Liderul PLR Calin Popescu Tariceanu, principala optiune vehiculata de PSD pentru functia de prim-ministru daca Victor Ponta va fi ales presedinte, a declarat, in urma cu o saptamana, ca viitorul guvern va trebui sa reconsidere actuala cota unica de impozitare de 16%, pe care o considera "fetisizata" de catre "unii".

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

Imediat inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale, Tariceanu, care a candidat independent, a declarat, intr-un interviu acordat postului de radio Europa FM, ca Romania nu poate avea cheltuieli publice mari in conditiile unor venituri bugetare mici.

"Unii au fetisizat ideea de cota unica a carei paternitate mi-o asum, dar nu asta este problema. Problema este nivelul de taxe. Cota unica a fost gandita dintr-un alt motiv, dintr-un motiv de simplificare a cadrului fiscal. Asadar, ceea ce este insa o problema care trebuie discutata in Romania este ca romanii ar fi foarte fericiti sa traim cu cota unica de 16% si sa avem cheltuieli ca si cand impozitele s-ar colecta in Germania sau in Franta, la nivelul de fiscalitate de acolo. Dar acest lucru evident ca nu se poate. Adica, in momentul in care vad nemultumiri ca nu se fac si mai multe lucrari de infrastructura fizica in transporturi, nu investim in alte domenii, atunci trebuie sa ne gandim si la nivelul de impozitare pe care vrem sa il platim", a declarat Tariceanu, in 28 octombrie, la Europa FM, citat de Adevarul.

"Daca acesta este nivelul de acceptabilitate in Romania, pe care l-am stabilit in 2004, la finele lunii decembrie, de 16%, si lumea nu vrea sa se mareasca taxele, este foarte bine, dar atunci trebuie sa avem pretentii direct proportionale cu acest nivel. Acesta este un lucru care trebuie spus clar si simplu. In Romania, in momentul de fata, este cea mai scazuta fiscalitate din Europa. Eu cred ca acesta este un atu pentru atragerea investitiilor si dezvoltare economica, dar probabil ca, la un moment dat, va trebui sa vina momentul sa reconsideram acest nivel pentru ca pretentiile, asa cum spuneam, sunt in continua crestere", a completat seful Partidului Liberal Reformator.

Tariceanu, care s-a clasat pe locul al treilea in primul tur al prezidentialelor, si-a exprimat deja sprijinul pentru candidatul PSD-PC-UNPR in turul al II-lea, actualul premier Victor Ponta.

La randul sau, Ponta a vehiculat in principal numele lui Calin Popescu Tariceanu pentru functia de prim-ministru, daca social-democratul va castiga alegerile prezidentiale.