Cota progresiva, din 2016, in trei trepte, de 15%, 25% si 35%. Impozitele pe case si terenuri cresc cu cate 25% in 2015 si 2016 - document al Ministerului Finantelor citat de Mediafax / Reactia lui Ponta: Unde le-ati descoperit taman in seara asta?
____________
Update 1 Primul ministru, invitat la Antena 3, a negat informatia ca s-ar mari taxele. "Unde le-ati descoperit taman in seara asta?", s-a intrebat acesta, facand aluzie la apropierea turului doi al alegerilor prezidentiale.
---------------------
Update: Ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, afirma, intr-un scurt comunicat remis HotNews.ro,ca nu este de acord cu eliminarea cotei unice de impozitare.
"La Ministerul Finantelor Publice, autoritatea in ceea ce priveste stabilirea politicii fiscale, nu s-a facut niciodata un scenariu privind eliminarea cotei unice de impozitare", se arata in comunicatul citat, in care nu se face insa nicio referire la eventuala existenta a unui astfel de scenariu la nivelul ministrului delegat pentru Buget.
--------------------
In documentul prezentat de agentia Mediafax si care contine mai multe propuneri de masuri fiscale, se precizeaza ca una dintre acestea ar fi: "Introducerea impozitului progresiv pe venit, incepand cu 2016 (3 cote progresive de 15%, 25% si 35%)".
Propunerile au fost prezentate in Consiliul Consultativ al Ministrului Delegat pentru Buget.
"Cota progresiva reprezinta una dintre solutiile mai sigure in discutiile cu FMI si CE privind recuperarea golului de venituri de la bugetul statului anticipat pentru 20015, dar acum ANAF nu este pregatita tehnic pentru introducerea imediata. Programele pe care s-a operat impozitul pe venitul global, eliminat in 2005, sunt depasite si nu pot fi adaptate la noile sisteme. Inteleg, totusi, ca exista discutii pentru eventuala introducere de la mijlocul anului viitor, mai ales in cazul in care in pozitia de premier va fi numit Florin Georgescu, un sustinator al cotei progresive", au declarat surse apropiate discutiilor, care au confirmat datele din documentul MFP.
Pe de alta parte, analisti financiari afirma ca nu exista obstacole de ordin tehnic pentru introducerea cotei progresive de impozitare chiar de la 1 ianuarie 2015, intrucat declararea venitului se face in 2016.
Cota unica a fost introdusa de la 1 ianuarie 2005, fiind pricipala tema de campanie a aliantei DA (PNL-PD) la alegerile din 2004.
Cota unica a fost propusa initial de ministrul de Finante din perioada Guvernului Nastase, Mihai Tanasescu, dar respinsa de PSD, inclusiv din cauza opozitiei presedintelui de atunci, Ion Iliescu.
Fostul premier Calin Popescu Tariceanu, propus de actualul premier Victor Ponta sa preia conducerea Guvernului in cazul in care PSD va castiga alegerile prezidentiale, a declarat recent ca tema cotei unice de impozitare a fost "fetisizata" in ultimii ani si ar trebui reconsiderata cel putin din perspectiva nivelului, daca societatea romaneasca are pretentii mari de la stat.
Document MFP: Impozitele pe case si terenuri cresc cu cate 25% in 2015 si 2016
Guvernul ar putea propune pentru anul viitor o crestere a impozitelor locale pe terenuri si imobile de 25%, o majorare similara urmand sa fie aplicata din 2016, potrivit unui document elaborat de Ministerul Finantelor Publice (MFP) - ministrul delegat pentru Buget.
In document, care contine mai multe propuneri de masuri fiscale, se precizeaza: "Cresterea cu 25% a impozitelor pe proprietate si cu inca 25% in 2016"
Propunerile au fost prezentate in Consiliul Consultativ al Ministrului Delegat pentru Buget.
"In orice scenariu macroeconomic si oricum se va inchide executia bugetara din acest an, cresterea impozitelor locale pe proprietate este o certitudine, argumentandu-se ca romanii platesc mult mai putin decat restul europenilor", au declarat surse apropiate discutiilor, care au confirmat datele din documentul MFP.
O majorare a taxelor pe proprietate a fost prezentata si in proiectul de Cod Fiscal publicat in vara acestui an de Ministerul Finantelor Publice si retras ulterior de pe site-ul institutiei.
