Presedintele-director general al celei mai mari banci rusesti, Sberbank, a tras un semnal de alarma legat de repetarea erorilor Uniunii Sovietice in politica economica, avertizand ca tara risca aceeasi soarta ca defuncta uniune, scrie AFP.

"De ce s-a destrama Uniunea Sovietica?", s-a intrebat German Gref, fost ministru al Economiei, in cadrul unui forum anual dedicat investitiilor si organizat la Moscova.

"Exista un motiv principal care a determinat tot restul: o incompetenta frapanta a liderilor sovietici. Nu au respectat legile dezvoltarii economice", a apreciat acesta, in fata investitorilor rusi si straini.

Potrivit lui Gref, situatia economica a Rusiei de astazi seamana mult cu cea a URSS, care se confrunta cu preturi ale petrolului scazute si cu "importante probleme structurale".

"Nu putem permite aceeasi situatie", a subliniat Gref, cerand Rusiei sa invete din regulile trecutului. "Oamenii nu pot crea produse invoatoare cand nu inteleg politica economica actuala si climatul de investitii", a adaugat acesta.

"Nu avem destula concurenta. Jumatate din economia noastra este monopolizata", a denuntat el.

La randul sau, ministrul Economiei Alexei Uliukaiev s-a alarmat in fata unei "situatii explozive" a economiei rusesti, in conditiile in care inflatia ar putea ajunge in acest an la circa 8% iar cresterea PIB-ului ar trebui sa fie sub 1,0%.

De la inceputul anului, UE si SUA au aplicat mai multe randuri de sanctiuni impotriva Rusiei, pe care o acuza ca alimenteaza conflictul din estul Ucrainei.

Rusia a ripostat impunand un embargou asupra importurilor de produse alimentare provenind din tarile care au sanctionat-o.

Aceasta decizie a Moscovei a provocat o crestere a preturilor in Rusia si caderea rublei, care s-a accelerat dupa anuntul, in septembrie, a demararii unei anchete penale impotriva miliardarului rus Vladimir Evtushenkov, acuzat de spalare de bani si arestat la domiciliu.