Casa de marcat va avea jurnal electronic in loc de rola. Platitorii de taxe - premiati lunar prin loterie

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 3 decembrie 2014, 20:30 Economie | Finanţe


Casele de marcat nu vor mai fi dotate cu role de hartie, ci cu un jurnal electronic conectat la un server central al autoritatii fiscale, iar platitorii de taxe si impozite vor fi premiati lunar in urma unei loterii fiscale online, masuri aflate in analiza si care urmeaza sa fie adoptate de Guvern, relateaza Mediafax.

Masurile vor fi aplicate in timp, ajungand la un interval de pana la un an si jumatate in cazul caselor de marcat, avand ca scop combaterea evaziunii fiscale, a anuntat, la Guvern, ministrul Finantelor, Ioana Petrescu.

Ideile sunt fundamentate pe un studiu realizat de PricewaterhouseCoopers, in care este apreciat ca implementarea graduala, pe o perioada de cinci ani, a unor masuri de acest gen, dar si altele, precum limitarea incasarilor zilnice de numerar si a plafonului de casa pentru pentru operatiunile de incasari, atat de la persoane fizice, cat si de al cele juridice, ar putea conduce la o reducere a economiei gri cu aproape 10% in urmatorii sapte ani, echivaland cu o combatere a evaziunii in suma totala de aproximativ 14 miliarde euro.

Astfel, o prima masura anuntata de ministrul de Finante este dotarea obligatorie a caselor de marcat cu un jurnal electronic, conectat la un server central al autoritatilor fiscale, pentru a combate in special evaziunea la TVA.

"Romania este unica tara din Europa care a ramas sa foloseasca case de marcat cu role de hartie (...) Vom face aceasta trecere in pasi, vom lasa in jur de un an si jumatate timp, astfel incat sa se treaca de la casele de marcat cu rolele de hartie la cele cu jurnal electronic", a spus Petrescu.

Ea a precizat ca perioada de tranzitie va fi mai mare pentrru firmele mici si IMM-uri si mai scurta pentru marile companii.

Pentru a nu crea disfunctionalitati in activitatea comerciantilor, un proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Finantelor prevede perioade tranzitorii pentru dotarea firmelor cu case de marcat cu jurnal electronic, respectiv: 180 de zile de la intrarea in vigoare a actului normativ pentru operatorii economici care au calitatea de mari contribuabili; 210 zile de la intrarea in vigoare a actului normativ pentru contribuabilii mijlocii; 390 de zile de la intrarea in vigoare a actului normativ pentru micii contribuabili.

In continutul bonului fiscal va fi introdus ca element obligatoriu pentru aparatele cu jurnal electronic codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului.

O alta masura care vizeaza combaterea evaziunii este infiintarea unei loterii fiscale online pentru platitorii de taxe si impozite
, care vor fi astfel premiati lunar.

"Vorbim de o loterie care se va face online, oamenii se vor putea inscrie online si pune detalii de pe codul fiscal si va exista o tragere la sorti in fiecare luna, cu premii", a aratat ministrul.

Persoanele care detin bonuri fiscale vor introduce intr-un sistem informatic dedicat loteriei, gestionat de Loteria Romana, numarul bonului fiscal, suma totala, numele, prenumele, precum si seria si numarul unui act de identitate valabil, pentru persoanele fizice rezidente, iar pentru persoanele fizice nerezidente, seria si numarul unui act de identitate valabil, seria fiscala a aparatului de marcat electronic fiscal, codul unic de identificare fiscala al operatorului economic care a eliberat bonul fiscal.

La extragerile lunare organizate de Loteria Romana vor fi acordate un numar de 160 de premii egale, cate 20 pentru fiecare regiune fiscala a ANAF, valoarea preconizata a fiecarui premiu fiind de 1.200 lei.

O a treia masura avuta in vedere de Guvern este asigurarea unui schimb automat de informatii intre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si banci.

"Aici vorbim de comunicare, practic lunara, de rulaje si de tranzactii intre banci si ANAF. Este o masura foarte buna de a reduce evaziunea fiscala mare", a apreciat Petrescu.