Surse din Ministerul Finantelor afirma ca propunerea a fost discutata si cu oficialii Bancii Nationale a Romaniei, care s-au aratat de acord cu o asemenea masura.
De altfel, chiar guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara in urma cu aproximativ o luna ca ar fi in favoarea cresterii impozitarii proprietatii, daca aceasta compenseaza o relaxare a fiscalizarii muncii.
Guvernul a redus de la 1 octombrie rata contributiilor de asigurari sociale platite de angajator cu 5 puncte procentuale si cauta solutii de a acoperi golul de venituri preconizat din aceasta masura pentru 2015.
In cazul in care nu vor fi gasite suficiente resurse pentru acoperirea deficitului de venituri, exista riscul ca in discutiile cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana sa se convina renuntarea la jumatate din taierea de CAS din octombrie, adica o crestere de la 1 ianuarie 2015 cu 2,5 puncte procentuale. Aceasta ar corespunde cu propunerea initiala a expertilor institutiilor internationale.
Delegatiile tehnice ale FMI si CE, conduse de sefii de misiuni, se vor afla la Bucuresti in perioada 2-10 decembrie pentru analiza executiei bugetare, impactul masurilor cu influenta asupra bugetului adoptate in ultimele luni si a prognozelor si cadrului macroeconomic pentru 2015.
Exepertii internationali vor reveni la Bucuresti in luna ianuarie pentru misiunea de evaluare a acordului stand-by.
Ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, a declarat pentru Mediafax ca Ministerul Finantelor Publice, prin cei doi ministri, nu-si asuma documentul prezentat de Mediafax privind propuneri de modificari fiscale si spune ca nu-si va da demisia daca totusi documentul a fost elaborat de MFP. Agentia de presa Mediafax a publicat miercuri seara un document elaborat de Ministerul Finantelor Publice (MFP) - ministrul delegat pentru Buget, care cuprinde mai multe propuneri de ordin fiscal, printre care renuntarea la cota unica de 16%, incepand din 2016 si introducerea cotei progresive de impozitare a venitului, in trei trepte, de 15%, 25% si 35%.
De asemenea, documentul include propunerea de crestere a impozitelor locale pe proprietate cu cate 25% in 2015 si 2016.
Initial, Darius Valcov a afirmat ca Ministerul Finantelor Publice nu recunoaste existenta acestui document, insistand ca documentul prezentat de Mediafax nu a fost elaborat in cadrul institutiei.

INTERVIU Pentru noi, roboții sunt soluții la probleme. Am învățat cum să primim un refuz și cum să câștigăm încrederea celor care investesc în noi / Doi elevi, despre pasiunea lor
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României
Cum și-a petrecut Vlad Voiculescu ziua demiterii din funcția de ministru al Sănătății
Ziua demiterii lui Vlad Voiculescu. Ce le-a explicat Barna colegilor despre discuția cu premierul
Landerul InSight al NASA luptă pentru supraviețuire și va intra în hibernare de urgență
Comunistii furta si dau vina pe altii!
Stii ce va fi frumos?
Pe latrine li se va spune idiotilor votaci ai pesedelei imputite ca Boc, Basescu, ... si ca ce ar mai fi facut bombo si voiculescu pentru romani!
Noua impozitare se adauga celorlalte abuzuri ale acestui sistem politic ticalos, in care "alesii" nu raspund in niciun fel pentru minciunile electorale.
Ne-au promis cumva marirea impozitelor, apararea infractorilor din parlament, scumpirea carburantului si a gazelor ? NU !
Ne-au mintit cu un milion de noi locuri de munca, scaderea taxelor si a impozitelor, mii de Km de autostrazi, dreptate pana la capat.....etc.
Aceasta clasa de mincinosi patologici nu poate disparea decat odata cu acest sistem politic perfid care, pe zi ce trece, se transforma in cea mai neagra dictatura.
Si bineinteles evaziunea fiscala
Vor fi iar salarii la negru si tot tacamul
Si probabil multe firme se vor muta in Bulgaria ...
Sa vedem ce vor mai colecta atunci : praful de pe toba ...
La asta s-or fi gandit tovarasii care ne conduc ?
Sunt convins ca nu ...
Iar toate astea vor duce la o reactie in lant - deci va merge din rau in mai rau ...
Asteptam si o reactie a d-lui Isarescu !
