Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, urmeaza sa prezinte miercuri ceea ce el considera a fi proiectul esential al mandatului sau: un plan destinat sa mobilizeze peste 300 de miliarde de euro pentru investitii in Europa, scrie AFP.

Aplicarea acestui plan va fi incredintata Bancii Europene de Investitii (BEI). Institutia, reputata pentru soliditatea sa - beneficiaza de triplu A la agentiile de rating - va gestiona un nou "Fond european pentru investitii strategice" (FEIS), care ar urma sa fie operational pana la jumatatea lui 2015 si care va sustine proiecte mai riscante decat cele pe care le finanteaza de obicei.

Fondul va fi dotat cu 21 de miliarde de euro de la bugetul UE si un aport de 5 miliarde de la BEI.

Aceasta suma va constitui un "amortizor de risc": pariul este sa se atraga, gratie garantiei pe care o reprezinta, resurse private care, in prezent, nu sunt investite in economia reala.

Printr-un efect de multiplicare de 15, calificat drept "prudent" de catre Bruxelles, aceasta suma de pornire ar putea permite mobilizarea a 315 miliarde de euro, potrivit calculelor Comisiei.

Proiectele finantate vor fi alese de un comitet de experti dintr-o lista trimisa de statele membre, si nu vor exista cote impuse pentru tari, potrivit unor surse europene.

Infrastructurile strategice, precum cele digitale sau energetice, transporturi, dar si educatie, cercetare si inovare, vor fi privilegiate.

O parte a acestui dispozitiv, de 75 miliarde euro, va fi rezervata intreprinderilor mici si mijlocii si firmelor cu capitalizare medie.

Comisia estimeaza PIB-ul european ca planul de investitii ar putea adauga intre 330 si 410 miliarde de euro la PIB-ul european si va crea intre 1 si 1,3 milioane de locuri de munca in cursul urmatorilor trei ani.