Care sunt scenariile de lucru pentru sistemul de taxe si impozite dupa alegerile prezidentiale
Potrivit CursdeGuvernare.ro, scenariile de lucru sunt urmatoarele:
Scenariile de lucru ale ministerului pleacă de la strategia fiscal-bugetară a actualului guvern (cu bătaie până în anul 2017), evaluează măsurile clasice de creștere a fiscalității și merg până la variante inovative, chiar spectaculoase.
Iată câteva dintre ele:
1. Creșterea impozitelor pe proprietate cu 25% în anul 2015 și cu încă 25% în anul 2016.
Măsură previzibilă, cu variantă de lucru ca impozitele să crească mai mult pentru proprietățile unde-și au sediul companiile.
2. Trecerea la impozitarea progresivă a veniturilor din anul 2016.
Strategia inițială a guvernului prevedea o schemă de impozitare de 8 – 12 – 16%.
Noile scenarii iau în calcul creșterea acestor cote, iar scenariul prevede 2 versiuni: una medie (12 – 16 – 20%) și un scenariu cu trend sumbru de 15 – 25 – 35%.
Este exclusă impozitarea progresivă din anul 2015, indiferent în ce cote, din cauza imposibilității tehnice de aplicare.
3. Impozitarea profiturilor.
Cel mai original scenariu care se ia în calcul este renunțarea la impozitul pe profit și trecerea la impozitarea cifrei de afaceri.
Cotele ar urma să fie aplicate sectorial, cu valori cuprinse între 1 și 6%.
Dilema din MF se oprește, însă, la cât de fezabilă ar fi această măsură din perspectiva legislației europene.
4. Ca o măsură compensatorie pentru acționari, pentru impozitarea cifrei de afaceri – într-un astfel de scenariu ar urma să scadă impozitul pe dividende, de la 16 la 5%.
5. Amnistie fiscală: cu așa ceva seamănă unul din scenariile menite să recapitalizeze economia și să încurajeze scoaterea la suprafață a banilor negri produși până acum.
Acest scenariu prevede o impozitare cu 7-8 procente a banilor scoși la lumină, aduși în conturi transparente și impsibil de justificat.
Important: Aceste scenarii sunt luate în calcul pentru o perioadă de 3-5 ani, cu perspectiva de-a păstra reducerea CAS și de a rectifica în jos TVA la produsele alimentare, însă dilemele de la departamentul pentru Buget din minister se învârt în jurul măsurilor care să poată fi aplicate, din punct de vedere tehnic, pentru anul 2015, dincolo de agitația care va cuprinde cabinetul după alegeri, indiferent dacă premierul câștigă sau nu alegerile.
Citeste aici tot articolul CursdeGuvernare

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri