simplicity se deosebeste radical de produsul clasic de asigurare a creditelor comerciale, printr-o serie de avantaje care vin in intampinarea companiilor mici:

  • Ofera o acoperire "blind" fara a mai face o analiza financiara pentru fiecare client debitor, asa cum se proceda in cazul politei clasice.
  • Nu mai exista o taxa pentru limitele de credit, exista doar o taxa unica de administrare pe an care este comunicata de la inceput, deci managementul companiei stie exact ce trebuie sa plateasca.
  • Nu trebuie facute raportari ale cifrei de afaceri efectiv asigurate si nu se face o regularizare la final de an.
  • Daca o companie are 500 de clienti si doreste sa vada in ce clasa de risc se incadreaza acestia, o poate face in mod gratiut si, daca aceasta clasa de risc permite, procentajul asigurat creste de la 60% la 90%.

Am lansat produsul la finalul lunii octombrie anul trecut si este clar ca si in randul companiilor mici a crescut interesul pentru acest tip de asigurare. Oamenii recunosc necesitatea acestui tip de asigurare, astfel incat isi pot asigura continuitatea activitatii pe termen lung.

Recomandam companiilor care ar dori o asemenea asigurare sa o faca, pentru ca se pot folosi de know-how-ul nostru.

Scurta biografie:

Cristina Rusuleanu este absolventa a Facultatii de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori din cadrul ASE Bucuresti. Intre anii 1993-1994 a lucrat in cadrul Sectiunii Consulare a Ambasadei Austriei, iar in perioada 1994-2003 a activat in cadrul sucursalei locale a ING Bank Amsterdam. In anul 2003 pune bazele biroului local al Euler Hermes si incepand cu 2012 gestioneaza si operatiunile de asigurari de credit pentru Bulgaria. In urma deschiderii recente a unui birou in Sofia, Euler Hermes Romania continua sa fie asigurator al companiilor bulgaresti, biroul din Bulgaria actionand in calitate de agent exclusiv pentru Euler Hermes Romania.

Euler Hermes este lider mondial in asigurarea creantelor comerciale si prima companie de profil care a avut o prezenta directa pe piata locala. Euler Hermes Romania s-a dezvoltat pe parcursul anilor, mentinandu-se lider de piata pana in prezent, cu o echipa de 35 de angajati.