In prezent, Codul de procedura fiscala stabileste obligatia bancilor de a comunica, la cererea Fiscului, rulajele si soldurile conturilor deschise la acestea, in cazuri particulare (pentru o anumita persoana). Scopul este de a stabili situatia fiscala reala a respectivei persoane. Solicitarea se face, de regula, in cadrul actiunilor de control fiscal (inspectie fiscala sau verificarea ansamblului situatiei fiscale personale a persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit).

Potrivit proiectului Ministerului Finantelor, Codul de procedura fiscala va fi modificat astfel incat comunicarea de catre banci a rulajelor si soldurilor conturilor sa se faca in mod automat, la anumite perioade care vor fi stabilite prin ordin al ministrului Finantelor, si nu doar la cerere asa cum este reglementat in prezent.

Concluziile studiului privind impactul platilor electronice in economie, realizat de PricewaterhouseCoopers, subliniaza ca, in ultimii cinci ani, ponderea numerarului in circulatie in Romania a fost de 60% din PIB, de sase ori mai mare fata de nivelul statelor din zona Euro, in timp ce valoarea platilor cu cardul au fost de doar 4,4% din PIB, de trei ori mai mica decat media UE.

Autorii studiului arata ca numarul mic al tranzactiilor electronice este corelat direct cu dimensiunea economiei gri, care in Romania atinge 28,4% din PIB (fiind depasita in UE doar de Bulgaria).

Pe baza analizei masurilor implementate in alte tari, in studiu este recomandat ministerului, pe langa masurile anuntate, in vederea combaterii evaziunii, si alte mecanisme, precum limitarea incasarilor zilnice de numerar si a plafonului de casa pentru pentru operatiunile de incasari, atat de la persoane fizice, cat si de al cele juridice. Potrivit autorilor analizei, plafonul platilor in numerar ar trebui aliniat cu puterea de cumparare, cele mai bune rezultate ale unei astfel de masuri fiind inregistrate la un plafon de 20% din venitul mediu anual pe capita.

Studiul recomanda totodata raportarea catre autoritatile fiscale a platilor electronice de catre procesatori, astfel incat informatiile sa poata fi folosite in cadrul inspectiilor fiscale, intarind astfel capacitatea de control a acestora.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

25227 vizualizari

 • +10 (10 voturi)    
  bani sunt dar se cheltuie aiurea (Miercuri, 3 decembrie 2014, 20:35)

  gigi1 [utilizator]

  O metoda mai eficienta de a reduce evaziunea este ca statul sa nu isi mai bata joc de banii publici prin contracte cu dedicatie si reducerea fiscalitatii care este uriasa.
  • +3 (7 voturi)    
   Cum sa fie Romania unica cu case cu role de hirtie (Joi, 4 decembrie 2014, 2:50)

   dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui gigi1

   Aceasta Petrescu, ministra a finantelor, nici nu stie pe ce lume este. Cum sa fie Romania "unica tara din Europa care a ramas sa foloseasca case de marcat cu role de hartie"?!

   Un document din anul 2013 scris de OECD (vezi: http://www.oecd.org/ctp/crime/ElectronicSalesSuppression.pdf) vorbeste de tehnicile de fraudare a bazelor de date cu articole vindute, pomenind doar de incercari pentru stoparea acestor smecherii indeosebi in: Canada, Gemania, Olanda si Suedia.

   Pina in momentul prezent nu am gasit pe internet informatii potrivit carora exista state in lume cu toate casele de marcat dotate cu jurnale electronice si conectate la autoritatea fiscala a tarii.

   Atentie, in caz de implementare, casele vor continua sa emita chitante pe hirtie pentru clienti doar ca rola ce contine o copie a facturilor va fi inlocuita cu o memorie care isi trimite automat continutul (acesta fiind un lucru esential) catre autoritatea fiscala a Romaniei.

   Citat: "Astfel, o prima masura anuntata de ministrul de Finante este dotarea obligatorie a caselor de marcat cu un jurnal electronic, conectat la un server central al autoritatilor fiscale, pentru a combate in special evaziunea la TVA.

   "Romania este unica tara din Europa care a ramas sa foloseasca case de marcat cu role de hartie ...", a spus Petrescu."
   • 0 (4 voturi)    
    Vorbesti de tari in care 99% din plati se face cu (Joi, 4 decembrie 2014, 7:32)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

    Si in cele mai desi huciuri orice magazin are un terminal conectatla toate firmele de carduri sau banci din tara...asa ca vorbesti vorbe fara sens.
    Chitanta normal ca ti-o da, pt deduceri fiscale la final de an fiscal. Daca incearca sa fraudeze, fiscul are programe extrem de sofisticate sa te depisteze.
    Daca eu bag sa spunem o chitanta de la un mecanic auto pe firma si ma deduc la taxe, programul fiscului il verifica si pe mecanic sa vada daca la el in evidente exista plata mea. Daca nu exista...ala a dat de dracu, literally, nimc grav, tara scapa de o pughibala si concurenta se capata cu un client in plus.
    Deci paduchii la zuhaus, oamenii seriosi si cinstiti in Las Vegas in vacanta.
    • +3 (3 voturi)    
     Jurnalul electronic e diferit de plata cu cardul (Joi, 4 decembrie 2014, 10:16)

     dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

     Vad ca nu s-a inteles. Jurnalul electronic al casei de marcat conectat online cu autoritatea fiscala nu are legatura cu mecanismul de plata folosind carduri, care se gaseste la aproape orice magazin, iar existenta acestuia din urma nu implica nici pe departe o dotare generalizata in occident cu jurnale electronice pe fiecare casa.
     • 0 (2 voturi)    
      OK, se pare ca in Romania e necesar (Joi, 4 decembrie 2014, 15:31)

      Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

      Vrei sa traiesti ca afara dar faci evaziune ca in Burundi. Deci ori...ori....nu se poate cu amandoua.
  • +1 (3 voturi)    
   Statul ne e dusman, nu partener (Joi, 4 decembrie 2014, 8:18)

   Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui gigi1

   Daca chiar ar dori sa reduca puternic evaziunea prin metoda loteriei fiscale, Statul ar trebui sa ofere multe premii serioase, asa incat aproape toata populatia sa fie motivata sa ceara bon fiscal. De exemplu, s-ar putea oferi cate 1000 de premii a cate 10000 de lei lunar, sau 10000 de premii a cate 1000 de lei.
   Daca ministresa estimeaza recuperarea a cca. 2 miliarde de euro pe an, adica vreo 9 miliarde de lei, cum poti sa motivezi actiunea, cand premiile sunt doar de 2 milioane de lei, adica 0.02% ?!

   Ca sa aiba succes, loteria fiscala trebuie sa ofere un anumit procent din sporul de incasari (3-5%), asa incat sa vada si populatia ca masura are efect. Acum proiectul ofera doar praf in ochi si va fi un mare fassss...
   • +2 (2 voturi)    
    clar (Joi, 4 decembrie 2014, 17:22)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

    cred ca ai inteles gresit problema. se numeste evaziune fiscala.. este infractiune.. se pedepseste cu inchisoarea. daca te premiaza pentru ca te-ai hotarat si tu intr-un final sa respecti legea, ce facem cu ala care si-a platit tot timpul taxele? pentru el cat de mare ar trebui sa fie premiul??..

    asta nu inseamna ca sunt mare fan al actualului ministru promovat direct de la Cornu.. Daca ar fi avut un dram de bun simt statea cu parul pe aia de la ANAF pana recuperau cele 60 de milioane de la trustul Intact. ANAF secretizeaza actiunea si Petrescu inchide ochii.. oare ce parere or avea colegii ei americani daca le povestim ce se intampla aici?
 • +10 (10 voturi)    
  Dacă nu era în România (Miercuri, 3 decembrie 2014, 20:45)

  CititorulComentator [utilizator]

  M-aș fi bucurat, dar nu știu de ce ceva nu-mi miroase a bine.

  1. Implementarea sistemului se va face de către Siveco?
  2. Evaziunea, în mare, se face din cauza taxelor mari + bătaia de joc la plata lor.
  3. Taxe multe și mari.
  • +2 (2 voturi)    
   Sau, daca nu e Siveco (Joi, 4 decembrie 2014, 9:37)

   BEDE [utilizator] i-a raspuns lui CititorulComentator

   Daca nu e Siveco, atunci poate e UTI. Sau poate o firma de-a lui Ghitza. Si aia or sa cumpere de la Microsoft, de la Oracle, ceea ce nu ar fi chair asa de rau daca nu ar pune niste adausuri mari. Sau poate sa cumpere oarece chestii de la niste indieni, din alea care nu au reusit sa le vanda pe scara mai larga, si or sa faca o carpeala de te doare capul - cam asta este stilul de lucru al Siveco, cum am vazut ca au facut cu Biroul de Credite. Aya aplicatzie DKK!
  • 0 (2 voturi)    
   implementarea va fi doar pe hartie (Joi, 4 decembrie 2014, 17:25)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui CititorulComentator

   cum poti sa obligi un magazin de la cucuietii din deal sa-si cumpere casa de marcat electronica si sa o lege online la ANAF? astea sunt fantezii de Craciun. de cand a venit PSD la guvernare si au pus-o pe Ioana Petrescu ministru de finante, clar depasita de situatie, gradul de colectare a scazut semnificativ. Dovada clara de incompetenta si rea vointa. Pe de-o parte e coruptia din ANAF care inchide ochii la orice afacere care cotizeaza la PSD, pe de alta parte scarba contribuabililor cand vad cum sunt utilizati banii colectati.
 • +5 (7 voturi)    
  In concluzie (Miercuri, 3 decembrie 2014, 20:49)

  EuIoan [utilizator]

  Cine nu vrea sa bata bon , nu o sa bata nici pe casa de marcat cu memorie electronica , vom fi urmariti si de banci care teoretic ar trebui sa fie parteneri , nu politie economica , si o sa castige bani un nene importator de case de marcat .
  Plafonul de plati in numerar este o tampenie crasa . S-ar putea sa nu vrem sa traim intr-o tara cu reguli de genul asta .
  Pana acum ii blamam pe americani si pe Big Brother al lor . Nu toti vrem sa lucram in corporatii 12 ore pe zi ...
  • 0 (2 voturi)    
   . (Joi, 4 decembrie 2014, 8:35)

   I [utilizator] i-a raspuns lui EuIoan

   doar ca acum clientul va fi tentat sa ceara bonul pentru a putea participa la loterie...
 • +9 (11 voturi)    
  police state (Miercuri, 3 decembrie 2014, 20:55)

  Penetru [utilizator]

  De faptul ca avem cele mai mari comisoane bancare nu zice nimic.Sunt imm-uri care lucreaza pe 3 si 10% profit din care banca le ia 1,8% la fiecare plata cu cardul,cu asta nu are nicio problema..
 • +9 (13 voturi)    
  Graba mare (Miercuri, 3 decembrie 2014, 21:18)

  finutza [utilizator]

  Asadar, cei care fac studiul propun introducerea graduala a jurnalului electronic in 5 ani, iar ministra harvardista, pe baza acestui studiu, stabileste ca in maxim 390 de zile toti agentii sa aiba asa ceva... Nu cumva graba asta ascunde vreo afacere cu noi case de marcat, programe, conectari la servere, etc?
 • +5 (5 voturi)    
  Metoda "cuartul" ajunge mainstream (Miercuri, 3 decembrie 2014, 22:23)

  fLoreign [utilizator]

  Cum sa scapi de inregistrarile cum ca ai vandut? Pai faci precum taximetristii dupa cursa: apesi pe cuart si inregistrarea electronica dispare.
 • +1 (9 voturi)    
  Adica? (Miercuri, 3 decembrie 2014, 22:27)

  vali47 [utilizator]

  Daca nu mai primesti bonul sa poti participa la loteria Guvernului,cum poti participa?Ce minte stralucita a gandit asemenea monstruozitate?
  • 0 (2 voturi)    
   PREMIEREA NU ESTE... (Joi, 4 decembrie 2014, 6:58)

   schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui vali47

   Pentru tine besleaga, este pentru cel care iti vinde!
  • +1 (5 voturi)    
   Loterie (Joi, 4 decembrie 2014, 8:57)

   Kevi [utilizator] i-a raspuns lui vali47

   Umm.. te-ai gandit sa ceri bonul?
   Si daca nu il primesti sa mergi la vecinu' care da bon?

   http://www.spiegel.de/international/europe/slovakia-plans-lottery-to-encourage-people-to-pay-sales-tax-a-920439.html
  • 0 (4 voturi)    
   asta era si ideea (Joi, 4 decembrie 2014, 9:43)

   micul_licurici [utilizator] i-a raspuns lui vali47

   Exact asa era si ideea.

   Acum nu te intereseaza daca primesti bon sau nu, iar comerciantul poate sa nu-ti dea bon si astfel sa faca o vanzare "la negru".

   Insa daca tu stii ca, cu acel bon poti sa castigi ceva o sa il ceri iar comerciantul nu va mai avea ce sa faca decat sa inregistreze vanzarea... rezulta diminuarea evaziunii fiscale.
 • -1 (5 voturi)    
  Hmmm! (Joi, 4 decembrie 2014, 2:23)

  MarinOprea [anonim]

  Inteleg ca e evaziune la dimensiuni foarte mari, dar in acest caz , the big Brother ia proportii astronomice.
  Cui naiba ii mai convine sa faca un nou "biznis" cand e cineva cu ochii pe el tot timpul. O cale de mijloc nu gasira astia? Totul la extreme la noi ha!
 • +2 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 4 decembrie 2014, 5:36)

  [anonim]

  • +1 (7 voturi)    
   De data asta ministressa are dreptate (Joi, 4 decembrie 2014, 8:21)

   mullard [utilizator] i-a raspuns lui

   Propunerea este inlocuirea rolei jurnal cu un jurnal electronic. Adica in loc sa dai la stat o rola de hartie (de parca are cine sa le verifice, si de parca verificarea reactiva ar aduce vreun rezultat), casa de marcat va trimite tranzactiile in format electronic astfel incat fiscul sa poata avea o situatie mai precisa a vanzarilor. Masura nu are nici o legatura cu "biznisurile care nu se mai fac pentru ca statul", scopul este in principal colectarea TVA la care Romania sta foarte prost. Iar TVA-ul il platim noi, consumatorii. Comerciantii sunt doar niste vehicule - nu e impozit pe afacere, e taxa pe consum.

   Bancile nu sunt politie, dar sunt parte integranta si esentiala intr-un stat modern. Ca ne place sau nu, bancile sunt cele care asigura fluxurile financiare, altfel ar fi un haos de nedescris. Asa ca nu e cazul sa le blamam pentru rolul lor, desi este perfect normal sa le criticam pentru modul in care isi indeplinesc rolul.

   Iar pentru cei care cred in povestea cu marje de 3% am o singura intrebare: daca 3% e tot castigul, de ce nu tii banii in banca? Iesi mai bine si nu ai nici un risc. Realitatea este alta, marjele sunt semnificativ mai mari (in medie, nu neg ca sunt afaceri care nu au capacitatea sa genereze mai mult, dar acestea ar trebui sa isi puna serios problema daca au vreun rost) si e corect sa fie asa. Pe de alta parte, comisioanele la platile cu cardul vor scadea - la nivelul intregii Europe.

   Per total propunerea este ok si ar trebui sa ajute la fiscalizarea economiei negre. Pana la urma, intr-o tara normala asa trebuie sa fie.
   • +3 (3 voturi)    
    Lasa-ne, lasa-ne! (Joi, 4 decembrie 2014, 12:15)

    idsoc [utilizator] i-a raspuns lui mullard

    Auzi mai PR de banca, de citit stiam si noi sa citim ce zice varianta oficiala, da' acu' ca ne-ai garantat tu ca nu e nimic ascuns in spate, chiar ne-am linistit.
    Ne-ai explicat si cum nu se poate trai fara banci in sec 21, cand ai puncte de plata, PayPal, aplicatii pe tel, transfer de bani online...te credem, ca si noi mai mintim.
    Un singur lucru nu mi-e clar, cu cati patroni de butic ai vorbit de ti-a dat ca au marja mai mare de 3%? Trezireeea, de cand au venit lanturile peste ei zic mersi si daca nu vin cu bani de acasa. Si in ce banca ai primit tu 3% dobanda, ca mie abia imi dadu 0.75. Si ai scazut si comision de inchidere/deschidere, depunere/retragere, administrare/interogare de cont si ce s-a mai inventat? Hai lasa-ne te rog cu ministrasa ta cu tot.
 • +2 (6 voturi)    
  Intrebare: (Joi, 4 decembrie 2014, 9:43)

  rutger [utilizator]

  Cum leaga de ANAF casa de marcat de la un magazin satesc din creierii muntilor unde semnalul GSM este dupa cum bate vantul, curentul electric vine cu valatuci si vanzatorul/ea are 3-4 clase primare si o mare frica de tehnica in general ?? Sa vezi atunci controale pe amarati din astia, ca sunt cam multi in situatia asta ?? De infrastructura bine facuta au auzit astia ?? Golanii de la guvernare se fac ca fac, dar vor sa distruga tot ?! Pur si simplu aplica metoda stramoseasca: parjolim totu' si secam fantanile ! findca stiu ca vor fi maturati la urmatoarele alegeri ? Sa speram ca anticipate !!!
  • 0 (2 voturi)    
   Raspuns (Joi, 4 decembrie 2014, 11:18)

   Je__ [utilizator] i-a raspuns lui rutger

   1. Mai citeste o data articolul, poate te luminezi si tu.
   2. Daca curentul vine in valatuci, casa de marcat nu o sa functioneze nici cu rola, nici fara
   3. La nivel macro,ala din creierul muntilor, care traieste in conditiile descrise de tine, e nesemnificativ, indiferent daca da sau nu da bon fiscal.
 • +1 (3 voturi)    
  îndobitocire (Joi, 4 decembrie 2014, 9:50)

  Aress [utilizator]

  Ce tara de idioți, împreună cu cea de la pricestupidhouse, cine plătește conexiunea la server? În loc sa vina cu masuri de stimulare a micilor întreprinzători li se propune sa joace la loto, chiar suntem atât de prosti?
 • +3 (3 voturi)    
  Astia ne cred prosti (Joi, 4 decembrie 2014, 12:29)

  idsoc [utilizator]

  Auziti d-na ministru, d-aia a luat Stelu 60 mil. de euroi in plus, ca nu era casa cu jurnal electronic si nu erau plafonate platile in numerar. Chiar ne credeti prosti?
  Daca ar fi dupa mine as limita platile prin banca ca asa n-ati putea plati j de mil. lu' Stelu si lu' Microsoft si lu' EADS. Ca e greu sa cari valizele cu mil. pana-n Luxemburg. Auzi, prin sistemu' bancar nu se poate face evaziune; trezireeea, se face cea mai mare evaziune, ca e engros!!! Nu canalu' de plata e de vina, ci cum va faceti voi treaba.
  Si domnii de la PretApaCupru, ca ma iau si de ei, corelatia intre nivelul comisioanelor bancare si preferinta catre numerar au facut-o? Ca platesc 7 lei pe tranzactie ca sa primesc bani in cont. La fel e si afara? Stai sa vezi cand n-o sa mai fie numerar cum o sa jecmaneasca bancile, ca in caz cu nu v-ati prins pentru ele e legea, cu dedicatie (oare cine a platit studiul?), ca nu mai e nici o concurenta. Lasati domnilor piata libera!!! Cand o sa scada bancile pretul, renunta oamenii singuri la numerar.
  • -1 (1 vot)    
   Esti foarte pornit, dar iti scapa niste notiuni (Joi, 4 decembrie 2014, 20:23)

   mullard [utilizator] i-a raspuns lui idsoc

   Desi o sa ma iei din nou peste picior cum ca stii sa citesti, da-mi voie sa te trag un pic de maneca. Evaziunea fiscala e de mai multe feluri. Casele de marcat se refera la retail. Ce spui tu cu Stelu este din categoria b2b. Evident ca nu e banca de vina, si nici nu putea preveni evaziunea. Dar bancile raporteaza tranzactiile respective, iar informatiile sunt disponibile - adica banii au trasabilitate. Asta este ce iti trebuie ca sa poti lua urma banilor. Ce treaba au comisioanele bancare cu o plata de 60 mil de euro? Raspuns: nici una, esti doar incalzit.

   Ca bancile au comisioane nesimtite pentru persoane fizice, este adevarat - in special cele mari. De-asta am spus in comentariul anterior - dar erai prea incins sa urmaresti - ca putem critica bancile pentru modul in care isi indeplinesc rolul, dar nu le putem blama pentru rol in sine.

   In fine, ca sa-ti las cale libera sa ma aplatizezi cu greutatea vorbelor tale, dobanda la depozit la lei este de peste 3%. Mark my words: nu exista business cu marja 3%. In medie, orice este sub 15-20% marja bruta piere subit. Succes.
   • +1 (1 vot)    
    Nu-mi scapa, stai linistit (Vineri, 5 decembrie 2014, 1:22)

    idsoc [utilizator] i-a raspuns lui mullard

    Pai asta zic si eu prietene, daca banca nu putea preveni evaziunea la ce folos toata rutarea asta a tranzactiilor prin banca? L-a prins cumva pe Stelu datorita trasabilitatii tale?Cineva trebuie sa stea sa-mperecheze incasari prin banca si vanzari (crima la un detailist cu rulaj mare, stocuri, decontare la termen); mai bine te duci peste el si orice numerar nejustificat sau stoc fara intrare se confisca.
    Asa e, comisioanele bancare n-au nici o treaba cu Stelu; mai citeste o data, era legat de studiu' lu' PretApaCupru.

    Poate tu nu poti blama bancile ca esti platit de ele, dar eu sint liber sa blamez, alaturi de intreaga lume, un sistem bolnav care a adus ultima criza economica mondiala.

    Uita-te pe Tescoplc la situatiile financiare si ai sa vezi marja bruta de 6%!!! La detailisti daca ai rulaj mare poti sa mergi si cu marja bruta mica pt ca restu' cheltuielilor sint relativ fixe: chirie pe magazin/depozit sau amortizare, utilitati, salarii etc. Odata acoperite orice leu in plus merge direct in profit.
    Deci cine n-are notiunile cu el!? Hai ca facui ce facui si iar te luai peste picior! ;p
    Da' nu e vina ta ca tu esti doar un biet PR care scrie dupa dictare.
    • -1 (1 vot)    
     Esti bipolar cu subiecte care te depasesc (Vineri, 5 decembrie 2014, 19:11)

     mullard [utilizator] i-a raspuns lui idsoc

     Nu stiu de ce aduci in discutie Tesco (sau orice alt retailer mare). Nu la ei este problema. Toti retailerii mari accepta card, desi dupa logica ta nu o fac sau ar trebui sa nu o faca. Evident ca la rulajele imense ale Tesco o marja de 6% se traduce in foarte multi bani. Si evident ca depozitele in euro sau pounds au dobanzi sub 1%. Dar, din dorinta de a demonstra o prostie faci confuzie intre Romania si UK.

     Faptul ca tu crezi ca un om poate avea o opinie in functie de cine te plateste te discrediteaza. Tu de cine esti platit? Cumva de evazionisti. Nu trebuie sa fiu platit de banci ca sa le recunosc rolul in economie. Trebuie doar sa stii un pic de istorie economica. Tu ai dovedit ca nu stii decat sa repeti niste clisee pe care nici macar nu le intelegi.

     Lasand asta la o parte, repet (ca poate vei intelege) nu banca trebuie sa recunoasca evaziunea. Fiscul face asta, folosind inclusiv datele platilor. Ceea ce face necesare aceste date. Dupa logica ta, ar trebui sa renuntam la frane pentru ca oricum se intampla accidente. Si te mai si mandresti ca ma iei peste picior. Bravo, esti destept. Over and out.
     • 0 (0 voturi)    
      Cand nu mai sint argumente, trecem la injurii (Vineri, 5 decembrie 2014, 22:11)

      idsoc [utilizator] i-a raspuns lui mullard

      Am dat Tesco de ex. pt ca ai afirmat foarte decisiv ca n-ai cum sa existi cu o marja bruta sub 15-20%; Tesco e in top 3 in Europa ca lant, deci e reprezentativ, de succes su nu ar marja cat ai spus!!!
      In Romanica demonstratia e si mai simpla: daca lanturile au pret de achizitie cu 15-20% mai mic decat un butic (si au, "read my lips"), cum crezi tu ca ar putea buticul sa-si puna marja de 15-20% si sa iasa cu 30-35% peste Shop&Go-urile si Express-urile de la fiecare colt?
      Da, sint platit de evazionisti, d-aia am zis de Stelu, EADS si Microsoft.
      Ma bucur ca in sfarsit ai ajus in ultimul paragraf la concluzia mea de la inceput: "Nu canalu' de plata e de vina, ci cum va faceti voi treaba." = "nu banca trebuie sa recunoasca evaziunea. Fiscul face asta,"...si te-am facut sa mai crezi si ca e argumentul tau. NU, nu sint destept, sint genial!!! :) Hai, treci in Banca ta!
      Roger, do you copy?
      • 0 (0 voturi)    
       Ai realizat ceva (Sâmbătă, 6 decembrie 2014, 10:44)

       mullard [utilizator] i-a raspuns lui idsoc

       Ti-ai dat seama singur ca nu cu luatul peste picior rezolvi o discutie. Putem continua intr-un ton rezonabil - fara impertinente.

       Hai sa lasam Tesco in afara discutiei, nu au legatura cu problema de fata - in primul rand ca sub Tesco PLC intra o multime de afaceri dintr-o multime de tari, unele mai profitabile, altele mai putin. Apoi, pe aceeasi idee cauta marja bruta a Carrefour sau Delhaize si ai sa vezi o cu totul alta poveste.

       Dar hai sa vorbim de comerciantii din Romania, in special cei mici. Intrebi cum ar putea un comerciant sa aiba marja de 15-20% daca are costuri de achizitie mai mari decat un lant. Evident prin pretul final de vanzare si prin costurile reduse de operare. Sigur, lanturile mari de magazine de cartier pun presiune, dar sunt foarte putine fata de ceilalti. Si oricum nu sunt corner stores in adevaratul sens - de-asta e mai potrivit termenul de magazine de cartier. Iar magazinele de cartier au preturi mari - Mega Image are, in medie, 20-25% peste hypermarket. Iar Mega are doar vreo 300 de magazine, majoritatea in Bucuresti. Ce faci cu restul tarii? Raspunsul este evident - restul tarii este acoperit de zecile de mii de magazinase, inclusiv in comune si sate, care isi pot pune preturi suficient de mari pentru ca nu au concurenta reala.
      • 0 (0 voturi)    
       Continuare (Sâmbătă, 6 decembrie 2014, 10:58)

       mullard [utilizator] i-a raspuns lui idsoc

       Apoi, reiau un argument de-al tau de mai devreme: "corelatia intre nivelul comisioanelor bancare si preferinta catre numerar au facut-o?" Sper sa putem discuta in afara insinuarilor de gen "cine te plateste". Nu sunt platit de banci si nici nu sunt agent de PR sau postac - aici va trebui sa ai incredere. In primul rand - tu te referi la comisioanele de incasare (sunt de acord, sunt nesimtite si nu ar trebui sa mai existe). Doar ca orice comerciant trebuie sa aiba cont bancar prin lege, deci comisioanele legate de contul curent sunt implicite si platite oricum, indiferent de cum incaseaza banii la vanzare. Deci intrebarea trebuie pozitionata vizavi de comisioanele la incasare cu cardul. Aici media pietei este pe la 1.5-1.6%. Problema comercantilor nu este acest comision (intre noi fie vorba, majoritatea retailerilor de mancare accepta tichete de masa care au cost de 3%) ci faptul ca banii devin vizibili si pot fi controlati la plata TVA-ului si, evident, a impozitului pe profit. Care sunt costuri semnificativ mai mari decat comisionul de incasare.

       Dar pentru scopul discutiei noastre nici nu conteaza daca un comerciant accepta plati cu cardul sau nu. Important este ca fiscul sa controleze incasarile prin orice metoda. Comerciantul poate sa incaseze numerar, nici o problema, doar ca fiscul trebuie sa afle. Iar aici masura de conectarea a caselor de marcat la un sistem central ajuta (vezi Croatia sau Turcia). Pana si loteria poate ajuta (evident daca este implementata corect). Exista experienta in alte tari care au avut probleme cu evaziunea, nu are rost sa contrazicem realitatea.

       Si ultima chestiune - eu nu am sustinut nici o clipa ca banca poate controla evaziunea, deci nu te-am contrazis cand ai sustinut asta. Tot ce spun este ca atunci cand afirmi asta nu o face cu scopul de a demonstra ca trasabilitatea banilor este inutila in combatarea evaziunii. Pentru ca nu faci decat sa contrazici realitatea - priveste, doar, la situatia internationala. Succes.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by