Totul se poate rezolva Duminica, romanul poate sa aleaga intre civilizatie si feudalism.
Nu uita, daca zice ca NU cresc taxele, sigur cresc.
e un sarpe acest individ patetic.
marti, dupa alegeri or sa voteze si amnistia.. si tot asa...
Sunteti dus cu pluta(asta e varianta castigatoare), saptamana viitoare or sa devina publice.Cum sa confirme cineva acum ceva ?!!
Bineînțeles, ăsta nu e un motiv ca duminică să nu votăm Ponta, starostele celui mai cinstit și competent guvern.
platiti iobagilor daca nu stiti sa votati
Si-ntr-o nota serioasa... ofera mandria ca suntem romani.
Acum ponta va ia taxe pe salariu de de +50+120 la suta fata de nivelul actual.Parfum.
sa vezi mandrie de romani la anul!!!
Spre exemplu, daca palierele sunt 15 000 si 30 000 iar tu ai salar 40 000 RON pe an, atunci platesti:
15% x 15 000 + 25% x (30 000 - 15 000) + 35% x (40 000 - 30 000) =
15% x 15 000 + 25 % x 15 000 + 35% x 10 000 =
= 9 500 RON
Acum platesti 16% x 40 000 = 6 400 RON
La se face totul ca acea clasa de mijloc sa fie distrusa
Lasa, nu veni tu sa ne explici, stim ce inseamna si cum se calculeaza impozitul progresiv !
Iar clasa de mijloc va fi afectata din plin de aceasta mizerie !
Sunt convins ca tovarasii guvernanti nu au luat in calcul si impactul asupra RESTANTELOR LA BANCI !!
In special la creditele ipotecare !
Deci toata chestia asta va declansa o REACTIE IN LANT !
iti ia.
pai de unde crezi tu ca va acoperi pomenile de anul asta, in lipsa unei economii care daca nu e performanta (ca sa nu mai vorbim ca e in picaj), nu poate genera suficiente venituri care sa fie impozitate.
in cifre absolute cuantumurile platilor catre buget la stat vor scadea (in ciuda adaugarii de noi taxe), nu vor creste. se va intampla la fel ca si cu acciza suplimentara la combustibil.
Acum chiar ma simt"mandru ca sunt roman"
Dar gandeste-te ca sunt multi care castiga mult mai mult. Si atentie, nu este vorba doar despre venituri din salarii ci despre venituri cumulate (salarii, chirii,dividende, drepturi de autor, etc - venit global).
In acest caz, daca media este de 2500 EUR/luna, pe ansamblu cota de impozit se dubleaza (la 132000 lei / an impozitul este de cca 41700 fata de cel de acum care ar fi 21120).
Dar, f.tu-le mama lor de nemernici muncitori, de intelectuali, de oameni de sacrificiu, asa le trebuie.
Cine-i pune sa munceasca pe bani multi? Sa stea cu mana intinsa si sa voteze Puie Monta.
Totusi, pot sa te rog sa mai tai ceva din sumele alea socotite de tine?
CAS si CASS iti spune ceva?
ia sa vedem atunci cu cat ramanem la un salar de 40 000 de ron per annum...
daca nu le pui tu in calcul asta nu inseamna ca nu exista!!
PS ca si concluzie multe firme (straine) vor face avea de ales intre:
- bani la gri/negru cum se facea in anii 90 iti dadea salaru in plic.
-vor concedia din aganjati, restrange activitatea.
-trag obloanele / pleaca n alta parte.
intre 661 - 4370 - impzit 14%
peste 4370 - impozit 45%
Clasa de mijloc este in range-ul de 14%. Cine are peste 4370 euro oricum il doare la basca cat e impozitul.
Ideea e ca in orice tara, clasa de mijloc sustine economia, iar in Romania cine considera un salariu de 1000 de euro salariu imens este un iditot.
A ca tu nu castigi deca 300 de euro,e problema ta, esti sarac s cu 35% prag de impoi tot sarac o sa fi pana la adanci batrneti.
Ca te deranjeaza ca unul castiga 1000 de euro, inseamna ca esti prost, scuze, dar asta e. Pune mana si invata, lasa Berea si TV-ul si poate o sa ajugi si tu l 1000 de euro.
Logic ca romanul de rand si firmele private trebuie sa plateasca gaurile din buget ale guvernantilor impostori si corupti.
