Parlamentul European nu a cazut de acord cu Consiliul Uniunii Europene privind viitorul buget al UE pe anul 2015, motiv pentru care Comisia Europeana se vede nevoita sa elaboreze un nou proiect de buget.

"Fara un acord de inchidere a procesului de conciliere bugetara, Comisia Europeana va trebui sa prezinte un nou proiect de buget, relansand procedura bugetara", a anuntat, marti, Comisia pentru bugete a Parlamentului European, intr-un comunicat remis HotNews.ro .

Parlamentul vrea reducerea "stocului tot mai mare de facturi neplatite", in timp ce propunerea Consiliului "doar agraveaza criza platilor", au declarat deputatii europeni membri ai Comisiei de bugete, dupa ce duminica, la miezul noptii, discutiile de conciliere cu Consiliul s-au incheiat fara un acord.

In context, europarlamentarii se plang ca ministrii de finante ai statelor membre si-au dezvaluit pozitia privind bugetul UE pe anul 2015 abia in ultima zi a discutiilor de conciliere cu Parlamentul European, care au durat 3 saptamani.

Europarlamentarul Jean Arthuis (ALDE, Franta), care a condus, din partea Parlamentului, discutiile cu Consiliul, a avertizat ca propunerea statelor membre nu rezolva problema facturilor neachitate de Comisia Europeana si punea in pericol credibilitatea UE.

"Trebuie sa avem un raspuns concret la problema greu de suportat a facturilor neplatite acumulate pe birourile Comisiei. Acest lucru pune in pericol credibilitatea autoritatii UE si alimenteaza argumentele eurofobilor ", a declarat Jean Arthuis.

"Cat poate fi de credibila o Uniune Europena care le cere statelor membre sa-si controleze cheltuielile publice si totusi pune antreprenorii, cercetatorii si studentii Erasmus in dificultate, prin faptul ca nu-si onoreaza propriile angajamente?", a adaugat el.

In cadrul negocierilor, care au continuat pana la termenul limita de la miezul noptii, Parlamentul nu a putut accepta pozitia Consiliului, care ar fi injumatatit suma ceruta de Comisia Europeana pentru plata facturilor cele mai urgente, in scopul de a opri "efectul de bulgare de zapada" al facturilor neplatite, mai sustine PE.

Comisia Europeana a afirmat in mod repetat ca 4,7 miliarde de euro solicitate in luna mai era minimul necesar in acest scop.

De asemenea, Parlamentul European vrea ca sumele exceptionale de 5 miliarde de euro obtinute din amenzi sa fie folosite pentru a solutiona unele dintre facturile cele mai urgente.

Cu toate acestea, statele membre au declarat ca ar prefera sa canalizeze venitul suplimentar inapoi in bugetele lor nationale, reclama Parlamentul European.

De asemenea, Parlamentul doreste sa asigure 11 miliarde de euro la fondurile de ajutor pentru a face fata dezastrelor naturale, disponibilizarilor mari de personal si crizelor umanitare in perioada 2014-2020, in plus fata de sumele convenite in bugetul pe sapte ani al UE. In schimb, Consiliul dorea ca aceste cheltuieli sa fie incluse in bugetul comunitar pe urmatorii 7 ani.

Europarlamentarii mai cer o foaie de parcurs cu un calendar precis pentru reducerea "muntelui de facturi neplatite".

"Discutiile de conciliere, care au inceput acum trei saptamani sufera de hemiplegie, pentru ca jumatate din organismul bugetar nu a functionat", a mai reclamat europarlamentarul Arthuis.

Daca nici dupa ce Comisia Europeana va veni cu un nou proiect de buget nu s eva ajunge la niciun acord intre Parlament si Consiliu pana la 1 ianuarie 2015, Uniunea va functiona pe baza prevederilor "doisprezecimii", ceea ce inseamna ca pentru fiecare luna se va aloca un buget egal cu a 12-a parte a bugetului pe anul 2014.