Ministrul Valcov lamureste misterul bugetului pe 2015: Sumele necesare pentru acoperirea promisiunilor electorale, acoperite prin renuntarea la rezervele aflate la dispozitia ministerului

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 10 decembrie 2014, 1:23 Economie | Finanţe


Darius Valcov
Foto: Senatul Romaniei
Ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, a anuntat marti seara, la emisiunea Ora de stiri realizata de Mihai Radulescu pe TVR 2, ca o parte din cheltuielile bugetului pentru 2015 vor fi acoperite din rezervele aflate la dispozitia ministerului- asa numitul "buffer" fiscal lasat mostenire din vremea premierului Emil Boc.

Intrebat din ce vor fi acoperite cheltuielile pe anul viitor, Darius Valcov a raspuns: "Exact sursa ... s-a renuntat foarte mult la buffere, a existat de-a lungul anilor o idee ca trebuie sa tinem buffere la aproape fiecare titlu din bugetul general consolidat, s-au facut reduceri la cheltuielile de bunuri si servicii, s-au facut reduceri chiar si la cheltuielile de personal, pentru ca a intervenit aceasta reducere a CAS".

Acesta a explicat ca deficitul pe 2015, ca valoare nominala, nu scade decat cu 1,7 miliarde, desi diferenta procentuala e de 2,2% la 1,83%. In ceea ce priveste investitiile in 2015, acestea vor fi de peste 40 mld lei din bugetul de stat si din fondurile europene, a sustinut Valcov.

In plus, a spus ministrul pentru Buget, autoritatile romane spera ca in primul trimestru din 2015 se vor realiza venituri mai mari decat estimarile iar "intelegerea verbala" intre reprezentantii guvernului si cei ai FMI "a fost ca toate aceste venituri, daca vor fi mai mari decat bugetul preconizat, sa se indrepte catre masuri de relaxare fiscala".

Fostul premier Emil Boc recomanda ministerului Finantelor, in 2012, intre "zece sfaturi" pentru primul guvern Ponta, "sa aiba buffer cinci miliarde de euro, asa cum este in momentul de fata."

In noiembrie 2012, Victor Ponta ii lauda pe Bogdan Dragoi si pe Florin Georgescu deoarece au reusit sa mentinta buffere sensibile la ministerul de Finante.

"Daca domnul Dragoi (n.r. - fostul ministru de Finante Bogdan Dragoi), si l-am laudat pentru asta, a plecat din functia de ministru cu un buffer (n.r. - rezervele financiare in valuta ale Trezoreriei) la Ministerul de Finante de 4 miliarde de euro, domnul Florin Georgescu are acum un buffer de 6,3 miliarde, asa incat, cand va pleca in decembrie din Guvern, va ramane unul din cei mai performanti ministri ai Finantelor", declara atunci premierul Victor Ponta, citat de Agerpres.

In aprilie 2013, Victor Ponta afirma ca Ministerul Finantelor avea un buffer de 6,2 miliarde de euro.

Rezerva financiara (buffer-ul) in valuta la sfarsitul lunii aprilie 2012 era de 3,1 miliarde euro si 2,3 miliarde dolari, respectiv echivalentul a 4,9 miliarde euro. Din aceasta rezerva, la data de 8 mai 2012 a fost rambursat un imprumut extern emis in euro in 2002, a carui valoare era de 0,7 miliarde euro, la care s-a adaugat dobanda aferenta in valoare de 60 milioane euro, potrivit MFP.

Statul roman si-a asumat fata de organismele internationale (FMI, UE si BM) constituirea unei rezerve financiare in valuta (buffer) pana la valoarea echivalenta necesarului de finantare a deficitului bugetar si refinantarii datoriei publice pentru circa patru luni.

Buffer-ul a fost constituit in baza consultarilor comune cu aceste organisme materializate in Scrisorile suplimentare de intentie si Memorandumurile de intelegere agreate cu FMI, documente ratificate prin acte normative in conformitate cu legislatia in vigoare. Scopul declarat al elaborarii acestor documente este imbunatatirea managementului datoriei publice si evitarea presiunilor sezoniere in ceea ce priveste asigurarea surselor de finantare a deficitului bugetar si de refinantare a datoriei publice guvernamentale.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10724 vizualizari

 • +27 (31 voturi)    
  Adica au papat banii (Miercuri, 10 decembrie 2014, 1:33)

  Mari.an [utilizator]

  Adica au aruncat cu banii in stanga si in dreapta in campanie si acum se folosesc de banii pusi de-o parte de Emil Boc.
  Nu incetez sa ma minunez cum de Ponta face toate astea si nu il ia nimeni serios de guler.
  Daca maine se mai intampla un soc economic mondial, suntem cu fundu' gol. Ce face guvernul acum este atentat la siguranta nationala.
  • -6 (6 voturi)    
   Bani rezultati (Miercuri, 10 decembrie 2014, 8:40)

   xrogo [utilizator] i-a raspuns lui Mari.an

   din taierea salariilor si din majorarea TVA-ui,atunci ma lipsesc de asa buffer!!!
  • -6 (6 voturi)    
   bani pusi deoparte de Boc ? :))) (Miercuri, 10 decembrie 2014, 9:14)

   numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui Mari.an

   Adica a taiat salariile, crescut TVA, impozitat pensiile, indatorat Romania pana peste cap si voi credeti ca bocometru a pus bani deoparte pt tara ? :))
   • +2 (2 voturi)    
    Nu e nevoie sa fii super inteligent sa risipesti (Miercuri, 10 decembrie 2014, 19:13)

    ty [utilizator] i-a raspuns lui numaiamnume

    un purcoi de bani. Asa a facut si Tariceanu si cu banii incasati pe BCR (3.75miliarde euro) si a pierdut.
    Baferul lasat de MRU era de 5 miliarde de euro. Si datorita acestei rezerve a coborat dobanda cu care se imprumuta statul roman. Dupa risiperea ei vom vedea ce se va intampla.
    Oricum prostiile lor doar noi le vom plati.
    Tu privesti inapoi cu manie. Eu privesc inainte cu dezgust.
 • +15 (19 voturi)    
  normal (Miercuri, 10 decembrie 2014, 1:41)

  srpc [utilizator]

  ia bani de la cetateni, ca nu era sa ia de la firmele petroliere
  • -4 (4 voturi)    
   de la cetateni (Miercuri, 10 decembrie 2014, 9:15)

   numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui srpc

   a luat Boc. Vreau argumente daca nu esti de acord. A luat sau nu a luat ?
   • +4 (4 voturi)    
    logica prostului (Miercuri, 10 decembrie 2014, 9:48)

    Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui numaiamnume

    Nu e normal cand scade economia sa se taie si salariile? Psd-ul si-a batut joc inainte de 2007 printand bani si crescand inflatia.
 • +13 (15 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 10 decembrie 2014, 1:57)

  tenere [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
   Paul & Shark? (Miercuri, 10 decembrie 2014, 13:00)

   NickNickart [anonim] i-a raspuns lui tenere

   sper ca NU
 • +20 (20 voturi)    
  Aha, deci noroc cu Boc si Base??!! (Miercuri, 10 decembrie 2014, 2:39)

  Vreau sa fiu furat deci votez PSD PNL UDMR [utilizator]

  Unde sunt pupaciosi coruptilor din U$L sa ne explice cum si ce...
  • +4 (4 voturi)    
   Plagiatorul chetuie nesabuit (Miercuri, 10 decembrie 2014, 8:21)

   lute_ipse [utilizator] i-a raspuns lui Vreau sa fiu furat deci votez PSD PNL UDMR

   Bufferele lasate mostenire din vremea premierului Emil Boc reprezentau "bani albi pentru zile negre"

   Puie Monta va pleca dupa cheltuirea banilor,

   Electoratul mahmur dupa "dezmatul electoral" pe cine va da vina cand va da de greu ?
 • +3 (3 voturi)    
  Bufferul cate luni acopera platile ? (Miercuri, 10 decembrie 2014, 6:13)

  Plagarus [utilizator]

  Fondul-tampon la sfarsitul lui 2013 6,4 miliarde de euro, potrivit bilanțului general al Trezoreriei
  Cu toate acestea, disponibilitățile bănești și casa erau în sumă de 2 miliarde de euro.
  Necesarul de finanţare brută aferent anului 2014, determinat de nivelul deficitului bugetar şi volumul refinanţării datoriei publice, acesta situându-se la 9,5% din PIB
  In primul semestru din 2014, MFP a împrumutat de pe piaţa internă 24,4 miliarde lei, în moneda naţională şi în euro, prin emisiuni de titluri de stat. Din aceste emisiuni de titluri de stat, 26,3% au reprezentat certificatele de trezorerie cu scadenţe de până la un an, diferenţa reprezentând obligaţiuni de tip benchmark cu scadenţe pe termen mediu şi lung (până la 15 ani), îndeplinindu-se, astfel, obiectivul de creştere a maturităţilor pe piaţa internă, de reducere a riscului de refinanţare şi de consolidare a curbei de randamente
  România a primit de la bugetul Uniunii Europene (UE) 24,67 miliarde euro, după aderarea în 2007 şi până la finalul primului semestru din 2014, şi a plătit către UE, în această perioadă, 10,2 miliarde euro, soldul fluxurilor fiind în favoarea României cu 14,46 miliarde euro, potrivit Raportului MFP.

  In primul semestru din 2014, România a primit de la bugetul UE 3,58 miliarde euro şi a plătit 1,005 miliarde euro, soldul fluxurilor fiind favorabil României cu 2,58 miliarde euro
  Programul autorităţile române prevedea atragerea de la UE a 7,86 miliarde euro în 2014. !!????
 • +2 (4 voturi)    
  Se va mai fura ? (Miercuri, 10 decembrie 2014, 7:35)

  BoierGhitza [utilizator]

  Deci , pana la urma se va mai fura ?
  Si cam cat ?
  Sa ne facem si noi o idee cat sa mai ne stoarcem ! :(
 • +11 (13 voturi)    
  Nu se poate (Miercuri, 10 decembrie 2014, 7:50)

  fuscustm1 [utilizator]

  Incredibil , Guvernul Boc cel atat de blamat si huiduit de toti credulii a lasat in guvern si rezerve, bani pentru zile negre pe care Ponta in marinimia lui ii arunca in dreapta si stanga. Ca sa vezi de unde are domnul Ponta bani de pomeni , din rezervele lasate de Boc si din taierile de investitii. Halal performanta economica domnule Ponta!!
 • +2 (2 voturi)    
  au uitat sa spuna (Miercuri, 10 decembrie 2014, 9:04)

  AliKimiku [utilizator]

  Ca banii provin si de la taierea investitiilor.
  Va sa zica mult-hulitul Boc a avut in plina criza bani de investitii si de buffer iar MTO-Ponta in iesirea din criza cheltuie pe pomeni rezerva si pune frana la investitii.
  De subminarea economiei nationale a mai fost cineva condamnat in ultima vreme?
  PS orice ar spune statistica consumul populatiei scade vertiginos.
 • +2 (2 voturi)    
  Buferele bugetului =rezerve( tampon) (Miercuri, 10 decembrie 2014, 9:07)

  andreesanu [utilizator]

  Rezervele ce si le impunea orce guvern erau pentru acoperirea unor cheltuieli neprevazute :ajutorare sinistrati;situatii de cataclism ;refugiati politic etc .
  Rectificarile bugetare se faceau cu scopul de a baga in sistem aceste sume pastrate ca si rezerva .
  Ca multe guverne dupa 89 sifonau acesti bani la clientii politici este clar,s-a vazut cea facut Ponta inainte de alegeri cu pomenile electorale.
  Azi Ponta se da moralist ,a taiat fondul de rezerva ca nu avea suficienti bani pentru a face bugetul,orcum a depasit i,4 tinta de deficit.
  Acum se da cocos ca are cu ce se duce in parlament !!!
  Asa ca 2015 poate fi un an fara pomeni ,fara ajutoare de la stat,un an de austeritate.
 • -2 (2 voturi)    
  O mica dezinformare, (Miercuri, 10 decembrie 2014, 10:04)

  xrogo [utilizator]

  bufferul de care vorbea Boc si HN,dimpotriva a fost dublat de guvernul Ponta,a ajuns la 9 miliarde euro.daca va informati mai bine era vorba de buffere de la diferite ministere,un obicei ce facea ca la sfarsitul anului sa mai primeasca oarece bani printr-o ultima rectificare.
  Daca nu credeti,cereti parerea lui Valcov,dar numai lui,nu-i rastalmaciti cuvintele!!!
  • +3 (3 voturi)    
   Stimabile xrogo... (Miercuri, 10 decembrie 2014, 11:04)

   Observator roman [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   ...daca informatia pe care o aduci e corecta (adica si Ponta ar fi pus deoparte, la un moment dat, bani la fondul de rezerva) asta:

   1. nu scade cu nimic meritele guvernului Boc(bravo! a fost prevazator, indiferent care ar fi fost sursa de colectare a banilor. Si, fiindca veni vorba de sursa de colectare, e iluzoriu sa se afirme „fondul de rezerva provenea din sursa X”. Odata ce banii au intrat in buget sursele se... topesc!)

   2. nu adauga cu nimic meritelor (oricum inexistente dupa parerea mea si a altor observatori corecti ai realitatilor din Romania) guvernelor Ponta (ca au fost 3 pana acum).
   Dimpotriva! Sa intri in fondul de rezerva (care de-aia e de rezerva, pentru „neprevazute” de tipul dezastre NATURALE, nu dezastre POLITICE de tipul pierderii alegerilor... ) cu asemenea motivatii, ma tem ca trebuie sa se lase urgent cu o analiza in CSAT (oricine l-ar conduce Basescu sau Iohannis) a propos de subminarea economiei nationale si, subsecvent, o ancheta a parchetului care sa-i trimita pe coruptii din guvern, in frunte cu Ponta Victor Viorel, dupa gratii, in asteptarea judecatii Inaltei Curti pentru Casatie si Justitie.

   Asa se judeca informatia asta, nu altfel, stimabile xrogo!
  • -1 (1 vot)    
   da buferu asta (Miercuri, 10 decembrie 2014, 12:41)

   Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   nu era facut si din ne-investitii?
 • +2 (2 voturi)    
  ?... promisiuni electorale...??? (Miercuri, 10 decembrie 2014, 10:14)

  Johoman [utilizator]

  Nu mai înțeleg logica !?

  Ce promisiuni elektorale trebuie ”acoperite” ? Atunci când onorabilii au pierdut alegerile, din câte știu ?! sau nuu..?

  Adică se mai restrânge bugetul golit de esență, ca să ne ținem de promisiunile elektorale pierdute...?

  Cine înțelege asta ?
  • +2 (2 voturi)    
   E simplu (Miercuri, 10 decembrie 2014, 12:35)

   fuscustm1 [utilizator] i-a raspuns lui Johoman

   Peste un an , in 2016 in primavara sunt alegeri locale si in toamna lui 2016 alegeri parlamentare , daca se taiau pomenile pentru 2015 cu siguranta ca nu mai aveau nici o sansa in 2016 asa ca incearca sa pregateasca terenul pentru alegerile din 2016 . Sper ca ai inteles
  • 0 (0 voturi)    
   Abia asta (Miercuri, 10 decembrie 2014, 12:39)

   Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui Johoman

   mi se pare un punct de vedere inovativ. Ai perfecta dreptate: poanta a promis in campanie tot felul de pomeni, fara a se gandi de unde urmeaza sa le dea. Oare nu e drept sa ANULEZE TOATE POMENILE, sa iasa in public si sa-si ceara iertare de la cei carora le-a promis, sa le spuna ca s-a grabit, ca e prost, ca nu are ce cauta in fruntea unui guvern si sa-si dea demisia pe loc? DE CE SA DEA DIN REZERVE, pe principiul ca promisiunile trebuie tinute? PE BANII CUI SUNT TINUTE PROMISIUNILE??? TOT PE BANII NOSTRI? Da' ce, NOI AM PROMIS????


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by