Inflatia sa scazut marti la cel mai redus nivel din ultimii cinci ani, alimentand temerile legate de intrarea regiunii in deflatie si relansand apelurile la stimularea activitatii economice prin noi masuri ale Bancii Centrale Europene (BCE), scrie AFP.

Preturile nu au crescut decat cu 0,3% in septembrie in zona euro, dupa +0,4% luna precedenta, a precizat Eurostat. Daca aceasta prima estimare este confirmata, inflatia s-a aflat la cel mai redus nivel din octombrie 2009, luna in care se afla in teritoriul negativ.

Deflatia a inceput deja sa atinga o serie de tari din regiune. In Spania, spre exemplu, preturile de consum au scazut pentru a treia luna consecutiv in septembrie, la -0,3% in cifre anualizate. In Italia, preturile au scazut si ele cu 0,1% in cifre anualizate, la fel ca in luna precedenta. Este vorba de o premiera din 1959.

Fenomenul s-ar putea extinde deoarece inflatia a intrat pe teren negativ in septembrie in Belgia, pentru prima oara din noiembrie 2009, la -0,12%.

Deflatia, marcata de o scadere generalizata a preturilor, poate sfarsit prin griparea masinii economice si crearea unui cerc vicios din care este foarte dificil de iesit.

Consumatorii isi suspenda o serie de achizitii in speranta unor noi reduceri de preturi, intreprinderile isi reduc productia pentru a se ajusta cererii, antrenand o reducere de salarii ceea ce, la randul ei, reduce cererea si preturile.

Aceste vesti proaste, alaturi de un somaj in continuare ridicat (11,5% in august), au relansat speculatiile legate de o interventie in forta a BCE, care are joi o reuniune extraordinara la Napoli, in Italia.

BCE "ramane deplin hotarata sa puna frana riscurilor care apasa asupra perspectivelor de inflatie pe termen mediu. In plus, suntem pregatiti sa utilizam instrumente neconventionale suplimentare daca va fi nevoie", afirma in urma cu zece zile presedintele sau, Mario Draghi. Institutul monetar are ca obiectiv mentinerea unei inflatii in apropiere de 2%.

Reticenta germana

Constienta de presiunile deflationiste, de mediu economic sumbru si de aprecierea euro - un handicap pentru exporturi - banca a luat deja o serie de masuri, prin reducerea dobanzii de interventie la 0,05% si lansarea unor programe de imprumut imense pentru banci, cu scopul de a revitaliza creditarea.

BCE ar putea merge si mai departe, prin intermediul achizitiei de obligatiuni suverane la scara mare. O perspectiva care a condus la caderea euro la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, sb 1,26 dolari.

Pe termen scurt, institutul monetar ar urma sa se multumeasca joi sa detalieze injectiile de lichiditati in circuitul financiar.

"Banuim o reticenta puternica in cadrul Consiliul guvernatorilor (in special din partea germana) pentru a se angaja deplin spre o relaxare cantitativa completa sub forma achizitiei de obligatiuni suverane", apreciaza Howard Archer de la IHS Global Insight. "Acest lucru nu se va intampla decat daca zona euro reintra in recesiune si inflatia continua sa scada", crede acesta.