Banca centrala a Rusiei a decis vineri sa majoreze dobanda de interventie la 9,5%, fata de 8% anterior, in conditiile in care rubla doboara de la inceputul lui octombrie noi recorduri de devalorizare fata de euro si dolar, scrie AFP.

Intr-un comuniat publicat la capatul reuniunii lunare, Banca Rusiei recunoaste ca in septembrie si octombrie "conditiile externe au fost considerabil schimbate: cursul petrolului au scazut semnificativ in timp ce se intaresc sanctiunile occidentale fata de societatile rusesti".

Este vorba de a patra inasprire a politicii monetare a bancii, incepand cu martie, pe fondul crizei ucrainene si a sanctiunilor occidentale impotriva Moscovei.

Banca centrala a afirmat ca va "continua sa ia masuri care sa vizeze incetinirea inflatiei".

Aceasta din urma, "cauza principala a majorarii preturilor produselor alimentare", a crescut "cu un ritm mai mare decat cel prevazut" in octombrie si va ramane deasupra pragului de 8% pana la finele primului trimestru din 2015, a avertizat banca, precizand ca refuza sa relaxeze politica monetara inainte de scaderea inflatiei.

Cresterea Economiei Rusiei "va fi aproape de zero in trimestrul IV 2014 si in primul trimestru din 2015", a explicat banca.

Dupa anuntul cresterii dobanzii de interventie, Bursa din Moscova evolua pe verde, in crestere cu 1,36%, in timp ce rubla evolua usor in crestere fata de euro (53 de ruble) si fata de dolar (42,24 ruble), in jurul orei 11,00 GMT.