ERATA: FMI revizuieste in scadere, la 2,4%, previziunea pentru economia Romaniei in 2014. Zona euro ar putea deveni principala problema a economiei mondiale
FMI se teme ca zona euro, afectata in continuare de o inflatie redusa si un somaj ridicat, nu va reusi sa-si accelereze ritmul de crestere economica si conteaza pe Banca Centrala Europeana pentru sustinerea activitatii economice, mergand eventual pana la rascumpararea de datorii, scrie AFP.
In noile previziuni economice publicate marti, Fondul Monetar International a revizuit in scadere previziunile de crestere pentru uniunea monetara in acest a si anul viitor. FMI se asteapta la o crestere de 0,8% in acest an, fata de estimarea de 1,1% in iulie, si la 1,3% in 2015, fata de 1,5%.
Pentru Olivier Blanchard, economist sef al FMI, exista "un risc ca reluarea sa cunoasca o oprire in zona euro, ca cererea sa slabeasca si mai mult si ca slaba inflatia sa se tranforme in deflatie", chiar daca acesta nu este scenariul privilegiat de institutie. "Daca acest lucru se va intampla, ar fi evident principala problema cu care se va confrunta economia mondiala.
Inflatia nu ar trebui sa depaseasca 0,5% in zona euro in acest an si 0,9% anul viitor, departe de obiectivul de 2% fixat de BCE. Inflatia ar urma sa ramana inerioara acestui obiectiv "cel putin pana in 2019".
In aceste conditii, "in ciuda actiunilor energic deja intreprinse in iunie si septembrie, daca perspectivele in materie de inflatie nu revin in crestere, BCE va trebui sa fie pregatita sa faca mai multe, inclusiv prin achizitia de obligatiuni", subliniaza FMI.
Situatia este contrastanta in zona euro. Spania se prezinta cel mai bine, cu o previziune de crestere ridicata cu 0,1 puncte atat pentru 2014 cat si pentru 2015: ea ar urma sa ajunga la 1,3% in acest an si la 1,7% anul viitor.
Si Germania ar urma sa depaseasca media zonei euro, cu 1,4% anul acesta si 1,5% anul viitor. Dar pentru aceasta tara previziunile FMI au fost revizuite in scadere cu 0,5 puncte in acest an si 0,2 puncte in 2015.
In Franta, cresterea nu ar trebui sa depaseasca 0,4% in acest an, cu 0,4 puncte mai putin decat estimarea din iulie, si 1,0% in 2015 (0,5 puncte mai putin). In Italia, cresterea ar urma sa fie negativa, -0,2%, o revizuire in scadere cu 0,5 puncte, si sa urce la 0,8% in 2015.
Avand in vedere aceasta situatie, pentru tarile in care incetinirea cresterii a constituit o surpriza, "noi eforturi de consolidare (bugetara) ar fi contraproductive", avertizeaza FMI. La randul sau, Germania "ar putea sa isi permita finantarea investitiilor publice in infrastructura, de care are nevoie".
Economia Rusiei, deja in berna, va continua sa sufere in urma crizei din Ucraina care a condus la adoptarea unor sanctiuni occidentale fara precedent, avertizeaza FMI.
In noile previziuni, FMI a confirmat previziunea de crestere stabilita in iulie pentru Rusia, mentinand-o la +0,2% pentru 2014. Dar Fondul si-a exprimat ingrijorarea pentru perioada viitoare.
Pentru 2015, a redus la jumatate estimarea si mizeaza pe o crestere de 0,5%, departe de rezultate inregistrate in 2013 (+1,3%) si 2012 (+3,4%) si in special de ratele de 7% - 8% care au marcat primele doua mandate ale lui Vladimir Putin (2000-2008) in perioada de avans puternic al cotatiei petrolului.
Brazilia, gigantul Americii Latine, a incetinit si, alaturi de el, o parte a continentului: DMI a redus puternic previziunea de crestere pentru 2014 a tarii si prevede ca regiunea va cunoaste cea mai redusa rata de crestere in ultimii cinci ani.
Pentru Brazilia, a saptea economie mondiala, Fondul estimeaza o crestere a PIB-ului de 0,3% in 2014, fata de estimarea de 1,3% in iulie si dupa 2,5% in 2013.
Intre timp, tara a intrat in recesiune tehnica in primul trimestru.
Pentru China se pastreaza previziunea de crestere de 7,4% in 2014, dar este lansat un avertisment legat de "riscuri pe termen scurt" de supraincalzire a pietei imobiliare.
In 2015 este mentinuta previziunea de crestere de 7,1%, un ritm mai putin sustinut care se explicat prin evolutia economiei chineze spre "o cale mai durabila".
Pentru SUA, in schimb, Fondul a ridicat previziunea de crestere in 2014, salutand imbunatatirea pietei muncii si asanarea sanatatii financiare a gospodariilor.
In noul raport, FMI estimeaza o crestere de 2,2% pentru Statele Unite in in 2014, cu 0,5 puncte peste previziunea din iulie, si de 3,1% in 2015.

Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
Pt o economie dezvoltata cu e cea a Americii un 2% e mai mult decat satisfacator, asta inseamna o clasa de mijloc care traieste ca milionarii din Romania.
Mediafax.
"FMI revizuieste in crestere, la 2,4%, previziunea pentru economia Romaniei in 2014."
HotNews.
ha ha ha.
Oare cine are dreptate?
Eu zic sa va mai uitati la surse, sa nu preluati preluatori dirijati, ca ne trezim bogati de nu avem ce minca!
Iar dupa alegeri o sa reduca pensiile cu 20-30% si rezolva si deficitul – oricum pensionarii nu vor mai avea ce sa faca, si oricum sunt deja convinsi ca orice se intampla e din cauza lui Basescu :), asa ca vor suporta o taiere de pensii.
Si intre timp s-au bifat si multiple “realizari”:
– Avocatul Poporului e nul si de decor
– Procurorul General al Romaniei e cineva tot de decor, un personaj despre care Monica Macovei spunea: Tiberiu Niţu nu are ce căuta în funcţia de procuror general
– seful la statistica e numit personal de Ponta si raporteaza realizari din ce in ce mai impresionante, de au uimit Europa – gen cresterile economice raportate acum cateva luni
– au fost operate schimbari interesante la BNR si la Curtea Constitutionala
– Parlamentul are dublu personaje si dublu camere fata de cum s-a votat in referendumul din 2009
– desi Parlamentul e mare, legile tot guvernul le face si le voteaza, desi Constitutia interzice interferenta intre puterea legislativa si cea executiva
– desi infrastructura nu se face, se cheltuie bani multi pe studii de fezabilitate fanteziste (de la gondole in Bucuresti la autostrazi ipotetice)
– directorii de scoli sunt numiti politic desi legea educatiei prevedea alegerea lor de cadrele didactice ale scolii
– doctoratele date pe copiat sunt bine-mersi si valide in continuare (am auzit ca peste 75% din titluri ar fi cu “probleme”, de aici reticenta la verificari)
– examenele se cumpara in continuare (vezi cazul rectorului de la Ovidius Constanta)
– daca DNA trimite pe cineva la inchisoare (cazuri inca rare), aceasta se intampla dupa foarte multi ani (cam 10), iar personajele (gen Adrian Nastase) ies dupa cateva luni cu aura de “detinuti politici”
– contractele la stat se atribuie dupa bunul plac – Astra Vagoane se plangea ca vinde doar la ex