Excedent bugetar la noua luni, datorita certificatelor pentru gaze si taxei pe constructiile speciale
Incasarile in suma de 452 milioane lei din certificatele pentru emisii de gaze cu efect de sera emise de Ministerul Economiei si veniturile de 693,7 milioane lei din transa a doua a impozitului pentru constructiile speciale au dus executia bugetara de la un deficit de 0,24% din PIB in luna august la un excedent reprezentand 0,06% din PIB la finele lunii septembrie.
Guvernul are ca tinta pentru sfarsitul acestui an un deficit bugetar de cel mult 2,2% din PIB.
Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 155,4 miliarde lei, au fost cu 5,5% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent si reprezinta 23,5% din PIB.
Datele Ministerului Finantelor arata ca au crescut incasarile din contributiile de asigurari sociale (+2,67 miliarde de lei), accize (+1,76 miliarde de lei), impozite si taxe pe proprietate (+1,71 miliarde de lei), impozitul pe profit (1 miliard de lei) si TVA (+290 milioane de lei).
La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri la impozite si taxe pe proprietate (+4,7%), taxe pe utilizarea bunurilor (+ 3,3%) si venituri nefiscale (+1,3%).
Veniturile din taxe pe utilizarea bunurilor s-au redus cu 44%, dupa ce anul trecut au fost incasate taxe de licenta de 2 miliarde de lei pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio.
Sumele primite de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate inregistreaza in continuare un nivel scazut, reprezentand 0,8% din PIB, dar sunt cu 9,6% mai mari fata de perioada similara din 2013.
Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 155 miliarde lei, au scazut atat in termeni nominali, cu 0,3% fata de aceeasi perioada din anul precedent, cat si in termeni reali, acestea fiind inferioare cu 1,3 puncte procentuale ca pondere in PIB.
Cheltuielile de personal au crescut cu 3,7%, ca urmare a majorarii salariului minim brut la 850 lei de la 1 ianuarie si la 900 lei de la 1 iulie, precum si a platii drepturilor stabilite prin hotarari judecatoresti.
Fata de anul precedent, cheltuielile cu bunuri si servicii au scazut cu 1,5%.
Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 16,5 miliarde lei, respectiv de 2,5% din PIB, fata de 19,4 miliarde lei in aceeasi perioada a anului precedent.
In perioada corespunzatoare a anului trecut au fost platite arierate ale Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale de circa 2 miliarde lei, precum si arierate ale administratiilor locale din imprumuturi din trezorerie in suma de 800 milioane lei.

Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
a.ii va imparti primarilor PSD (10 puncte)
b.ii va imparti serviciilor sa il aleaga seful lor (100 puncte)
c.ii va da spaga justitiei sa-l scape pe Hrebe, socru, Dragnea, Sova, Constantin, Felix, biserica, si tot restul parlamentului si partidului unic (1000 puncte)
d. ii va trimite lui Baroso in locul listei cu cele 10 puncte (10000 puncte)
e. ii da FMI sa-l aleaga presedinte (100000 puncte)
Este ca si cand ma laud ca trag o besina sub plamuma si zic "moama ce putere calorica am" pot sa concurez cu RADET-ul..
Si se epuizeaza excedentul acesta bugetar prin ce se da la primarii PSD si la biserici si apoi prin pomeni electorale. Asta in conditiile in care cu manualele scolare au pos-o. BOR este deci mai importanta decat scoala, nu? Asta pt ca elevii nu voteaza, pe cand babele proaste care cred in popime voteaza.
Dar, daca tu crezi ca P$D va da pensii babane si salarii mari la bugetari si "sa fie bine la toata lumea", atunci mai bine ai face sa gandesti de unde vor scoate acei bani odata epuizat acest excedent bugetar temporar. Daca companiile nu merg, atunci economia in general nu merge si oamenii nu mai au de unde salarii, nici taxe nu mai vin la buget, nici pensii...
Vezi istoria cu Hollande in Franta, care a promis cate-n luna si in stele, apoi, la un an dupa ce a fost ales, 75% din cei ce au avut incredere sa-l voteze s-au scarbit de el. Asa va fi si cu P$D peste 2 ani.
De fapt, astia zisi de stanga pun taxe mari pe clasa de mijloc si in schimb aranjeaza cu insi gen Niculae sa le dea gaze ieftine si cu altii sa vanda ieftin cum au facut cu Petrom vandut la OMV de pilda, cand pestele mic l-a inghitzit pe cel mare.
O sa ne mearga bine prin hotziile lui Dragnea probabil, nu?
Poate doar DNA ne-o salva de hotzi.
Aibi grijă, deci, Doamne, de binefăcătorul nostru, Victor Viorel Ponta, zis Mitomanul, zis Plagiatorul... Amin (zise Înalt Prea Sfinția Sa...).
Ce-o fi ?