Victor Ponta: Nu cred ca ne mai trebuie un nou acord cu FMI
El a fost intrebat de moderatori cum raspunde celor care il acuza ca promite o serie de majorari de indemnizatii si pensii in timpul campaniei electorale.
Premierul a precizat ca toate aceste majorari au fost discutate "la nivelul Comisiei Europene" si, cand a venit vorba despre FMI, a afirmat: "Nu cred ca mai ne trebuie un nou acord".
Echipele de la Comisia Europeana, FMI si Banca Mondiala, impreuna cu autoritatile romane au evaluat, la sfarsitul lunii septembrie, evolutiile recente in domeniile majore ale programului stand by cu Romania, in urma vizitei intreprinse de oficiali guvernamentali romani la Bruxelles, dupa cum anunta atunci Simon O'Connor, purtator de cuvant al comisarului european pentru politici economice si monetare Jyrki Katainen, vicepresedinte al Comisiei Europene.
"Echipele de la FMI , Banca Mondiala si Comisia Europeana au avut o serie de intalniri informale cu autoritatile romane, la Bruxelles, in aceasta saptamana . In cadrul intalnirilor , participantii au evaluat evolutiile recente in toate domeniile majore ale programului . Discutiile au fost productive si vor fi completate oficial in timp util", a afirmat reprezentantul Comisiei Europene.
Declaratia venind din partea Comisiei Europene este singura informare oficiala catre opinia publica despre discutiile de la Bruxelles dintre oficialii romani si reprezentantii finantatorilor, pana acum.
Premierul Victor Ponta a anuntat anterior ca ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, ministrul Bugetului, Darius Valcov, o serie de directori din minister si reprezentanti ai Bancii Nationale vor merge la Bruxelles pentru discutii cu echipele FMI, Bancii Mondiala si Comisiei Europene.
"La Bruxelles, ministrul de Finante, doamna Petrescu, cu ministrul Transporturilor si probabil si cu domnul Valcov, ministrul Bugetului, vor avea discutii tehnice cu reprezentantii Comisiei Europene si ai FMI. Au discutii tehnice, nu au ce sa negocieze, pentru ca nu se negociaza nimic. Intalnirea oficiala, in cadrul programului pe care il avem cu CE, FMI si Banca Mondiala, va fi la sfarsitul lunii noiembrie, la Bucuresti, evident in prezenta mea. In rest, sunt discutii tehnice pe care le-au mai avut si cu alte ocazii ministrii, care merg destul de des la Bruxelles", a spus Ponta, intr-o conferinta de presa.
La randul sau, in 12 septembrie, Simon O'Connor, purtator de cuvant al Comisiei, a aratat ca discutiile de la Bruxelles aveau sa abordeze si pregatirea celei de-a doua rectificari bugetare pentru anul 2014.
El a precizat ca intrevederile au loc la Bruxelles la invitatia Comisiei si a reamintit ca la vizita echipelor FMI si CE din iunie, la Bucuresti, nu s-a putit finaliza evaluarea asupra indeplinirii obligatiilor Romaniei din acordul stand by.
"Stafful nu a putut finaliza cea de-a treia evaluare a programului in timpul vizitei din iunie de la Bucuresti. Misiunea comuna a FMI si a Comisiei Europene a avut-discutii constructive cu autoritatile romane privind modalitatea de a asigura progrese noi. Cu toate acestea, unele probleme-cheie ramane in derulare. Discutiile cu autoritatile romane vor continua ca parte a acestei vizite, si mai departe de la sediile fiecaruia", a precizat oficialul european.
In urma vizitei din iunie, oficialii FMI si ai CE s-au vazut nevoiti sa plece fara ca Guvernul si BNR sa intocmeasca o scrisoare de intentie privind etapa a treia a derularii acordului stand by, in conditiile in care Executivul a insistat pentru scaderea contributiilor la asigurarile sociale de sanatate fara a indica in mod convingator sursele de compensare bugetara pentru aceasta masura.
Atunci, ministrul delegat al Bugetului din acea perioada, Liviu Voinea, a explicat ca, din cauza nefinalizarii vizitei cu o scrisoare de intentie, Romania nu putea accesa transa de imprumut aferenta in programul stand by, insa oricum tara nu ar fi tras banii pentru ca trateaza acordul ca fiind de precautie.
Aceasta situatie va continua cel putin pana in noiembrie 2014, cand este asteptata la Bucuresti o noua vizita a misiunii comune de evaluare FMI-CE, potrivit lui Voinea.
"Acordul este in functiune. Nu este suspendat, nu este rupt, acordul este in vigoare, discutiile continua pe marginea urmatoarei scrisori de intentie. Intr-adevar, daca am vrea, nu se iau banii din acele transe. Dar oricum nu am accesat banii din acele transe, nici in actualul, nici in precedentul acord", a declarat, pentru HotNews.ro, Liviu Voinea, in iunie.

Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
Nici nu a ajuns presedinte ca da semnale catre est.
Cu Pontilici cu tot neamu lui
Asa ca sa pregatim masele!
Ca nu ne mai trebuie!
Sictir
Pur si simolu!
Oups, am uitat ca pe Plagiattore nu-l doare de miliardele ale...sunt greu de furat!
Asa vrea olteanul asta ///!
In primul rand colonialismul a adus civilizatie in toata lumea a III-a. Insa nu toate coloniile sunt egale intre ele. Daca facem o comparatie intre fostele colonii britanice (US, India, Africa de sud) si fostele colonii ale Frantei sau Spaniei vom vedea niste diferente majore in grad de dezvoltare si forta economica. Ne mai putem uita si la fostele colonii tariste si sovietice si tabloul este complet.
Asa ca intre a fi sclavul rusilor sau al chinezilor prefer oricand un parteneriat de pe pozitii inegale cu US.
Inainte de publicarea datelor pentru primul semestru, autoritatile anuntau estimari de crestere economica mai mari decat anul trecut, de 3,5% !!!!!
Când s-au aprobat fondurile europene pentru România, în 2014-2020, s-a aprobat ca ţările care au acorduri de asistenţă financiară cu FMI, Comisia, să poată beneficia de creşterea ratei de cofinanţare din fondurile europene de la 85% la 95%.
Contribuţia României să fie de doar 5% pentru tot ce se finanţează din fonduri de dezvoltare regională.
Achiziţiile publice şi investiţiile sunt prost alocate, fără impact pentru creşterea economică.
Un acord stand-by cu FMI ar fi fost ca un fel de certificat de buna purtare, de natura sa incurajeze alti investitori din Europa si USA sa faca ceva afaceri in Romania.
Parca ar vrea sa ne faca slugile rusilor si ale chinezilor.
Nu ca americanii sau nemtii sau francezii ne-ar hrani cu biberonul, dar eu prefer sa-i servesc pe astia decat pe rusi sau pe chinezi.
Dar parca vad ca vox populi va dori sa-l faca Pontifex Maximus, pt ca norodul nu are idee cu ce se mananca economia, nici nu a notat de cate ori a calcat Ponta in strachini si pe plan international si pe plan local, si va fi cucerit de zambatul lui tamp si de promisiunile pe care nu si le va onora.
Parca vad 52% Ponta si 48% Johannis...
Bineinteles ca va face totul pentru a incerca sa se apropie de "prietenii" din Est, dar masinaria e mult prea complexa pentru a o putea manevra cu capacitatile sale intelectuale, chiar si din pozitia de presedinte.
Asa ca, venind de la dumnealui, este doar o noua minciuna electorala...
base de ce crezi ca a facut acordul? de teama si numai bine se mai putea fura ceva, ca visteria era goala si boc poc n avea bani nici de salarii, dar de furat...