Inflatia se apropie de zero in zona euro, alimentad temerile de deflatie. Toate privirile se indreapta spre BCE
Preturile nu au crescut decat cu 0,3% in septembrie in zona euro, dupa +0,4% luna precedenta, a precizat Eurostat. Daca aceasta prima estimare este confirmata, inflatia s-a aflat la cel mai redus nivel din octombrie 2009, luna in care se afla in teritoriul negativ.
Deflatia a inceput deja sa atinga o serie de tari din regiune. In Spania, spre exemplu, preturile de consum au scazut pentru a treia luna consecutiv in septembrie, la -0,3% in cifre anualizate. In Italia, preturile au scazut si ele cu 0,1% in cifre anualizate, la fel ca in luna precedenta. Este vorba de o premiera din 1959.
Fenomenul s-ar putea extinde deoarece inflatia a intrat pe teren negativ in septembrie in Belgia, pentru prima oara din noiembrie 2009, la -0,12%.
Deflatia, marcata de o scadere generalizata a preturilor, poate sfarsit prin griparea masinii economice si crearea unui cerc vicios din care este foarte dificil de iesit.
Consumatorii isi suspenda o serie de achizitii in speranta unor noi reduceri de preturi, intreprinderile isi reduc productia pentru a se ajusta cererii, antrenand o reducere de salarii ceea ce, la randul ei, reduce cererea si preturile.
Aceste vesti proaste, alaturi de un somaj in continuare ridicat (11,5% in august), au relansat speculatiile legate de o interventie in forta a BCE, care are joi o reuniune extraordinara la Napoli, in Italia.
BCE "ramane deplin hotarata sa puna frana riscurilor care apasa asupra perspectivelor de inflatie pe termen mediu. In plus, suntem pregatiti sa utilizam instrumente neconventionale suplimentare daca va fi nevoie", afirma in urma cu zece zile presedintele sau, Mario Draghi. Institutul monetar are ca obiectiv mentinerea unei inflatii in apropiere de 2%.
Reticenta germana
Constienta de presiunile deflationiste, de mediu economic sumbru si de aprecierea euro - un handicap pentru exporturi - banca a luat deja o serie de masuri, prin reducerea dobanzii de interventie la 0,05% si lansarea unor programe de imprumut imense pentru banci, cu scopul de a revitaliza creditarea.
BCE ar putea merge si mai departe, prin intermediul achizitiei de obligatiuni suverane la scara mare. O perspectiva care a condus la caderea euro la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, sb 1,26 dolari.
Pe termen scurt, institutul monetar ar urma sa se multumeasca joi sa detalieze injectiile de lichiditati in circuitul financiar.
"Banuim o reticenta puternica in cadrul Consiliul guvernatorilor (in special din partea germana) pentru a se angaja deplin spre o relaxare cantitativa completa sub forma achizitiei de obligatiuni suverane", apreciaza Howard Archer de la IHS Global Insight. "Acest lucru nu se va intampla decat daca zona euro reintra in recesiune si inflatia continua sa scada", crede acesta.

Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 de hectare, dotat cu teren de hochei, tunele spre Marea Neagră și podgorii VIDEO
Ultimele ore la Casa Albă: Trump l-a grațiat pe fostul său consilier Steve Bannon, acuzat de fraudă- UPDATE
Ursula von der Leyen: După patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO