Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, sustine, intr-un raspuns la o intrebare adresata de un senator PSD privind reducerea TVA la produsele ecologice, ca, potrivit unei Directive a Comisiei Europene, cota de TVA la toate produse alimentare nu se poate reduce sub 15% pana in 31 decembrie 2015, scrie Mediafax.

Senatorul PSD Ovidiu Dontu i-a adresat recent o intrebare ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, privind premisele scaderii TVA pentru produsele ecologice, iar in raspunsul primit la mijlocul lunii noiembrie ministrul a aratat ca pana in 31 decembrie 2015 nu poate fi redusa sub 15% cota standard de TVA la toate produsele alimentare, dar si ca este nevoie de introducerea agriculturii ecologice in clasificarea CAEN.

In raspunsul lui Daniel Constantin privind reducerea TVA pentru produsele ecologice se arata ca in urma analizelor facute pentru sectorul paine, carne si produse din carne s-a constatat ca niciun stat european nu a aplicat aceasta masura.

"Studiile care au fost efectuate pana in prezent in vederea unor analize de impact releva dificultatea aplicarii unor masuri diferentiate de aplicare a reducerii TVA, cat si stabilirea unor metode de aplicare (Directiva 2006/112/CE/2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata, cu modificarile si completarile ulterioare)", se mentioneaza in documentul citat.

Ministrul mai arata ca punerea in aplicare a unor masuri de reducere a TVA la produsele agroalimentare ecologice poate sa stimuleze dezvoltarea sectorului si a consumului sustenabil de produse, dar ca pentru aceasta este necesara indeplinirea mai multor conditii.

El sustine ca sunt obligatorii trei conditii: realizarea unui studiu de impact socio-economic de catre un organism independent, stabilirea unei metodologii de calcul si a instrumentelor de aplicare a reducerii pentru produsele ecologice si lansarea unei dezbateri publice si constituirea unor grupuri de lucru pe aceasta tema cu factorii interesati.

"De asemenea, avand in vedere evolutia din ultimii ani a sectorului de agricultura ecologica din Romania, precum si numeroasele propuneri ale producatorilor si comerciantilor privind diminuarea cotei de TVA la livrarile de produse ecologice, MDAR a solicitat, in luna decembrie 2013, Institutului National de Statistica, actualizarea clasificarii activitatilor din economia nationala CAEN, prin introducerea activitatilor din agricultura ecologica in clasificarea CAEN", se mai mentioneaza in raspunsul ministrului Agriculturii.

El adauga ca, in urma acestei solicitari, Institutul National de Statistica a precizat ca la viitoarea editie CAEN va extinde notele explicative din domeniul agriculturii, cu referiri la "activitatile din agricultura ecologica".

Daniel Constantin subliniaza ca doar dupa modificarea codului CAEN se poate opera prin Codul Fiscal procedura de reducere a TVA.

"Pe de alta parte, in conformitate cu cele stabilite prin Directiva 2006/112/CE/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, la art. 97 se precizeaza ca pentru toate produsele alimentare, in perioada 01.01.2011-31.12.2015, cota standard de TVA nu poate fi redusa sub 15%", se mai arata in raspunsul semnat de viceprim-ministru Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, a anuntat, marti, ca in proiectul de buget pe 2015 este propusa scaderea TVA de la 24% la 9% la produsele bio, aratand ca in buget "mai sunt si alte surprize extrem de placute".

Valcov a precizat ca proiectul de buget pe 2015 este finalizat, dar urmeaza negocierile cu FMI si nu sunt cuprinse niciun fel de cresteri de taxe si impozite, ci dimpotriva, vor fi "cateva surprize extrem de placute".

"Bugetul este gata, este dezbatut cu FMI incepand de maine. Nicio masura de crestere a impozitelor si taxelor nu este prevazuta. (...) Nu veti vedea nicio crestere, dimpotriva, venim cu cateva surprize extrem de placute", a adaugat Valcov.

El a spus ca una dintre acestea este reducerea TVA de la 24% la 9% la produselor bio.

"Tinem foarte mult, domnul prim-ministru tine foarte mult, ca macar la produsele bio sa aiba loc aceasta scadere, macar de la 1 ianuarie, a TVA de la 24% la 9% si vor fi si multe alte masuri pe care le putem adopta, dar le discutam cu FMI", a mai spus Valcov.