Rusia nu are in vedere o "revizuire masiva" a rezultatelor privatizarilor intreprinderilor publice efectuate in aceasta tara, in special cele din anii 1990, a afirmat joi presedintele rus Vladimir Putin, citat de AFP.

"Nu va fi o revizuire masiva a rezultatelor privatizarilor din Rusia", a spus Putin, in fata investitorilor rusi si straini, la Moscova, intrebat despre recenta confiscare a actiunilor grupului petrolier Bashneft care apartine holdingului AFK Sistema, al carui patron este acuzat de spalare de bani.

"Cu toate acestea, un caz poate fi diferit de altul", a nuantat presedintele rus.

Astfel, daca justitia are semne de intrebare legate de privatizarea unui grup sau despre circulatia activelor sale, "nu avem dreptul sa refuzam o ancheta pe un caz concret", a subliniat el.

Un tribunal de arbitraj din Moscova a aprobat vinerea trecuta cererea Parchetului rus de a confisca actiunile grupului petrolier Bashneft. Patronul AFK Sistema, Vladimir Evtushenkov, este arestat la domiciliu.

Omul de afaceri, a 15-a avere din Rusia, estimata la 9 miliarde de dolari de revista Forbes, este acuzat ca ar fi comis infractiuni in timpul privatizarii Bashneft, la inceputul anilor 2000. Grupul petrolier este unul dintre principalele active ale AFK Sistema, care detine 86,7% din actiunile cu drept de vot.

Arestarea lui Vladimir Evtushenkov a starnit temeri legate de un proces "Iukos-bis", respectiv dezmembrarea acestei companii petroliere, dupa arestarea, in 2003, a patronului sau Mihail Hodorkovski pentru "deturnare si spalare de bani".

Ministrul Economiei, Alexei Uliukaiev, apreciaza ca aceasta arestare face sa planeze riscuri asupra intregului climat de investitii din Rusia.