FMI cere Romaniei sa nu puna in pericol progresele din ultimii ani
"Exista un angajament din partea Romaniei sa continue consolidarea situatiei fiscale. Asteptam ca acest angajament sa fie respectat", a declarat, la Sofia, Guillermo Tolosa, reprezentantul FMI in Romania si Bulgaria.
El a aratat ca a fost facut un efort mare pentru ca economia Romaniei sa fie intarita.
"A fost facut un efort atat de mare pentru ca economia sa devina mai puternica si mai rezistenta la socuri, prin aceasta stabilitate sporita rezultata din faptul ca starea conturilor bugetare este mult mai buna decat in urma cu sase ani. In acest conditii, credem ca este extrem de important pentru Romania sa nu puna in pericol acest progres considerabil", a spus Tolosa.
FMI a sustinut Romania in 2009, cand tara a suportat o recesiune dureroasa, incurajand reducerea deficitului bugetar si implementarea reformelor, printr-o serie de acorduri care au refacut credibilitatea tarii in fata investitorilor.
Ponta este asteptat sa devina presedinte in alegerile de duminica, el laudandu-se cu reducerea masurilor de austeritate si a unor taxe, in cei doi ani de mandat, si cu promisiunea ca va majora pensiile anul viitor, noteaza Reuters.
Astfel de promisiuni au adus in atentie bugetul pe 2015 si posibilitatea ca noul guvern sa fie tentat sa relaxeze politica fiscala, in pofida unui angajament de mentinere a deficitului bugetar la 1,4% din PIB.
Ultimul acord al Romaniei cu FMI, al treilea din 2009, este un acord stand-by in valoare de 4 miliarde de euro care se incheie anul viitor si care probabil nu va fi innoit. FMI a suspendat discutiile legate de actualul acord pana dupa alegeri.
"Programul va expira anul viitor si dupa aceea vom analiza situatia de la momentul respectiv. Romania a facut progrese considerabile in efortul de reforma, iar asteptarile din acest moment sunt ca Romania va fi capabila sa incheie acordurile stand-by din ultimii 5-6 ani", a mai spus Tolosa.
Romania are ca obiectiv pentru acest an un deficit bugetar de 2,2%, cu mult sub cel de 7,2% inregistrat in 2009. Ponta a semnalat in octombrie intentia de a mentine tinta unui deficit de 1,4% pentru 2015, noteaza Reuters.
Comisia Europeana a avertizat pe 4 noiembrie ca Guvernul va fi nevoit sa creasca taxe sau sa taie cheltuieli pentru a compensa scaderile de venituri prognozate in 2015 din reducerea CAS, a taxei pe stalp si a accizelor, in caz contrar urmand ca deficitul bugetar sa urce la 2,8% din PIB.

Beatrice Mahler: O parte din personalul ATI a abandonat lupta. Nu oricine poate sa stea lângă un pacient extrem de bolnav
Aproape 4 milioane de tineri (18-34 de ani) locuiesc cu părinții. Iar motivele lor nu sunt doar economice...
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
tonul, momentul si tema alese.
Daca iese Ponta, iar vom fi marginalizati in exterior, dar ce le pasa capuselor!
Deja devin si mai pesimist
viabile.FMI trage semnalul de alarma dupa ce a asteptat de la guvernele Ponta un rezultat pozitiv !!!,iar rezultatul este recesiunea economica a Romaniei.
Continuare regimului Ponta pune Romania in pericol !!!
De ce nu se poate - o stie si un copil pe strada !Iintrebati pe orice roman ce ar face sa poate scoate din rahat economia romanesca si v-ar spune ca primul lucru pe care l-ar face ar fi sa verifice toate privatizarile -cum au fost facute, conditiile ce trebuia sa le indeplineasca cei care au preluat societatile, daca au fost indeplinite acele conditii,sau daca au fost introduse clauze voit care sa inlesneasca furtul sau sa-l faca legal...
-sa se reintroduca legea 18 - cu verificarea tuturor imbogatitilor peste noapte si confiscarea averilor ilicite si nu o vendeta de verificare a societatilor mici si care isi duc traiul de pe o zi pe alta - si daca nu cotizeaza la partid - trimiteti garda sa-i verifice...
- apoi pot fi introduse masuri economice si politice de relansare a economiei prabusita mai ceva ca dupa razboi.
-nu mai vreau sa-l intreb pe Ponta unde sunt toate cooperativele mestesugaresti, de invalizi, agricole si de stat - care dadeau de munca si mancare la oamenii simpli - si astfel nu mai stateau astazi cu mana intinsa la "stat" sa le dea o paine ...dar astfel mai putea el sa se "laude" ca a dat o "galeata" ca sa-l voteze ?
2. Cea mai căcăcioasă tară europeană (45% dintre români n-au WC in casă şi se cacă in curte, fată de 2% in Europa)
3. Românii au doar jumătate din puterea de cumpărare a europeanului mediu;Dar
Işi petrec timpul liber in mall-uri si hypermarket-uri şi contruiesc noi mall-uri si hypermarket-uri, in ciuda crizei;
4. România este tara cu cea mai dură lege anti-arme din lume, singura care işi tine poporul complet dezarmat (motivând prin siguranta populatiei); Dar este tara cu cea mai mare coruptie din Europa - 40% (Curtea de Conturi: din 15 miliarde de euro pe an achizitii publice, 6.2 miliarde se fură );
5. România este printre putinele tări care interzic complet prostitutia (pe motive de moralitate);
Dar este cel mai mare exportator de prostituate din Uniunea Europeană (peste Rusia si Ucraina), conform EU Observer.
6. România este tara cu cel mai mic somaj oficial din ultimii 25 de ani, in medie, Dar este singura tară unde 50% din familii declară că nu au niciun membru angajat; iar 25% din familii au doar un membru angajat;
7. România este printre tările cu cei mai multi absolventi de universitate din lume;
Dar este tara fără nici o universitate in top 500 (sub tarile africane) si ale carei diplome nu sunt luate in seama la angajare, nicăieri in Europa;
8. România este tara unde scoala este obligatorie pană la sfârşitul liceului. Dar este pe locul 1 in Europa la şcolari analfabeti (30%), iar 42% dintre români cred ca Soarele se invarteşte in jurul Pământului;
9. România este tara cu cel mai mare procent de insatisfactie la adresa clasei politice; românii se plâng in mod constant de coruptia si incompetenta politicienilor . Dar este singura tară unde nu a avut loc nici un miting anti-coruptie !
10. România este tara cu cea mai mică absorbtie a banilor europeni; Dar este tara cu cel mai mare procent de bani europeni furati