Fuga capitalului din Rusia in urma conflictului intretinut de Kremlin in Ucraina se va cifra la finalul acestui an la 125 de miliarde de dolari, a anuntat marti ministrul rus al Economiei, citat de Reuters. Pentru anul viitor, estimarea iesirilor de capital din Rusia este de 90 de miliarde de dolari, arata sursa citata.

Guvernul rus asteapta ca economia nationala sa intre in recesiune in prima parte a anului 2015 si sa revina pe crestere in 2016, a mai declarat ministrul Economiei, Alexei Uliukaiev, citat de Interfax. De asemenea, oficialul rus a prognozat o scadere cu 5 milioane de tone a exportului de petrol in 2015 (pina la 222,5 milioane tone) fata de prognoza anterioara.

Si tinta de inflatie pentru 2014 a fost ridicata pana la 9%, iar prognoza pentru somaj in 2015 a s-a inrautatit de la 6,1% la 6,4%.

Economia Rusiei este lovita dur in acest an de sanctiunile economice si diplomatice impuse de Occident. Ca urmare a acestor sanctiuni si a iesirii capitalului din tara, rubla atinge in fiecare luna minime istorice fata de principalele valute occidentale.

In plus, scaderea dramatica a pretului petrolului accentueaza problemele structurale ale economiei ruse, economie dependenta intr-un grad ridicat de sumele incasate in urma exportului de hidrocarburi.