Din ianuarie 2015 incepe "distractia ".Sa muncim mai mult tovarasi pentru coruptii care ne conduc spre faliment.
"I told them the PNTCD as I do not agree with their position, and that seems to me outrageous (both by the annulment of the vote). What I find even more outrageous was the anti-constitutional remark which exhorts voters to write on the ballot papers. The party has the right to say that supports or does not support anyone, but that remark written on the ballot I find it outrageous, "said Joseph Daul. (Translated by Bing).
Sunt in joc in joc averile, interesele si libertatea coruptilor din toate partidele, din toate guvernarile. Aceasta grupare mafiota ne manipuleaza, isi bate joc de tara, ne strivesc visele si idealurile si incearca acum sa ne impiedice sa GANDIM si sa VOTAM pentru interesele noastre si ale familiilor noastre. Suntem folositi ca masa de manevra la aceste alegeri, suntem dezinformati si prostiti, in scopul de a vota pentru interesele mafiotilor. Presedintele Basescu care, in 2007 si 2012 a fost salvat de la suspendari de acest POPOR, prin tacerea lui ne condamna si ne preda dusmanilor comuni. Romanii i-au stat alaturi lui Basescu, chiar si atunci cand a avut iesiri neadecvate, pentru care am platit cu totii un pret. Chiar daca era santajat si amenintat, dansul ar fi trebuit sa ramana patriot pana la CAPAT si sa nu tradeze increderea romanilor si occidentalilor care in momentele de cumpana ne-au fost alaturi. Se pare ca suntem pe o corabie fara capitan. Lasam corabia in deriva, sa se scufunde? Sau il ajutam pe Iohannis sa preia carma ? Avem nevoie de Iohannis si el are nevoie de romani ca sa ajungem cu totii la mal.
Şi oricum asta proclamă el: "dreptate până la capăt". Păi, nu e nevoie şi de "dreptate socială"?
Dar argumentul ultim al lui Ponta va fi: asta e treaba Guvernului, eu am alte atribuţii.
- Bade, cu cine votezi?
- Poi, cu comunistii!
- Noa, da de ce?
- Iaca, pe vremuri or venit liberalii si ne-or zis ca ne fac pod. Vezi o urma de pod?
- Nu!
- Apoi or venit taranistii si or zis ca ne fac moara. Vezi vreo moara?
- Nu.
- Ei, cand or venit comunistii, or zis ca ne iau tot. Si ne-or luat. Aia oameni de cuvant!
Ca sa poti plati la negru dintr-o firma in care nu poti vinde la negru, trebuie sa iei dividende, care si ele se impoziteaza cu cota mare.
Problema este cand se poate vinde la negru, pentru ca da, se vor da salarii la negru (rezulta mai putin CAS, CASS impozit pe venit) dar, mai rau, adio impozit pe profit, adio TVA, adio impozit pe dividende.
Si atunci sa vezi bani la bugetul de stat. Evaziunea va fi in floare. Iar cand o mare parte din persoane impozabile vor deveni evazionisti, intreb si eu, cum mai combati evaziunea? II bagi pe toti la puscarie? OK, dar cine-i prinde? Mai angajezi cateva zeci de mii de functionari? Nu-i suficient.
Fratilor, cresterea taxelor genereaza evaziune.
Toanta de la finante spunea cu gura ei ca reducerea CAS scade evaziunea. Acum ce face?
Problema este ca imaginea Romaniei mai ia un sut un burta dupa asta. Adica scade CAS si pe urma vin si cresc/schimba cota unica. Angajatorul o sa aiba doua alegeri fie ii creste la om salarul ca sa nu ii scada brutul, adica scaderea aia de CAS a primit-o cam degeaba, sau ii scade la om salarul.
Din cauza acestei nesiguranta din punct de vedere financiar strainii prefera sa mearga cu afacerile altundeva.
GRESIT Hotnews! Omul nu a negat nimic, doar si-a exprimat mirarea ca au fost descoperite acum! Din gura lui n-au iesit cuvintele: "cota progresiva in trei trepte nu va fi implementata". Nici ministrul de finante nu a zis ca nu or sa fie implementate, a zis ca nu e de acord cu procentele. Asta inseamna ca le va implementa, in ciuda faptului ca nu e de acord. WTF people! jurnalistii @#$%!!>>